Vilken dialekt har Maria Montazami?

Maria Montazamis dialekt.
Maria Montazamis dialekt kan vara svår att placera. Vi har gått till botten med varifrån den härliga Hollywood-frun har fått sitt speciella uttal ifrån.I TV3:s långkörare Svenska Hollywood-fruar har vi kunnat följa en rad svenskor som bor i USA. Maria Montazami är den som varit med längst, ända från starten 2009 har vi kunnat följa hennes liv med maken Kamran och de fyra barnen hemma i Los Angeles.

Via Svenska Hollywood-fruar blev Maria Montazami superkändis över en natt hemma i Sverige och i dag har hon sitt namn på alltifrån vinflaskor till parfymer. Redan från seriens början gjorde hon sig känd för sitt stora blonda hår och utpräglade dialekt.

Marias dialekt är påverkad av Västmanland, Skåne – och USA

Maria Montazami föddes i Västerås men har vuxit upp i Skåne. Hennes mamma tyckte inte om den skånska dialekten så Maria och hennes syster höll sig fast vid den gamla även när flytten gick söderut.

När Maria var på väg att avsluta högstadiet flyttade familjen tillbaka till Västerås där hon hade sin hemvist fram till flytten till USA. I dag är hennes dialekt en salig blandning mellan hälsingemål och västmanländska kryddat med amerikanska uttryck. Ingen har väl glömt det klassiska Maria Montazami-citatet när hon i en av de tidiga säsongerna pratade om att hon känner sig ”naken och exposed” utan sitt läppstift, för att inte nämna hennes förkärlek till tassles (tofsar på svenska)?

Om det långsamma talet

Maria Montazami är medveten om att hon ibland kan uppfattas som lite släpig och långsam i sitt sätt att tala. Påpekandena är inget som förvånar henne och förklaringen är enkel, enligt Hollywood-frun själv.

– Jag tänker så snabbt att jag inte hinner med att prata, jag äter inga mediciner utan är helt mig själv, har hon berättat i en intervju i Kvällsposten.

Källor: KVP, QX
Foto: Eero Hannukainen/TT