Wiktoria sätter musiken före relationer: "Letar inte"

Wiktoria Johansson är redan scenveteran vid 21 års ålder. Nu drömmer hon vidare om en internationell karriär och Madison Square garden. ”Drömmen lever men det är läskigt att hoppas på för mycket”.

Wiktoria Johansson slog igenom för den breda publiken med sina framträdanden i Melodifestivalen 2016 (Save me) och 2017 (As I lay me down). Och den draghjälpen innebar både ett genombrott och en förväntan på henne.

Presentationen av henne som ”Sveriges okrönta drottning av countrypop” stämmer inte riktigt längre, berättar hon.

Gått från country till pop

– Jag har gått mer och mer mot pophållet och bort från countryn, säger Wiktoria.

Men även om hon bytt riktning i musiken är hon inte främmande för att vara med i Melodifestivalen igen om möjligheten uppenbarar sig.

– Ställer man upp med en låt som man verkligen tycker om, då kan det bli av. Men jag tror inte det blir något till nästa år i alla fall men vi får se.

Wiktoria melodifestivalen 2016

Wiktoria i melodifestivalens deltävling i Malmö 2016 med. det är inte uteslutet att hon dyker upp i tävlingen igen. Bild: IBL

Just nu ligger fokus på att skriva nya låtar och jobba i studion. Wiktoria lever singelliv i Stockholm och sätter musiken först.

Hon har haft pojkvän fram till nyligen men det tog slut.

– Just när det kommer till relationer så kan jag känna att jag har aldrig velat vara i någon egentligen. Utan jag har alltid velat fokusera på min karriär.  Den 13-åriga Wiktoria sa ungefär ”Jag vill ha pojkvän när jag är 30” för att jag ville inte att någon skulle ta fokus från vad jag ville göra. Sen kom han in som ett ”bombnedslag” skulle jag vilja säga. Nu är jag tillbaka i att jag letar inte, men händer det så händer det så klart.

Började sjunga som barn

Fokuseringen på musiken är, som det heter, sedan gammalt. Redan som barn började Wiktoria sjunga och uppträda. Om det inte fanns någon talangtävling någonstans i Sverige körde hon karaoke. Som 10-åring stod hon på scen i TV-sänd sångtävling i Rumänien. Familjen stöttade drömmarna men omgivningen var inte lika peppande. Wiktoria fick höra att ”hon inte skulle tro att hon var nåt”.

– Det var väldigt mycket så att man inte skulle sticka ut när man var liten. Det var lite skrattretande att man hade så stora drömmar. Det var väldigt mycket svartsjuka och avundsjuka.

Har du märkt av att de som tidigare hånade dig hyllar dig idag?

– Det finns alltid sådana människor, men då får de vara det. Jag tänker så här: jag var liten och jag tänker inte lägga energi på dem. Jag är en person som alltid vill ha trevlig stämning så är de trevliga mot mig kommer jag att vara trevlig tillbaka. Men jag ser ingen mening med att bli kompisar om man säger som så.

Drömmer om internationell karriär

Hon beskriver fortfarande familjen som sitt största stöd och vågar fortfarande drömma om en internationell karriär och saker som en spelning på Madison Square Garden i New York. I nästa andetag blir hon realistisk och säger att det givetvis handlar om att hitta rätt låt och att rätt person ska höra den låten.

– Hur hårt man än jobbar så handlar det om tur också.

Wiktoria i ”Stjärnornas stjärna” i TV4

Wiktoria i ”Stjärnornas stjärna” i TV4. Redan veteran på scenen trots att hon bara är 21 år. Bild: IBL

Med högt ställda krav och drömmar kommer också möjligheten att bli besviken.

– Klart jag ställer höga krav på mig själv. Det är både en välsignelse och en förbannelse. Jag tror ju på mig själv och vill extremt mycket. Samtidigt är jag beredd att lägga ner det jobb som krävs för att ta mig dit.

Med i ”Stjärnklart”

I år kommer Wiktoria bland annat att synas i showen ”Stjärnklart” tillsammans med bland andra Lasse Berghagen, Robin Bengtsson, Linda Bengtzing och E-type.

En julshow som dyker upp i bland annat Helsingborg, Norrköping, Stockholm och Eskilstuna. Men Wiktoria är ledig på julafton.

– Den firar jag med familjen. Jag skulle aldrig jobba på julafton.

Fakta: Wiktoria Johansson

Ålder: 21

Bor: Stockholm

Familj: Mamma, pappa, syster

Karriär: Deltog i Lilla melodifestivalen 2011 med ”Jag behöver dig”. Tävlade i Melodifestivalen 2016 och 2017. Gör även den svenska rösten till Disneyfilmen ”Vaiana” och har varit med i ”Stjärnornas stjärna” i TV4.

Aktuell: Låten ”Perfect memory”. Turnerar med julshowen ”Stjärnklart

Läs också:

Finalister och startordning i Melodifestivalen 2019