Annons
Annons


Pia Sundhage – 50 år i damfotbollens tjänst!


Pia Sundhage är en levande legen inom svensk fotboll. Hon blev vår första världstjärna bland damerna och är nu hyllad förbundskapten. Foto: Orvar Anklew

”Den andra sporten” är en dokumentär i tre delar om svensk damfotbolls historia. Vi följer den långa resan genom fördomar, orättvisa jämförelser och motstånd. Huvudrollen är förstås Pia Sundhages.

Annons

Dokumentären berättar om sportens utveckling och dess avgörande ögonblick. Från 1960-talets begynnande folkrörelse fram till idag.

Vill visa att de kan
Fotbolls-EM i sommar är en ultimat prövning och fantastisk chans för svenska landslaget och för folkrörelsen damfotboll. Det är Sveriges största kvinnliga lagidrott och sporten har utvecklats mycket. Om den första generationen kämpade för att få spela fotboll vill den nuvarande visa att de kan.

Vi får följa den långa resan genom fördomar, orättvisa jämförelser och motstånd. Här handlar det om att visa vad som krävs – fysiskt men framförallt psykiskt – för att bli en spelare i det yttersta toppskiktet.

Enorm press
För dagens stjärnor och förbundskapten Pia Sundhage är pressen enorm. Svensk damfotboll har aldrig varit i närheten av den nu rådande uppmärksamheten inför ett mästerskap, och aldrig tidigare har möjligheterna att vinna plats och respekt i den svenska folksjälen varit så stora som nu.

Vår första världsstjärna
Huvudperson genom de tre delarna är naturligtvis Pia Sundhage, som varit med på hela resan och själv blev svensk damfotbolls första världsstjärna. Hon berättar om resan från att hon som ung tvingats utge sig för att vara pojke för att få vara med och spela till att idag vara en av världens mest uppskattade fotbollstränare.

– Filmarna har fått unik tillgång till Pia Sundhage och svenska landslaget och har följt dem under lång tid. Dessutom känns det fantastiskt att få vara en del i Pias revansch, från att tvingats låtsas vara pojke för att överhuvud få vara med och spela fotboll till att nu stå på scen och ta emot pris som årets ledare, säger Clara Mannheimer, projektledare på SVT.

Möt även dagens fotbollsstjärnor Lotta Schelin och Kosovare Asllani. Medverkar gör också Marta Vieira da Silva, Thomas Dennerby, Ebba Andersson och flera av gårdagens, dagens och framtidens svenska stjärnor.

Den andra sporten, tre delar om svensk damfotbolls historia, har gjorts av Mattias Löw, Valentina Santi Löw och Orvar Anklew, som bl a tidigare gjort den flerfaldigt prisbelönade dokumentären Rättskiparen 2010.

Den andra sporten
SVT1 torsdag 20 juni kl 20.00: del 1:3 – Vinnarskallar
SVT1 onsdag 26 juni kl 20.00:  del 2:3 – Kärringar mot strömmen
SVT1 torsdag 27 juni kl 20.00: del 3:3 – Leken som blev allvar

LÄS OCKSÅ


(1)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…