Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

37-åriga Ragnhild fick plötsligt hjärtstopp i skidspåret

05 feb, 2020 
Merete Sillesen
Astrid drabbades av plötsligt hjärtstopp i skidspåret.
Ragnhild överlevde hjärtstoppet eftersom någon som kunde hjärt-lungräddning fanns i närheten när hon föll ihop i skidspåret. Nu uppmanar hon alla att lära sig första hjälpen. Foto: Astrid Waller
37 år och helt frisk. Fyrabarnsmamman Ragnhild Bilsbak Hågensen gav sig ut i skidspåret – och drabbades av plötsligt hjärtstopp.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det är den 7 februari 2019. Ragnhild Bilsbak Hågensen har skickat de två äldsta sönerna till skolan och lämnat de två yngsta på dagis. Hon kör till affären på vägen hem och köper ingredienser till kycklingsalladen hon ska belöna sig själv med till lunch. Men först ska hon ta några varv i skidspåret.

Det har varit fint väder länge och Ragnhild har åkt många turer i skidspåret den här vintern. I dag ligger dimman lågt, men det hindrar inte den sportiga sjuksköterskan. Nu ska fridagen utnyttjas.

Jennys hjärta stannade i duschen:

Jenny fick hjärtstopp i duschen – sambon räddade hennes livBrand logo
Jenny fick hjärtstopp i duschen – sambon räddade hennes liv

Hon lägger skidorna i bilen och kör de drygt två kilometerna till skidspåret. Ragnhild bestämmer sig för att detta ska bli ett rejält träningspass och låter skidorna flyga fram över snön. Första varvet går snabbt och lätt. Sedan minns hon inte mer.

När jag ska berätta om den 7 februari får jag återberätta det jag har hört av andra

Minns inte vad som hände

Det har gått nio månader när vi träffar Ragnhild hemma i norska Moss. Hon kommer ursprungligen från Ulvik i Hardanger, men har bott i Moss sedan 2002.

Annons

Ragnhild valde musiklinjen på gymnasiet, hon har spelat piano och sjungit i kör. Hon har alltid gillat att hålla sig i form och har tränat regelbundet. Hon blev färdig sjuksköterska 2004 och bor tillsammans med fem killar från fyra till 43 år.

– När jag ska berätta om den 7 februari får jag återberätta det jag har hört av andra, säger Ragnhild.

– Själv minns jag inget. Men jag kommer ihåg att jag under en veckas tid hade känt mig lite yr och konstig och jag tänkte be en kollega att kontrollera mitt blodtryck, men sedan glömde jag bort det. Inte kollade jag pulsen heller, jag räknade med att jag skulle vara i bra form i igen.

Astrid, som låg i koma två dagar efter hjärtstoppet, på skidorna.
Första varvet i skidspåret gick snabbt. Sedan minns Ragnhild inget mer. Efter hjärtstoppet låg hon i koma två dagar. Foto: Astrid Waller

Satte igång med hjärt-lungräddning

När Ragnhild kollapsade efter den första rundan i skidspåret befann hon sig precis vid parkeringsplatsen. Det var ingen som såg att hon föll, så hon vet inte hur länge hon låg där i snön förrän en annan skidåkare hittade henne. Kanske några minuter.

Annons

Skidåkaren signalerade till mannen som la spåren att han behövde hjälp. Spårläggaren råkade vara ambulansförare och satte i gång med hjärt-lungräddning på en gång. Skidåkaren ringde larmnumret, men på grund av dimman kunde helikoptern inte komma så det fick bli en ambulans i stället.

Vad är plötsligt hjärtstopp?

  • Plötsligt hjärtstopp inträffar när hjärtats pumpförmåga oväntat upphör att fungera.
  • Den drabbade blir omedelbart medvetslös och slutar andas.
  • I Sverige drabbas varje år omkring 10 000 personer av plötsligt hjärtstopp. Bara 600 av dem överlever.
  • För att överleva ett plötsligt hjärtstopp behövs snabb hjärt-lungräddning, då hjärna och inre organ drabbas av syrebrist.

Källa: Hjärt-lungfonden

Två kvinnor anslöt och spårläggaren ordnade fram en slags segelduk som de kunde lägga Ragnhild på och dra ner henne på till parkeringsplatsen i väntan på ambulansen.

Ragnhilds familj kontaktades och svärföräldrarna tog hand om de fyra barnen. Ragnhilds man Christian körde själv till sjukhuset och fick en chock när han såg sin fru ligga i koma.

Annons

Han fick ett glas saft och fick sedan veta att det fanns tre olika alternativ för Ragnhild: 1. Hon kunde vakna 2. Hon kunde dö 3. Hon kunde bli hjärnskadad.

Låg i koma i flera dygn

Efter två dygn i koma och en fantastisk insats av läkare och sjuksköterskor blev det det första alternativet. Själv var Ragnhild då ovetande om att hon hade fått en defibrillator, ICD, inopererad, som kommer att ge hjärtat en nödvändig stöt om det skulle stanna igen.

– Lyckligtvis har jag inte fått någon stöt än och jag hoppas att jag slipper det, säger Ragnhild.

jag kommer aldrig bli bra på att göra många olika saker samtidigt igen

Hon stannade på sjukhuset i elva dagar och avböjde sedan att flytta till det lokala sjukhuset. Hon var ju trots allt sjuksköterska och menade att hon skulle klara sig bra hemma.

För Christian innebar det fullt ansvar för fyra söner samt att handla, laga mat och allt annat som hör till. Han ordnade en vilohörna till Ragnhild där hon hade en skön stol, böcker och choklad.

Annons

När hon drog sig undan dit visste barnen att mamma måste få vara i fred.

– I början sov och vilade jag väldigt mycket och jag orkar fortfarande mindre än förr, säger Ragnhild.

– Jag tycker om att laga mat, men det var omöjligt för mig att hålla koll på mer än en kastrull i taget de första gångerna jag provade på att vara i köket. Det har som tur är blivit bättre nu. Och jag är glad för varje ny sak jag klarar av, men jag kommer aldrig bli bra på att göra många olika saker samtidigt igen.

Astrid, som nu är tröttare och måste spara på krafterna, står i skidspåret och ler mot kameran.
”Jag har fått lära mig att känna efter på ett nytt sätt och inse när det är nog”, säger Ragnhild. Foto: Astrid Waller

Måste spara på krafterna

Ragnhild berättar hur hon snabbt tappade tråden i samtal, som när hon var på besök på jobbet. Fem minuter åt gången kunde vara nog i början.

Annons

Nu kämpar Ragnhild med korttidsminnet, höga och många ljud, sociala sammanhang, ansiktsigenkänning och koncentration. Om hon ska ta emot mer än ett besked följer hon neuropsykologens råd om att få det skriftligt.

Man har inte hittat någon orsak till varför Ragnhild drabbades av plötsligt hjärtstopp. Ingen i hennes familj har drabbats av det. Hon har fått acceptera att hjärtstopp kan drabba alla.

– Jag har fått lära mig att känna efter på ett nytt sätt och inse när det är nog, säger Ragnhild.

Jag måste spara på krafterna så att jag orkar med det jag verkligen vill göra

– Därför undviker jag köpcentrum och affärer. Och jag måste vila när jag har varit med killarna på innebandy eller basket. Jag måste spara på krafterna så att jag orkar med det jag verkligen vill göra.

Efter sommarens semester i Portugal började Ragnhild att jobba så smått igen. Hon berömmer kollegor och avdelningsföreståndare som har anpassat arbetsuppgifterna så att hon kan arbeta två dagar i veckan.

Annons

– Det svåraste är ovissheten, säger Ragnhild stilla.

– För även om jag har haft tur har jag en stark önskan att få vara en helt vanlig mamma, fru och sjuksköterska igen. Allt de berättade för mig på sjukhuset har jag glömt och kontrollerna ska göras så snabbt och lätt. Jag hoppas att jag får rehabilitering, kanske kan jag få några fler svar då, säger hon.

Guide: Gör så här om du hittar en medvetslös person

  1. Iaktta din egen och andras säkerhet. En olycksplats måste eventuellt säkras så att inte fler riskerar att skadas.
  2. Ring larmnumret 112.
  3. Kontrollera medvetandet hos den sjuka eller skadade genom att tala med och skaka hen. Om den drabbade inte reagerar på detta testa smärtstimulering genom att till exempel gnida hårt med knogarna mitt på bröstet.
  4. Om personen är medvetslös säkra att luftvägarna är fria genom att lyfta hakan och böja lätt på nacken.
  5. Om personen andas normalt. Kontrollera pulsen och lägga personen i stabilt sidoläge.

Hur gör man hjärt-lungräddning?

Om personen inte andas efter luftvägarna är fria påbörja hjärt-lungräddning. Så här gör du:

  1. Placera händerna mitt på bröstbenet och tryck till.
  2. Efter de 30 första kompressionerna ska du göra två inblåsningar genom att lyfta hakan, hålla för näsan och blåsa in till bröstkorgen häver sig.
  3. Fortsätt med 30 kompressioner x 2 inblåsningar till professionell hjälp kommer.

En hjärtstartare bör kopplas in så snabbt som möjligt under pågående hjärt-lungräddning och den kommer att ge instruktioner om vad man ska göra för att hjälpa den drabbade.

Översättning: Anette Bülow

Annons