5 livsval du kommer ångra senare i livet

Glad ung kvinna på gata

Det är naturligt att fatta dåliga beslut ibland, men det finns vissa viktiga val som vi kan komma att ångra resten av livet. Här är några av livsvalen som många ångrar på ålderns höst, men som du kan motverka redan idag.

Enligt forskning tar en människa uppemot 70 beslut varje dag, vissa är små medan andra kan vara livsavgörande. Förhoppningsvis fattar vi så många bra beslut som möjligt, men det är oundvikligt att någon gång fatta ett beslut man ångrar.

Bronnie Ware, som Huffington Post har pratat med, jobbade i många år som sjuksköterska på ett boende för människor med mindre än ett år kvar i livet. Hon hade som vana att fråga människorna hon vårdade om vad de ångrade mest i livet. Snart upptäckte hon att det var fem saker som återkom – gång på gång.

Bronnie Ware: Livsvalen du kan komma att ångra senare i livet

Att du tog beslut baserat på vad andra människor tycker

För andra människor är det lätt att uttrycka sina åsikter när det kommer till ett val som någon annan ska göra, men det är du som tvingas leva med konsekvenserna av dina val. Oavsett om det rör sig om vad du ska studera, din karriär eller dina relationer ska du lita på din egen magkänsla och välja det som känns rätt för dig, inte det som ser bra ut i andras ögon.

Att du inte höll kontakten med vänner

Vardag, jobb och stress kan få många fina vänskapsrelationer att rinna ut i sanden, helt enkelt för att ni inte hör av er till varandra. Se till att vårda dina relationer, det kommer även att motverka vardagsstressen eftersom umgänge med vänner ger oss energi, nya perspektiv och en känsla av tillhörighet.

Att du inte uttryckte dina känslor

Ibland kan det kännas jobbigt att visa sina känslor och vara sårbar inför människor i sin omgivning. Om du sällan uttrycker dina känslor riskerar de att samlas på hög och komma ut i form av ett utbrott när det är alldeles för sent.

Att du inte tillät dig själv att vara lycklig

När livet närmar sig sitt slut känns många tidigare problem i livet obetydliga, även om de i stunden kan ha varit jobbiga. Bronnie Ware menar att du kan välja att vara lycklig genom att välja hur du reagerar på motgångar. Även om det kan kännas svårt i stunden så är det värt att lära sig att vara lycklig trots stress och svårigheter under livets gång.

Att du jobbade så mycket

För många är jobb och karriär något positivt, självuppfyllande och lärorikt. Men när det går ut över andra viktiga aspekter i livet, exempelvis familj och relationer, kan det vara något du kommer ångra. Enligt Bronnie Ware är nyckeln att hitta en balans mellan det du älskar att göra och människorna du älskar, annars kommer du ångra att du försummat någondera.

Källa: Huffington Post

Av Nanna von Knorring/Femina 

Foto: IBL

Mer intressant innehåll hos allas.se: