Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjSkilsmässaFöräldraskap

8 dåliga vanor som kan leda till skilsmässa

04 sep, 2019 
Nanna von Knorring
Kvinna ligger och surfar i sängen medan mannen ser ledsen ut
Ett förhållande kan verka lyckligt på ytan, men det är ofta de små ovanorna som man inte tänker på som sabbar lyckan – och i värsta fall leder till en skilsmässa. Här är åtta beteenden ni bör se upp för.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Våra vanor kan verka oskyldiga och obetydliga på daglig basis, men på lång sikt kan de tära på förhållandet och i värsta fall förstöra äktenskapet. Den amerikanska parterapeuten Carrie Cole som Harper’s Bazaar pratat med menar att de små sakerna vi gör i vardagen kan indikera ett stort problem i förhållandet.

Men misströsta inte. Carrie Cole poängterar att trots att man har problem i ett förhållande betyder det inte att äktenskapet måste sluta i en skilsmässa. En undersökning visar även att par i dag är mer villiga att jobba på sina problem och hålla ihop än vad par var 10 år sedan.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Känns ert förhållande rätt men som att det kräver lite mer jobb från er båda för att vara länge? Här följer 8 ovanor ni ska se upp för i vardagen.

Du fokuserar på din partners dåliga sidor

Oavsett om du jämför din partner med ett ex, med din kompis partner eller har en lång önskelista som hen inte uppfyller så kan jämförelserna och det negativa fokuset slita på förhållandet. Ingen människa är perfekt och om det finns vanor du vill ändra på bör du närma dig det med ett öppet och ödmjukt sinne. I slutändan är det trots allt bäst att fokusera på det positiva – både för din hälsas och för förhållandets skull.

Annons

Ni sätter er inte in i den andras situation

Empati och förståelse är viktigt i alla förhållanden och speciellt viktigt i en fungerande parrelation. Enligt forskning har män generellt sett svårare att sätta sig in i sin partners perspektiv och dessutom löper män en större risk för skilsmässa om de saknar förmågan, enligt en studie vid Gottman Institute. Se till att ta tid för varandra och att sätta er in i hur den andra tänker och ser på saker och ting, även om det skulle vara vitt skilt från ditt synsätt.

Ni kan inte pausa ett bråk

När ni väl börjar bråka så accelererar allting fort utom kontroll och en paus-knapp existerar inte i er värld. Att kunna pausa kan vara A och O för konstruktiva diskussioner och bråk. Carrie Cole menar att kroppen kan reagera på bråk med en hastigt höjd puls, vilket leder till att kroppen går in i ett sinnestillstånd där den antingen vill fly eller slåss. Tillståndet påverkar den del av hjärnan som ger dig förmågan att kommunicera, vilket gör det svårt att ha en konstruktiv diskussion mitt i stridens hetta. Ta en paus från ert bråk om det blir hetsigt och återkom när ni lugnat er för att reda ut allt i saklig ton.

Annons

Ni bråkar inte alls

Två personer kommer aldrig att alltid hålla med varandra. Om ni istället för att bråka börjar smågnabbas varje dag kan det leda till att ert förhållande på sikt tar slut. Om ni aldrig kommunicerar när ni stör er på något och går runt och känner er bittra kan även det på sikt leda till en avslutad relation, eftersom ni troligtvis slutat bry er och inte orkar investera känslor i varandra.

Ni surfar på mobilen istället för att umgås

En vana som för en själv kan gå omärkt förbi, men som för den andra kan signalera något väldigt negativt. Om ni konstant sitter med mobiltelefonen i högsta hugg när ni ska umgås och prata med varandra kommer er relation att lida. Varje gång ni väljer att fokusera på mobiltelefonen istället för att lyssna eller umgås med varandra signalerar ni att något annat är viktigare. Ge varandra all er uppmärksamhet när ni umgås och lämna surfandet till ett annat tillfälle.

Ni pratar illa om varandra till andra

Om du eller din partner pratar illa om varandra till vänner när den andra inte är på plats är det ett tydlig varningstecken på att förhållandet inte mår bra. Även om din partner aldrig får reda på det du säger när du skvallrar med dina tjejkompisar så avslöjar det en bristande respekt i förhållandet. Dessutom kan det leda till en negativ spiral med jämförelser, kritik och förakt i förhållandet, menar Carrie Cole.

Se också: 5 typer av otrohet

5 typer av otrohetBrand logo
5 typer av otrohet

Ni glömmer bort att göra roliga saker ihop

Vuxenlivet innebär mycket ansvar, speciellt om det finns barn med i bilden. När ni gör saker ni njuter av blir ni påminda om den lättare sidan av er kärlek och livet ihop, så glöm inte att boka in lite underhållning och nöjen för bara er två i det välfyllda och stressiga vardagsschemat.

Ni väntar för länge med era problem

Många skjuter upp tuffa konversationer, men att inte ta tag i era problem i tid kan göra det svårare att lösa dem. Om ni väntar flera år med att prata eller söka hjälp av en parterapeut är det dock inte omöjligt att hitta rätsida på förhållandet, men det kan vara mer invecklat och kräva mer tid och arbete.

Av Nanna von Knorring /Måbra.com

Källor: Harper’s Bazaar, Psychology Today

Foto: Shutterstock

Annons