Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Anders: Sex av mina vänner har tagit livet av sig

14 sep, 2018 
Margaretha Malmgren
Män vill sällan prata om känslor. Det kan få förödande konsekvenser, menar Anders, som vill bryta trenden. Därför har han startat ett projekt som innebär samtalsterapi under långa promenader.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

De senaste två åren har sex män i Anders Nordströms vänskapskrets tagit sina liv. Samtidigt bekräftar statistik att den psykiska ohälsan hos män ökar.

– Vi män har inte fått lära oss hur vi ska prata om det som är svårt, och det knäcker många. Det finns ett enormt behov hos män att få prata om känslor, säger Anders.

Självmorden blev en väckarklocka för honom själv som föreläsare, naturguide och löputbildare. En flera timmar lång promenad i den tuffa miljön runt Åda i Trosa där Anders bor – A Man Walk – är hans försök att bidra till att vända utvecklingen.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

– I dag vet vi män inte riktigt hur vi ska vara och bete oss. Det blev ju uppenbart genom #metoo-rörelsen. Det behövs forum där män kan prata öppet med andra män utan att behöva spela. Därför tyckte jag att den här promenaden var ett bra sätt.

Annons

Via kontakter och annonsering på hemsidan i lokalpressen lyckades han samla ihop åtta män. Män mitt i livet, flera av dem med välbetalda jobb och en stabil social situation. I alla fall på ytan.

– Många av dem som behöver det mest skulle aldrig sitta i en ring runt tända ljus och bara prata. Jag är inte heller sådan. Det händer också saker i kroppen när man är i rörelse och i naturen.

Relation till fadern

Anders berättar om en av promenaderna. Den hade ett par villkor. Inga mobiler fick finnas med och deltagarna måste följa Anders rygg. Han gav också männen enkla frågor att ta med sig under vandringen.

Första frågan handlade om huruvida männen haft några bästa kompisar i barn- och ungdomsåren, men så småningom kom de in på relationen till sina pappor.

– Det flöt på bra. Alla hade haft en mer eller mindre bra relation med sin pappa och de berättade för varandra om det.

Annons

Efter en paus bestämde Anders att de skulle gå ytterligare en och en halv timme, men nu under absolut tystnad. Så ställde Anders nästa fråga: ”Hur är er kärleksrelation till er pappa?”

Ingen i gruppen hade egentligen haft någon riktig kärleksrelation till sin pappa. Det hade handlat om att skjutsa till träningar, laga cykeln eller dylikt.

– Det var en praktisk relation som fungerade, men att prata om känslor var inte aktuellt, berättar Anders.

Sammanlagt varade promenaden i nio timmar och mörkret hade börjat lägga sig när de kom fram. Deltagarna var slitna och Anders fick därför inte så mycket feedback direkt efter promenaden. Men snart började responsen trilla in.

– Många hörde av sig och berättade att promenaden hade betytt mycket och att de fått nya perspektiv på livet.

Anders Nordström i röd keps.
Anders fick anledning att reflektera över sitt eget liv när han hamnade i en kris.

Ville rädda världen

Numera fortsätter Anders att anordna fler promenader, men det är inte alltid lätt att få deltagare. Män som vill och vågar prata om känslor växer inte på träd, menar han.

Annons

– Många fruar, det är faktiskt så, hör av sig till mig och berättar att de vill att deras män ska gå med, att de har behov av det. De vill att jag ska kontakta männen via telefon eller mejl, men det skulle jag aldrig göra.

Att gå med måste vara ett eget beslut, poängterar Anders.

– Det är viktigt för mig att inte tala om att så här ska det vara och det här ska du göra. I stället handlar coachning om att ställa kraftfulla frågor som du själv måste svara på. Det är först då det kan hända saker.

Han återkommer ständigt till det här med att våga prata, att inte tränga tillbaka sina känslor. Det kan i värsta fall få konsekvensen att man inte längre orkar leva.

Anders berättar om sitt eget liv, en smärtsam resa till den 43-årige man han är i dag. Som ung ville han läsa vårdlinjen. Hans mål var att bli fjällräddare.

Annons

– Jag ville göra viktiga saker, vara med och hjälpa människor och bidra till att rädda världen, säger han.

Ändå började han läsa ekonomi, bland annat för att hans pappa ville det.

Och det gick bra. Riktigt bra. Efter utbildningen blev han en framgångsrik säljare och så småningom vd i modebranschen. Han levde ett liv med hög lön, fina bilar och en lägenhet på Östermalm. Nöjeslivet kring Stureplan i centrala Stockholm var hektiskt. Men något gnagde i honom.

Fått en mission

När äldsta dottern Alice föddes lite för tidigt och familjen blev kvar på sjukhuset ringde en väckarklocka.

– Jag minns att jag stod där i sjukhuskorridoren och gav folk sparken i telefonen. Jag mådde fruktansvärt dåligt, jag slets nästan i två delar.

– Det här var inte jag, allt började bli ohållbart. Jag var ju en som ville rädda världen. Hur hade jag hamnat här?

Annons

En dag kom paniken. På väg till jobbet greps han av stark ångest och körde in i en parkeringsficka. Han tog fram mobiltelefonen, slog numret till företaget och sa upp sig. Nu började vägen tillbaka till honom själv.

I dag lever han på mycket idylliska Åda gård tillsammans med frun Lena och döttrarna Emilia och Alice. Att hjälpa andra att hitta sitt naturliga jag har blivit hans mission.

– Ibland tror jag att svåra frågor kan ha enkla svar. Tänk om min pappa hade pratat med mig på riktigt då när jag valde ekonomi. Om han frågat varför jag ville satsa på det, frågat vad jag egentligen såg framför mig. Då hade jag kanske hamnat rätt från början, spekulerar han.

Anders Nordström arrangerar promenaden A Man Walk för att förebygga självmord.
Anders arrangerar promenaden A Man Walk för att förebygga självmord.

Följer sin dröm

I grunden handlar hans mission nu om det han en gång drömde om – att vara med och rädda världen. Han verkar ha en till synes outsinlig energi.

Annons

– Det där är medfött. Jag har alltid haft mycket energi och vill göra saker hela tiden. Jag har nog ganska många bokstäver inombords, säger han med ett leende.

Kopplingen mellan det högkänsliga och det tuffa är ständigt närvarande i hans liv.

– Snor, svett och känslor, det är mitt motto och det sätt jag vill leva på, konstaterar han.

Det går inte att möta denne energiske man utan att det påverkar tankeverksamheten. Vad ger vi våra barn? Vad svarar våra barn på frågan om sin kärleksrelation till pappan?

Kanske är det dags att fråga. Eller att anmäla sig till A Man Walk.

Här får du hjälp mot självmordstankar

● Vårdcentral

● Psykiatrisk mottagning

● Präst, diakon

● Minds självmordslinje, tel: 90101 alt mind.se/hitta-hjalp/sjalvmordslinjen

Självmord bland män

● 1 478 människor tog sitt liv år 2016 (senast tillgängliga statistik). Det är cirka fyra om dagen.

Annons

● 72 procent av alla självmord begås av män, medan kvinnor gör flest självmordsförsök.

● I åldrarna 15 till 44 år är självmord den ledande dödsorsaken bland män.

● Alkoholkonsumtion, missbruk, droger, psykisk sjukdom och arbetslöshet är de vanligaste orsakerna. Män är också mindre benägna än kvinnor att söka hjälp.

Läs också:

Kraven blev övermäktiga: Min dotter orkade inte leva

Victoria skrev ett avskedsbrev: Jag trodde att barnen skulle få det bättre utan mig

Text: Håkan Söderberg
Foto: Ulf Lodin

Annons