Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Anette och Malin kör motorcross – har startat Team Motogirls

28 sep, 2019 
Redaktionen
Anette och Malin på sina motorcyklar
Helg efter helg åkte Malin och Anette med sina respektive män och söner på olika motocross-
tävlingar. Till slut tröttnade de på att stå vid sidan av och hoppade själva upp på varsin sadel. För att locka fler tjejer till sporten bildade de föreningen Team Motogirls. I dag är de över 70 medlemmar.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Med ett öronbedövande muller gasar Malin Bengtsson, 49, sin motocrosscykel för att kontrollera att allt låter som det ska, medan väninnan Anette Hallgren, 44, tittar på.

De har precis bytt luftfilter på hennes Husqvarna 125 cc och är redo att ge sig ut på en testrunda på den regnblöta grusvägen. Doften från skogen och ängarna blandas med den lite stickande lukten av avgaser och oförbränd bensin.

– Innan vi startade Team Motogirls hade jag aldrig ens suttit på en motorcykel. Jag hade bara stått vid sidan av banan och tittat på när min man och min son körde, berättar Anette med hög röst för att överrösta motorbullret.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Två kvinnor mekar med en motocross-cykel.
I sporten ingår det att kunna meka lite med sin motorcykel. Foto: Per-Ola Ohlsson

Med van hand knäpper hon fast hjälmen under hakan och rullar sedan ifatt väninnan som verkar ha fått ordning på sin motorcykel. Ögonblicket därefter ger de full gas och försvinner bort mot skogsbrynet.

Annons

– Men egentligen kör vi inte alls särskilt fort. Vi är bland de långsammaste i hela klubben, säger Malin med ett leende när vi efter att de kört sin testrunda slår oss ner i köket hemma hos henne och hennes familj i Alafors norr om Göteborg.

– Nej, vi är verkligen inte snabba. Malin och jag kallas internt för snigelgruppen, fyller Anette i med ett skratt.

Motocross har blivit en livsstil

Berättelsen om hur Team Motogirls bildades tar sin början på de leriga och avgasdoftande motocrossbanorna i Västsverige för drygt fem år sedan.

Bland de föräldrar som helg efter helg åkte runt till olika tävlingar för att följa sina söners framfart fanns Malin och Anette.

– Vi tillbringade varenda helg och i stort sett varje semester på motocrossbanor, berättar Malin.

Jag hade aldrig ens suttit på en motorcykel

Hennes båda söner Jonas, 18, och Niklas, 15, körde motocross liksom Anettes son Nils, 13.

Annons

– Det blir en livsstil, säger Anette. Man åker runt till olika tävlingar på helgerna och bor i husvagn. Efter tävlingarna umgås man, grillar tillsammans och har trevligt.

Malins man Mikael, 54, körde själv tidigare motocross, men är numera familjestallets mekaniker. Anettes man Gustav, 33, är däremot fortfarande aktiv förare.

– Även min dotter Amanda, som i dag är 27 år, körde tidigare, men hon valde till slut att rida i stället, berättar Malin.

Har blivit modigare

När i stort sett alla familjemedlemmar utom de själva körde motocross begränsades Malin och Anettes uppgift till att bara sköta markservicen, tvätta leriga skyddskläder och stå vid sidan av banan och heja på.

– Jag tyckte det såg roligt ut, men tänkte att det inte var något för mig. Vad skulle jag som en 40-årig kvinna, som aldrig suttit på en motorcykel, ha på en motocrossbana att göra? säger Anette.

En kvinna kör motocross uppför en lerig backe.
Totalt fokus gäller när man kör motocross, annars finns risken att man kör omkull. Foto: Jonas Olsson

Utan att hon visste om det hade Malin börjat tänka i samma banor. Och Malin Berntsson, 45, den tredje mamman som också var med och startade föreningen, hade själv börjat köra motocross ett år tidigare.

Annons

Sommaren 2016 tog de tre kvinnorna initiativ till ett sommarläger för motocrossintresserade tjejer i Älvängen.

– Jag vågade anmäla mig till lägret eftersom det bara skulle vara tjejer. Annars blir det lätt så i den här mansdominerade sporten att killarna tar över, berättar Anette.

Första gången jag tog mig runt en bana kände jag mig som en världsmästare

Under lägret kände Malin och Anette att det fanns behov för något mer för kvinnor inom motocross. Därför bildade de våren därpå Team Motogirls.

– För mig handlade det egentligen om ren egoism, säger Malin med ett skratt. Vi mammor hade att välja på att själva vara aktiva eller stå vid sidan om.

För Malin Bengtsson och Anette Hallgren var det en ny värld som öppnade sig när de startade teamet. För dem handlade det i början mycket om att övervinna rädslor.

– Första gången jag tog mig runt en bana kände jag mig som en världsmästare, säger Malin och skrattar. Men det gick inte snabbt och jag hoppade inte en enda gång.

Två kvinnor kör motocross på en grusväg.
Varken Anette eller Malin tävlar i motocross, utan kör för att det är roligt. Foto: Per-Ola Ohlsson

För Anette var det samma känsla. Och i början var hon livrädd.

– Jag var övertygad om att jag skulle bryta ett ben om jag körde omkull. Men jag har kommit över min Berlinmur. Nu vågar jag mer, även om inte jag heller gör några särskilt höga hopp över guppen.

Annons

Efter att ha kört är du blöt, svettig och smutsig

Varken Malin eller Anette tävlar, utan kör bara motocross för att få motion och för att de tycker det är roligt.

– Det är jätteskön avkoppling. När du kommer ut på motocrossbanan måste du släppa tankarna på allt annat och helt fokusera på körningen. Gör du inte det kör du omkull, berättar Anette.

– Och det är en go känsla att kunna ge sig ut på banan och köra tillsammans med sina söner. Det gör att vi har något mer gemensamt. När de pratar om hur man ska köra på olika backar längs banan förstår jag exakt vad de menar, säger Malin.

Motocross och funktionsnedsättning

Det är alltså inte så mycket fartens tjusning som det handlar om för Malin och Anette. För dem handlar motocross om att våga, att tänja på gränserna, och framför allt om att sprida kunskapen om barn med olika former av neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, NPF, som till exempel adhd, tourettes syndrom och asperger.

Annons

Det är nämligen inte bara intresset för motocross de har gemensamt. Såväl Malin och Anette som den tredje mamman Malin Berntsson har barn med NPF.

– Vår idrottsförening har två syften. Samtidigt som vi vill uppmuntra och stötta unga tjejer och kvinnor som vill börja köra motocross vill vi öka kunskapen och förståelsen för hur det är att leva med en dold funktionsnedsättning. Eller funktionsvariation, som vi föredrar att kalla det, berättar Anette och fortsätter:

– Motocross är faktiskt lämpligt för barn med funktionsvariationer eftersom det är en sport med tydliga regler och rutiner. Dessutom kunde vi som föräldrar stötta varandra och vara ett bollplank för varandra. Som förälder till barn med olika funktionsnedsättningar måste man hela tiden hitta nya vägar för att rutinerna i familjen ska fungera.

Annons

Hon får medhåll av Malin.

– Det är fantastiskt bara att ha ett nätverk som Team Motogirls, oavsett om det gäller någon fråga om barnen eller om motorcyklarna. Är det något man undrar kan man bara slänga ut en fråga på Facebook och man får alltid svar snabbt, säger hon.

Har klarat sig undan allvarliga olyckor

Trots att det är en tämligen skadedrabbad sport har Malin och Anette klarat sig undan allvarligare olyckor. Men andra gången Malin körde motocross körde hon in i ett träd vid sidan av banan och skadade ena ringfingret så illa att hon behövde uppsöka sjukhus.

– Men av någon anledning tyckte jag det var så pinsamt att jag ljög på sjukhuset och sa att jag ramlat när jag varit ute och sprungit. Kanske skämdes jag för att jag som som vuxen kvinna skadat mig när jag kört motocross. Nu i efterhand låter det knäppt att jag ljög, berättar Malin.

Annons

Vi vill stärka självförtroendet hos småtjejerna

Första gången Anette skulle köra enduro, terrängkörning med motorcykeln, körde hon in i ett träd – dock i låg fart och utan skador.

– Jag körde sedan in i samma träd tre gånger innan jag till slut lyckades komma förbi det. Jag ville inte vara rädd. Jag ville komma över min rädsla.

När de är ute och träningskör på banorna händer det att de blir varvade av sina söner. Men det bryr de sig inte så mycket om. Det är den härliga känslan de är ute efter.

– Efter att ha kört är du blöt, svettig och smutsig. Men du har hög puls och känner dig levande med ett knivskarpt fokus på här och nu, säger Anette.

Passar gammal som ung

Men det var inte alla som såg med blida ögon på att en grupp medelålders kvinnor startade ett motocrossteam.

– Vi tog plats i en mansdominerad värld, säger Anette.

Två kvinnor sitter på varsin motocross-cykel, ler och tittar på varandra.
Med sin motocross-klubb hoppas Anette och Malin att fler tjejer får upp ögonen för sporten. Foto: Per-Ola Ohlsson

Deras rosa teamsymbol stack i ögonen på många av gubbarna inom motorsporten, och de såväl syntes som hördes på banorna när de kom. Uppmärksamheten ledde till att Team Motogirls snabbt växte från de elva tjejer som var med vid starten till det dryga 70-tal medlemmar över hela Sverige som föreningen har i dag.

Annons

– Den yngsta är sju år och den äldsta 56 år, och hon tävlar fortfarande. Och vi har inte bara kvinnliga medlemmar. Vi har även några manliga stödmedlemmar, berättar Malin.

Under symbolen ”Team Motogirls” på deras tröjor står texten ”Ride 4 Awareness” som anspelar på föreningens målsättning att öka kunskapen om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

– Jag vill tro att vi har gjort skillnad för barn med NPF. Men jag vet att vi har betytt mycket för unga tjejer som vill börja köra motocross. Vi vill stärka självförtroendet hos småtjejerna som kommit in i vårt team. Det handlar om girlpower – kvinnokraft i sin ädlaste form, säger Anette.

Medgrundaren Malin Berntsson, en av tjejerna i Team Motogirls som har tävlingslicens, var tidigare i år på ett träningsläger i Italien.

– Hon skickade oss en film där hon hoppade ett 20-tal meter med sin motocrosscykel. Det såg jättehäftigt ut. Malin och jag är glada bara vi tar oss runt och kan säga: ”Jag bröt inte ett enda ben i dag heller”, säger Anette med ett leende.

Läs mer om klubben på www.teammotogirls.se och på Facebooksidan Föreningen Team MotoGirls.

Vem är Malin Bengtsson?

  • Ålder: 49 år.
  • Yrke: Fritidspedagog.
  • Familj: Maken Mikael, 54, och barnen Amanda, 27, Jonas, 18, och Niklas, 15.
  • Bor: Hus i Alafors.

Vem är Anette Hallgren?

  • Ålder: 44 år.
  • Yrke: Säljare.
  • Familj: Maken Gustav, 33, och barnen Nils, 13, och Sixten, 7.
  • Bor: Hus i Härryda

Av Per-Ola Ohlsson

Foto: Per-Ola Ohlsson

Annons