Anettes stora chock: ”Min pojkvän var en kvinnomördare”

Anettes pojkvän mördade två kvinnor
Anette träffade Christian på en dejtingsajt på nätet, blev förälskad och började snart planera framtiden med sin nya kärlek. Men när polisen en dag ringde och sa att Christian gripits för mord vändes Anettes värld upp och ner.

Anette befann sig på polisstationen när polisen med allvarlig uppsyn berättade det för henne:

– Vi har anhållit Christian Andersen för mordet på Hanne Pedersen.

Hittills hade hon levt i ett lycko­rus med sin nya kärlek Christian och de hade haft fullt upp med att planera sin gemensamma framtid. Men när orden kom ut från polisens mun började drömmen om den gemensamma framtiden långsamt att smulas sönder.

Jag såg deras munnar röra sig, men jag kan inte komma ihåg vad de sa

– Det kändes som att jag hamnade i en bubbla. Jag såg deras munnar röra sig, men jag kan inte komma ihåg vad de sa. Jag satt bara och stirrade ut genom fönstret där jag kunde se arresten. Nu visste jag var min älskade befann sig, berättar Anette Lynge Larsen, 49.

Tre månader tidigare hade hon träffat den charmige och humoristiske Christian på en dejtingsida. De chattade först intensivt och övergick snart till att prata i telefon. De bestämde att Christian skulle komma och hälsa på Anette i Herning i Danmark.

– Han kom en dag tidigare än planerat och jag hade huset fullt, både mina grannar och min bror var där. Christian kom snabbt in i gemenskapen och pratade avslappnat med alla. Från den dagen var det vi två, berättar Anette som tyckte mer och mer om Christian allt eftersom tiden gick.

Ett nedbränt hus

Anettes lilla radhus fylldes långsamt med Christians saker. De firade julen tillsammans med hennes barn från ett tidigare förhållande. Anette var glad att de också skulle fira nyår ihop med hennes grannar och ena dottern.

– Han sa att han skulle rasta en väns hundar så han var tvungen att smita iväg ett tag. Det var förstås okej, men när det var dags att äta förrätten ­hade han inte kommit tillbaka och det gjorde mig lite irriterad.

Först när maten dukades fram kom Christian. Han berättade att han råkat aktivera ett larm och att polisen hade gripit honom. Förutom att han var lite irriterad var han som vanligt. Christian duschade, tog på sig en ny skjorta och satte sig sedan till bords.

Kvällen fortsatte med fyrverkerier och festligheter, men nästa morgon berättade en av grannarna att det varit en eldsvåda i ett hus i byn Vium, inte långt därifrån. De lokala medierna rapporterade om branden och när adressen blev offentlig sa Christian att hans ­före detta flickvän bodde där.

– Jag tyckte att det var lite märkligt att han sa det utan att visa några känslor. Han sa att elinstallationerna där var dåliga och att hon drack en hel del rödvin. Det var det enda han sa. Hade det varit jag hade jag nog blivit rätt chockad. Men samtidigt kändes det som att det inte var något jag behövde lägga mig i, så jag sa inget. Då visste man inte heller om kvinnan hade varit i huset när det brann.

Blev deprimerad av polisbeskedet

Dagarna gick och trots att det kom fram att kvinnan hade hittats död i huset rörde Christian inte en min. Han betedde sig som han brukade och när han var borta i sitt jobb som lastbilschaufför ett par dagar ringde han varje kväll och sa godnatt till Anette.

Men en kväll när hon skulle gå och lägga sig hade han inte ringt. Anette undrade varför han inte hört av sig och ringde honom, men fick inget svar.

När hon nästa morgon väcktes av att telefonen ringde trodde hon först att det var Christian.

– Har du ett förhållande med Christian Andersen? frågade polisen på andra sidan luren.

Anette svarade ja medan hon tänkte på en kontrovers om en hund som hon haft för ett tag sedan. Men den tanken var långtifrån vad det egentligen handlade om.

Mordoffret Hanne Pedersens nedbrända hus

Hanne Pedersen ströps till döds innan hennes hus brändes ner. Foto: TT

När Anette senare den dagen lämnade polisstationen med beskedet att hennes älskade var misstänkt för mord var det som att världen runt henne inte längre existerade.

Nyheten om att Hanne Pedersen hade blivit strypt med en sladd innan någon tänt eld på huset kunde hon bara inte ta in.

Jag kunde inte förstå hur de kunde tro att Christian hade begått ett mord på nyårsafton

Christian Andersen har dömts för mord på två kvinnor

Christian Andersen har dömts för mord på två kvinnor. Foto: Privat

– Jag var fullständigt chockad. Jag kunde inte förstå hur de kunde tro att Christian hade begått ett mord på nyårsafton. Han var ju tillsammans med mig. Jag fick det inte att gå ihop, berättar Anette, som kort därefter fick besöka Christian i häktet.

De möttes med en stor kram och en kyss, men kravet att de inte fick prata om mordet gjorde Anette förtvivlad. Hon hade huvudet fullt av frågor.

Kort därefter drabbades Anette av en depression. Hon låg i sängen eller soffan med tv:n på utan att den fångade hennes intresse. I stället började hon googla på allt kring branden.

– Jag visste att Hanne hade får och därför ull i och runt huset, så jag försökte ta reda på hur lång tid det tog för ull att brinna upp. Jag provade allt möjligt för att få svar på alla frågor som surrade i huvudet. Varför var det så säkra på att Christian hade begått mordet? Jag förstod verkligen inte, berättar Anette, som började leta efter Chris­tians släktingar på Facebook.

När kusinen sa att det var en kvinna han dödat blev jag mållös

Anette visste att Anette visste att Christian suttit i fängelse tidigare, men inte hur allvarligt hans brott hade varit

Hon har gjort sig av med alla hans saker, det enda hon har kvar är breven som Christian skrev till henne när han satt häktad. Foto: Morten Mejnecke

Hon fick kontakt med en kusin och det dröjde inte länge förrän de talades vid i telefon.

– Du vet väl att han har mördat tidigare? sa kusinen som inte tvivlade på att Christian var gärningsmannen.

– Jag kände till att Christian hade suttit inne. Han hade berättat att han försvarat en handikappad flicka mot en våldsam man och att mannen senare dött av skadorna han fick. Så när kusinen sa att det var en kvinna han dödat blev jag mållös. Jag visste inte vad jag skulle tro, säger Anette som också fick reda på att Christian tidigare hade hetat Egon Christian Andersen. Det var därför hennes många sökningar på hans namn inte hade avslöjat sanningen som nu uppdagades.

Gjorde slut i fängelset

Medan dagarna gick blev pressen för stor för Anette. Hon kunde inte koncentrera sig och förhållandet till döttrarna blev sämre under depressionen. Bland annat glömde hon ringa till sin dotter på hennes födelsedag.

Till slut orkade Anette inte mer. Hon ansökte om att besöka Christian för att göra slut.

– Jag sa till honom att jag var så ledsen för det och han förstod mig. Han frågade om han fick kontakta mig när han kom ut. Jag har för mig att jag sa att vi fick se när den dagen kom. Det var sista gången jag träffade honom, säger Anette, som då hade börjat tvivla på hans förklaringar.

Han hade varit borta i två timmar och 45 minuter på nyårsafton, och det tog bara en halvtimme att köra till Hannes hus. Hade han hunnit att strypa henne och sedan tända eld på huset?

Plötsligt tvivlade inte Anette längre. Det tidigare mordet, timmarna han var borta och de många historierna som inte stämde.

Om det hade blivit bråk vet man ju inte hur det hade slutat

– När det gick upp för mig att Christian högst sannolikt var mördaren blev jag rädd. Jag kunde inte låta bli att tänka på nyårsafton. Jag hade ju skällt ut honom för att han kommit för sent. Jag hade varit irriterad hela kvällen och när han ville att jag skulle följa med honom hem sa jag nej. Om det hade blivit bråk vet man ju inte hur det hade slutat.

Den 5 april 2017 dömdes Christian Andersen för mordet på 54-årige Hanne Pedersen. Det kom fram att Christian hade haft ett förhållande med Hanne som Anette inte kände till.

När domen kom kunde Anette andas ut för första gången sedan hon fick det där livsomvälvande telefonsamtalet från polisen.

Vill bränna breven

I hennes vardagsrum i Herning finns det nu bara tråkiga minnen kvar av mannen hon blev förälskad i och som hade två kvinnors liv på sitt samvete. Hon har gjort sig av med alla hans saker, det enda hon har kvar är breven som Christian skrev till henne när han satt häktad. Brev där han lovar henne trohet och drömmer om att de ska gifta sig.

– Jag planerar att göra ett bål och bränna dem, som ett slags avslutningsritual.

I dag har Anette återfått livslusten, och med stöd från sina grannar och en ny kärlek kan hon äntligen se ljust på framtiden. På frågan om hon har kollat upp sin nya kärlek i belastningsregistret kan hon inte låta bli att dra på smilbanden.

– Nej, det har jag inte. Det kommer inte något gott av att gå runt och vara misstänksam. Man ska använda sitt sunda förnuft och jag har inget emot dejtingsidor. Jag hade otur, men man ska inte sluta tro på kärleken.

Liselotte Kaimer Nielsen

  • Fredagen den 3 maj 1996 hittades 38-åriga Liselotte Kaimer Nielsens kropp nedgrävd nära Odder kommun på Jylland. Rättsläkare konstaterade vid obduktionen att hon hade strypts till döds med ett snöre.
  • Polisen grep senare hennes då 28-årige älskare, Chris­tian Andersen, som åtalades för mord och oaktsam hantering av lik. Han åtalades även för att ha stulit pengar av Liselotte.
  • 1997 dömdes Christian till 12 års fängelse för mordet, men släpptes 2004.

Hanne Pedersen

  • Någon gång mellan 17.30 och 00.08 på nyårsafton 2015 ska Christian Andersen ha kört till Hanne Pedersens hus i Vium där han tejpade för hennes näsa och mun och ströp henne med en elkabel.
  • Efter att ha dödat Hanne tände Christian eld på hennes hus, där hon i många år fött upp angoragetter och sålt garn från dem.
  • Christian Andersen dömdes den 5 april 2017 till livstids fängelse för mordet på Hanne Pedersen.

Av Nina Sommer

Svensk bearbetning: Anette Bülow