Ann-Louises kamp för att ha råd med tandläkaren – nu har hon samlat ihop 30 000 kr

Till vänster: Bild på Ann-Louise Rosén från Älvsbyn. Bild till höger: Pantburkar.

Foto: Ann-Louise Rosén / TT.

49-åriga Ann-Louise Rosén har bara tre tänder och en lösprotes kvar. För att ha råd med tandläkarkostnaden som kommer att gå på runt 40 000 kronor, publicerade hon ett inlägg på Facebook och vädjande om pantburkar – men bemöttes då med nedlåtande kommentarer. Nu har hon lyckats samla ihop nästan 30 000 kr.

I dagens samhälle är det många som lider av psykisk ohälsa av olika slag. En av dem är 49-åriga Ann-Louise Rosén, som bor i Älvsbyn tillsammans med sin make och sina två barn. Hon lever på makens lön på grund av sin sjukskrivning och får nu hjälp med sina psykiska besvär – samtidigt som hon har ett annat stort bekymmer att ta itu med.

Se också: 5 saker du bör göra för din psykiska hälsa
1:35

Efter reklamen: Se också: 5 saker du bör göra för din psykiska hälsa

(1:35)

Slå på ljud

Efter en operation för något år sedan upptäcktes flertalet hål i tänderna. Eftersom familjen, som består av Ann-Louise, hennes make och deras två barn, lever på en lön blev inte tandläkaren något att prioritera i första hand.

Med tiden blev tänderna allt sämre och när Ann-Louise väl hade bokat in ett tandläkarbesök fick hon beskedet att det skulle göras ett försök att laga tänderna, men att de nog måste dra ut dem efter ett tag. Idag har hon bara tre tänder där nere och en lösprotes i övre käken.

– Desto fler tänder som rykt, desto mer har jag dragit mig undan. Jag har fått problem med att visa mig bland folk, säger hon.

Lider av psykisk ohälsa

Ann-Louise har lidit av psykisk ohälsa sedan ung ålder och berättar att hon först på senare dagar har börjat reflektera mer över varför hon känner som hon gör och agerar på ett visst sätt.

– Det har hänt mycket i livet innan jag träffade min make. Jag har alltid mått psykiskt dåligt och haft dålig självkänsla. Jag har varit sjukskriven i omgångar men har inte fått någon diagnos som stämmer in. Det är det jag håller på att utreda nu, samtidigt som jag försöker få ordning på tänderna.

Hedda Stiernstedts ord om depressionen: "Det har varit fruktansvärt"

Se klippet här!

Inlägget på Facebook väckte starka reaktioner

Ann-Louise publicerade ett inlägg på Facebook i en grupp vid namn "Vilda kids”. Det är en familj som startat gruppen från början, med syftet att hjälpa barnfamiljer. Där bad hon om pantburkar för att kunna samla ihop pengar till tandläkarkostnaden – som skulle komma att kosta runt 40 000 kronor.

– Jag tänkte att en liten pantpåse är väl inte så mycket att be om. Då fick jag kommentarer där folk tyckte att jag skulle tjäna in pengar på egen hand. Till exempel genom att jag skulle gå ut i skogen och plocka bär. Men jag har ryggproblem och kan inte gå i skogen och böja mig. Det orkar jag inte.

Hon tog då bort inlägget för att slippa se alla kommentarer där folk uttryckte sig om att hon var lat som tiggde.

– De har ingen aning om vad jag går igenom, säger hon.

Lyckats samla ihop 30 000 kronor

Efter regn kommer solsken. Efter ett inslag i SVT om Ann-Louise och hennes uppmärksammade inlägg på Facebook fick hon ett stöd hon aldrig hade räknat med.

– Jag är så otroligt rörd. Jag har inte fått en enda negativ kommentar. Det har stärkt mig mycket och fått mig att orka kämpa vidare. Jag öppnade ett nummer för folk att kunna swisha till då det var jättemånga som ville hjälpa mig. Sen har det bara spridits.

Hittills har hon lyckats få ihop ungefär 30 000 kronor och berättar med förvåning i rösten hur det konstant plingar i telefonen från swishbetalningar.

– Jag har varit så nedstämd gällande detta med tänderna och har sagt till min man att det aldrig kommer att fixa sig. Jag kommer aldrig kunna äta igen för jag har inte pengarna. Samtidigt försöker jag fortfarande fixa med sjukskrivning. Jag blir bara tröttare och tröttare för att jag inte kan äta normalt, troligtvis på grund av näringsbrist. I samma veva går jag genom utredningar gällande min psykiska hälsa.

Men nu, efter det stora stödet från allmänheten, ser hon för första gången ljuset i tunneln.

Detta är depression – 9 tecken att vara uppmärksam på