Lästips: Relationsproblem Vänner för livet Vår familj Föräldraskap Att leva med missbruk

Anna och Patrik: "Vi älskar varandra men har fler partner"

29 sep, 2021
author Per-Ola Ohlsson
Per-Ola Ohlsson
Polyamorösa paret Patrik och Anna står framför en hjärtskulptur. De tittar varandra djupt i ögonen och ler.
Anna och Patrik är polyamorösa. De lever sedan flera år i ett stabilt samboförhållande, men träffar andra partner de blir förälskade i. Även om det ibland kan vara känslomässigt svårt tycker de att det berikar deras förhållande.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Tänk dig att du älskar en person oerhört mycket och inte kan tänka dig att leva utan hen. Men samtidigt vet du att du kan bli kär i andra du möter och du vill även vara tillsammans med dem.

Så är det för Anna Almestål, 33, och Patrik Olterman, 47, i Malmö. De lever i ett polyamoröst förhållande, vilket innebär att de accepterar att deras partner även har andra relationer.

– Det kan vara sexuella relationer, men behöver nödvändigtvis inte vara det. Patrik är dock min livspartner. Det är honom jag vill dela allt tillsammans med, säger Anna.

Patrik, med blå lugg, och Anna, med rosa lugg, sitter tätt ihop hemma i soffan.
Att de även kan ha andra partner – det känner Anna och Patrik överlag är något positivt för deras förhållande. De älskar inte varandra mindre för det, tvärtom, menar paret.

När Allas träffar Anna och Patrik i deras lägenhet i stadsdelen Möllevången i Malmö verkar de utåt sett vara som vilket annat par som helst. Det enda som sticker ut lite är hans turkosfärgade lugg och hennes rosa hår och piercingar i ansiktet.

Det finns en mängd fördomar om oss som lever i polyamorösa förhållanden. Att vi skulle ha sex med alla hela tiden

– Det finns en mängd fördomar om oss som lever i polyamorösa förhållanden. Att vi skulle ha sex med alla hela tiden, men så är det inte i verkligheten. Vi har en vardag med jobb precis som alla andra, säger Anna.

Varken hon eller han skäms för det sätt att leva som de har valt och de försöker inte dölja att de är polyamorösa. Snarare tvärtom. För att bemöta några av fördomarna de ofta möter har de valt att berätta om hur de lever för Allas.

Det här är Anna och Patrik

Namn: Anna Almestål och Patrik Olterman
Ålder: 33 respektive 47 år.
Yrken: Sjuksköterska respektive IT-tekniker och Tantraterapeut.
Familj: Varandra och hans tre barn.
Bor: Lägenhet i Malmö.

När vi träffar dem har det blivit bli höst utanför fönstren i deras lägenhet. Anna har satt sig tätt intill Patrik i vardagsrumssoffan och lagt sin hand i hans knä.

Annons

– Visst kan vi båda känna rädslan att den andre en dag ska träffa den stora kärleken och lämna vårt förhållande, men den risken finns även om man inte lever i ett polyamoröst förhållande, säger Patrik och fortsätter:

Den öppenhet vi måste ha till varandra gör vårt förhållande väldigt levande

– Den öppenhet vi måste ha till varandra gör vårt förhållande väldigt levande. Det enda krav vi har på varandra är att vi hela tiden måste berätta om vi träffar någon vid sidan om som vi har en relation med.

Anna och Patrik träffades första gången på en pub i Malmö 2016 och blev i stort sett omedelbart förälskade i varandra. Åtminstone var det så för Patrik.

Patrik och Anna busar lite kärleksfullt hemma i soffan. De är sambor men träffar även andra partner.
Öppenhet, transparens och förståelse är nyckelord är nyckelord för Patrik och Anna i deras relation.

– Jag gick in på en innergård och såg då Anna sitta vid ett bord. ”Wow, henne måste jag lära känna”, tänkte jag och eftersom jag var bekant med hennes bordssällskap gick jag fram och presenterade mig.

Var gift sedan 15 år

Patrik var på den tiden gift och levde sedan 15 år i ett, enligt alla normer, helt vanligt äktenskap med tre barn. Men redan tidigt kände Patrik att det var något som inte stämde. Han kände sig inte harmonisk med att leva i ett kärleksförhållande till bara en person.

– Den känslan kom redan när jag var i tonåren när jag upptäckte att jag kunde bli förälskad i andra när jag samtidigt var ihop med en tjej. Jag trodde det var något fel på mig. Att jag inte älskade min tjej tillräckligt mycket, men samtidigt var det ju det jag gjorde.

När Patrik träffade Anna hade han och hans tidigare hustru bestämt sig för att öppna upp sitt äktenskap. De gav varandra friheten att träffa andra vid sidan om.

Patrik sitter hemma i soffan i lägenheten i Malmö och förklarar vad det innebär att vara polyamorös.
– En del upplever oss som ett hot mot normbilden av en kärleksrelation, konstaterar Patrik.

– Att vi sedan skiljde oss berodde inte på att vi öppnat upp vårt äktenskap utan på att de grundläggande konfliktämnena i vår relation fanns kvar. Vi bråkade om samma saker som innan vi blev polyamorösa, säger han.

Anna hemma i soffan i lägenheten med en regnbågskudde intill sig.
Anna vill inte ha några egna barn utan är nöjd med att vara bonusmamma.

För Annas del var det inget konstigt med att Patrik var gift när de träffades. Hon hade själv mer än en partner som hon träffade regelbundet.

Annons

– Visserligen hade det precis blivit slut mellan mig och min fasta pojkvän när jag träffade Patrik, men jag träffade en annan man då och då. Han och jag träffas fortfarande och han har faktiskt funnits i mitt liv längre än Patrik.

Paret håller varandras händer, på insidan av Patriks underarm finns en oändlighets- och kärlekssymbol tatuerad.
Oändlig kärlek. De är varandras livspartner även om de träffar andra.

Även om det kanske inte blev kärlek vid första ögonkastet som för Patrik så tyckte Anna att han verkade vara en trevlig och intressant man och när han frågade om han fick träffa henne igen svarade hon ja.

– Jag klämde in honom mellan jobbpassen som undersköterska och andra dejter som jag hade, säger hon med ett skratt. Men sedan vi väl träffades gick det snabbt.

Bodde ibland ihop alla tre

I samband med att hon skulle ta tåget till Tyskland tidigt en morgon bjöd Patrik hem henne till sig eftersom hans lägenhet låg närmare stationen.

– Han tyckte det var bättre att jag sov hemma hos honom. Det var första gången jag fick träffa hans fru och barn, berättar hon.

Polyamorösa paret Patrik och Anna pussas hemma i soffan
Kärleken och tilliten är stark. Men visst blir det jobbiga situationer ibland.

När Anna kom tillbaka till Malmö efter en vecka var relationen ett faktum. En tid senare flyttade hon in till Patrik och hans barn.

– Min före detta fru hade ett seriöst förhållande med en kille i ett annat land och brukade vara hos honom ett par veckor i taget så hon var inte hemma hela tiden. Men stundvis bodde vi alla tre tillsammans med barnen.

Annons

Det fungerade ett år, men sedan bestämde sig Patrik och hans exhustru för att de inte skulle bo tillsammans.

– Men det hade varken med Anna eller mitt ex pojkvän att göra, säger han.

Patrik med handen ömt mot Annas ansikte, där de står i ytterkläder framför en röd vägg.
Paret har bestämt sig för att svartsjuka inte ska få utrymme i deras relation.

Sedan 2017 har Anna och Patrik levt i ett stabilt samboförhållande, bara de två tillsammans. De är öppna för möjligheten att de i framtiden kan bjuda in ytterligare någon partner att bo tillsammans med dem, men tror inte det blir aktuellt eftersom det i så fall innebär att den inbjudna och den andra partnern även måste ha en relation till varandra.

– Det är jag och Anna som är livspartners som hon sa tidigare. Det är hon och jag som bestämt att vi vill leva resten av våra liv tillsammans och där skiljer vi oss inte från andra sambos eller gifta par.

De tycker att de har hittat ett sätt att leva och vara tillsammans som fungerar bra för dem båda. Men det innebär att öppenhet, transparens och förståelse är nyckelord i deras relation.

– Den enda regel vi egentligen har är att vi inte får dö från varandra, säger hon skämtsamt. Men naturligtvis, vilket inte behöver sägas, är det viktigt att vi hela tiden delar med oss till varandra vad vi känner. Så fort man börjar dölja saker är det inte bra.

Patrik nickar instämmande.

Det är inget problem om någon av oss blir förälskad i någon annan så länge vi pratar om det med varandra

– Det största och viktigaste är att vi är tillåtande. Det är inget problem om någon av oss blir förälskad i någon annan så länge vi pratar om det med varandra.

– Vi definierar inte trohet som något exklusivt som vi har mot en person. Vi definierar trohet som något vi har mot vår överenskommelse och det är den som gör vår relation så stark.

Annons

Anna och Patrik har bestämt sig för att svartsjuka inte ska få utrymme i deras relation. De ser ordet svartsjuka som en paraplyterm som omfattar känslor som rädsla, osäkerhet och ilska.

Polyamorösa paret Anna och Patrik sitter på en parksoffa som är målad i regnbådens färger.
Visst kan de båda känna rädslan att den andre en dag ska träffa den stora kärleken och lämna förhållandet. Men den risken finns även om man inte lever i ett polyamoröst förhållande, påpekar paret.

– När man känner obehag så måste man fråga sig själv vad man egentligen känner. Är det rädsla att bli lämnad ensam eller är det osäkerhet för att man inte räcker till. Alla dessa känslor bakas ofta samman som svartsjuka. Då är det istället de känslorna man måste prata om och bearbeta tillsammans, säger Anna.

Trafikljus med stopp

Men visst är det starka känslor som frigörs när man låter den andra partnern ha andra kärleksrelationer. Det håller både Anna och Patrik med om.

– Ibland är det jobbigt när jag vet att Patrik är tillsammans med någon annan, säger hon. Känns det för jobbigt säger jag till och då respekterar han mina känslor.

Därför har de inom ramen för överenskommelsen om hur deras relation ska fungera utvecklat ett system som kan liknas vid ett trafikljus:

Rött ljus – betyder just nu känns det jobbigt om du träffar någon förutom mig. Vi behöver ta en paus och vårda vår relation.

Gult ljus – betyder jag känner mig inte helt okey just nu. Nu tar vi det långsamt och checkar in, ofta och mycket.

Grönt ljus – betyder inga problem. Träffa du vem du vill bara du är öppen med vem du träffar.

– Men samtidigt som vi vill att den andra ska berätta allt vill man kanske inte höra alla detaljer, säger Patrik med ett skratt.

Annons

– Det har hänt att vi har blivit besvikna på varandra, men då beror det oftast på en brist i kommunikationen mellan oss, säger Anna. Oftast har det skett när vi pratat i telefon där det kan vara lätt att feltolka det man hör. Då har det ibland krävts några extra telefonsamtal för att reda ut allt.

Patrik och Anna håller varandras händer när de hoppar igenom en stor hjärtskulptur.

Omgivningens reaktioner på att Anna och Patrik är polyamorösa har varit blandade. Allt från dem som tycker att det varit direkt felaktigt och olämpligt till dem som tycker det låter spännande.

– Jag har blivit beskylld för att vara en egoist som bara tänker på mig själv och struntar i att jag skadar andra. Men så är det inte alls. Jag skadar inte Anna på grund av att vi lever i ett öppet förhållande.

– Det finns mycket okunskap och många fördomar. Jag har berättat lite på jobbet och de reaktioner jag har fått har gått från ”Det där hade jag själv aldrig klarat” till direkt avståndstagande, men jag har inte mötts av några elakheter, säger Anna som i dag arbetar som sjuksköterska på en sjukhusavdelning.

En del blir alldeles för intresserade och frågar oss till och med vad vi gör i sängen

En del kan bli obehagligt påträngande när de får höra att Anna och Patrik är polyamorösa.

– De blir alldeles för intresserade och frågar oss till och med vad vi gör i sängen. Medan en del å andra sidan kan bli nästan aggressiva eftersom de upplever oss som ett hot mot normbilden av en kärleksrelation, säger han.

Fast flickvän i USA

Förutom relationen till varandra har Anna som sagt sedan flera år en kärleksrelation till en annan man som hon träffar regelbundet. Patrik har en fast flickvän i USA som han dock inte har kunnat träffa på ett par år på grund av coronapandemin.

Annons

– Men innan dess var jag och hälsade på henne och hon har varit här i Sverige tillsammans med sin man och hälsat på mig och Anna.

Det färgglada paret, med rosa respektive blå lugg, sitter tätt ihop på en bänk och Patrik lutar sitt huvud mot Annas.
Både Anna och Patrik har andra fasta kärleksrelationer och de är öppna om sitt sätt att leva.

De närmaste vännerna och deras familjer accepterar deras sätt att leva.

– Men vi umgås med ganska många andra polyamorösa par, säger hon.

Se också: 5 tecken på att du blir tagen för given i en relation

5 tecken på om du blir tagen för givet i en relationBrand logo
5 tecken på om du blir tagen för givet i en relation

Patriks tre barn vet allt om deras livsstil och han och hans tidigare hustru har hela tiden varit öppna med sitt sätt att leva med sina barn.

– Men även de har stött på fördomar. När de berättat för sina kompisar att pappa har en extra flickvän har det inte varit några problem, men när kompisarna sedan i sin tur har berättat det för sina föräldrar har de fått höra att det är ”onormalt” och ”äckligt”.

Anna vill inte ha några egna barn utan är nöjd med att vara bonusmamma. Hon inser att det kanske varit svårt att leva som polyamorös och även vara småbarnsmamma.

– Det ställer helt andra krav på att även den andra partnern är hemma och deltar på heltid i familjelivet.

Som det är nu tycker hon fördelarna med att vara polyamorös överväger nackdelarna.

– Jag kan bli rädd ibland för att Patrik ska träffa den stora kärleken och lämna mig, men det hade jag nog varit ändå, säger hon med ett leende och luggar honom lekfullt i den turkosa luggen.

Annons