Annette: Min rädsla för att resa begränsade mitt liv

Galina-Photo

När min väninna Malene frågade om jag ville resa med henne till Berlin blev jag först glad men sedan kom ångesten. Jag lyckades tillslut åka med på resan och det var det bästa beslutet jag gjort på länge.

En eftermiddag i somras satt jag som så många gånger förr och tittade längtande på alla semesterbilder som mina vänner flitigt delade med sig av. Utanför mitt fönster öste regnet ner och jag var uppriktigt sagt lite sur.

På grund av ångestproblematik och en stram ekonomi hade jag inte rest på över 20 år, och jag hade inte mycket hopp om att den situationen skulle förändras.

Se också: 6 saker att tänka på innan du checkar ut från hotellet
1:04

Efter reklamen: Se också: 6 saker att tänka på innan du checkar ut från hotellet

(1:04)

Slå på ljud

Några dagar senare skrev min äldsta vän Malene plötsligt till mig och berättade att hon ville bjuda mig på en resa till Berlin i tre dagar, allt betalt. Det enda jag behövde göra var att ha ett giltigt pass.

Jag blev först djupt berörd av hennes inbjudan, och sedan följde en nästan barnslig glädje. Skulle jag verkligen åka till Berlin?

Vi hade gått med skolan i nian och det hade varit så roligt. Det skulle vara fantastiskt att få uppleva staden igen med min vän, över 20 år senare, när vi båda var i 40-årsåldern.

Läsarberättelse: Semestern med min son blev en vändpunkt efter skilsmässan

Som en våt trasa i ansiktet tog ångesten över mig några sekunder efter känslan av glädje. På så sätt är ångesten helt förutsägbar. Med allt nytt och obekant erövrar den mig skoningslöst.

Innan jag blev för orolig skyndade jag mig dock att tacka ja. Dagen efter rusade jag för att få ett pass gjort.

Blev utmattad

Två månader senare var vi på flygplatsen. Vi var som fnissande skolflickor igen. Jag var nervös med blöta handflator, men Malene förklarade alla rutiner i detalj så att jag alltid visste vad som väntade.

Det hjälpte mycket, när planet lyfte skrek jag och trodde att jag skulle dö av skräck, men det gjorde jag inte. Som tur var är flygresan till Berlin inte så lång, och jag klarade mig faktiskt bra när vi väl var i luften. Jag vågade till och med titta ut genom fönstret på de vackra molnen då och då.

Läsarberättelse: Drömmen om ett rofyllt liv gjorde mig sjuk

Vi hade det jättebra i Berlin och jag klarade alla utmaningar. Malene tog mycket hänsyn, men vi både åkte runt med buss, besökte sevärdheter och åt på underbara restauranger. Det är något jag verkligen kämpar med normalt.

Lätta ditt hjärta: Här kan du lyssna på våra läsarberättelser i poddformat

I podcasten Lätta ditt hjärta får du ta del av vanliga människors berättelser om svåra och utmanande perioder i livet. Podden bygger på läsarberättelserna som i många år publicerats i Aller medias veckotidningar och på allas.se. Programledare är journalisten Elin Samuelsson som vid sin sida har psykologen och författaren Helena Kubicek Boye. Klicka här för att börja lyssna – eller tryck på play i spelaren nedan!

Tre dagar är kanske inte mycket att vara borta, men det var helt rätt för mig. Jag var utmattad och trött på de många intrycken när vi satt på den tyska flygplatsen och väntade på att få resa hem.

Jag var väldigt stolt över mig själv. Jag bestämde mig för att resan till Berlin skulle vara startskottet för en ny tillvaro, där jag inte låter ångesten hålla mig inom landets gränser. En gnista hade tänts.

Läsarberättelse: Hon kom in i mitt liv som en frisk fläkt – men snart kände jag mig kvävd

Jag behövde åka ut och upptäcka av världen medan jag fortfarande är realtivt ung. Min son är nästan vuxen, så det är en perfekt tid att börja på nya äventyr. Jag har lyckats spara lite och jag har precis bokat en resa till Spanien.

Den här gången ska jag resa ensam, för det vill jag verkligen testa. Jag är verkligen rädd, men jag vet att jag kan göra det. Jag vågar.

Berätta din historia!

Läsarberättelser är era berättelser direkt ur livet. Ett liv innehåller så mycket – glädje, sorg, dramatik och spänning. Alla bär vi på en historia.

Vill du berätta din? Mejla oss på [email protected]