Är du besatt av din partners ex? Så kommer du över det

Kvinna sitter med sin telefon
Att tänka på, snoka och älta kring sin partners ex är inget ovanligt. Och att vara lite nyfiken är helt naturligt, men det gäller att veta var gränsen går – för din egen skull.

Internet och sociala medier ger oss nästan oändliga möjlighet att lägga tid och energi på att försöka få veta mer om vår partners ex. Men det ironiska är att det absolut inte ger någonting att stalka. Det stillar inte ens nyfikenhet – för ju mer du får reda på, desto mer nyfiken blir du. Du kommer inte komma till några magiska insikter som boostar ditt förhållande eller din självkänsla – det kommer bara att tynga dig. Dessutom är det jobbigt att inte avslöja för din partner hur mycket du faktiskt vet om hens ex.

Många av oss fortsätter dessutom att stalka exet långt efter att vi egentligen slutat bry oss. Du och din kärlek bor ihop, exet har en ny kärlek – och ändå kollar du hennes Instagram regelbundet. Vad är det som gör att vi lägger så mycket tid på att snoka reda på saker om en människa vår partner redan provat och kommit fram till inte var rätt? Rent logiskt borde ju den personen vara det minsta hotet av alla.

Varför är man så nyfiken på sin partners ex?

1. Du är rädd

Visst svider det att tänka på allt du missat tillsammans med din älskling. Alla saker exet varit med om, och inte du. Alla viktiga milstolpar de passerat tillsammans – där du alltid kommer vara tvåa på bollen. Kanske förlovat sig, gift sig eller kanske till och med fått barn ihop. De har för alltid en historia tillsammans och du är rädd att den ska få dem att falla tillbaka till varandra. Men om du gör deras relation till en stor grej ökar bara risken att du driver din partner längre ifrån dig.

Gör så här i stället: Försök se det som att du har en chans att göra alla de här grejerna på ett bättre sätt, för deras sätt var ju uppenbarligen inte helt optimalt. Tänk på att din partner också har lärt sig en hel del längs vägen, misstag som du slipper.

Erkänn att situationen får dig att känna dig obekväm och osäker. Genom att prata öppet om dina känslor ger du din partner chans att bekräfta sin kärlek till dig, tydliggöra varför det tog slut med exet och försäkra dig om att känslorna är över. Att öppna upp sig och visa sårbarhet för er bara närmare varandra. Tacka exet för det!

2. Din partner pratar ofta om sitt ex

Du tycker att du får höra hennes namn alldeles för ofta. Men tänk efter – i vilka ordalag pratat din partner om exet? Ofta handlar det helt enkelt om att din partner vill involvera dig i sitt tidigare liv, dela historier från förr, och exet råkar vara en del av många av de här historierna.

Kanske försöker din partner till och med göra dig lite svartsjuk? Här är det såklart en fråga om nyanser. Det kan vara omoget – eller lite gulligt. Kanske känner din partner att hen vill ha lite mer bekräftelse från dig och därför pratar om sitt ex ofta?

Gör så här i stället: Tycker du att det är jobbigt, berätta för din älskling att du tycker att det är jobbig att bli påmind om exet så ofta. Förhoppningsvis slutar det och du kan få bättre sinnesro.

3. Du vill veta vad som gick fel

Logiskt – du vill veta, så att inte samma sak ska drabba er.

Gör så här i stället: I stället för att luska och älta, fråga din partner rakt ut vad hen har lärt sig av deras misstag. Prata öppet med varandra om hur ni vill att ert förhållande ska se ut, vad som är viktigt för din partner och vad som är viktigt för dig för att undvika tjafs och missförstånd. Tacka sedan exet i det tysta igen.

4. Du jämför dig med exet

Hon är framgångsrik, självsäker, har snygga kläder och blir aldrig dålig på bild. Eller? Återigen, livet är inte bara ögonblicksbilderna vi ser. Du vet det, du behöver bara bli påmind om det.

Gör så här i stället: Var dig själv. Och jobba på din självkänsla – du duger.

Förmodligen är exet bara en helt vanlig, trevlig person som råkar ha samma smak som dig. Och vem vet, kanske stalkar hon dig tillbaka? Trots att hon inte ens bryr sig egentligen. För kom ihåg: De gjorde faktiskt slut av en anledning.

5. Du har belägg för din oro

Har du belägg för din oro? I så fall är läget annorlunda. Om din partner idealiserar sitt ex och ofta sätter henne framför dig bör du sätta ner foten. Ställ din partner mot väggen och säg att du inte accepterar det här och om hen vill vara med dig måste det bli en ändring.

Av Nina Nyström/Elle

Foto: TT