Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Åsa: Min mamma såg döda släktingar

07 mar, 2024 
Anonym läsarberättelse
Foto: TT/Shutterstock
När pappa gick bort var det en tung förlust för mamma.
Vi var oroliga för henne, men så skedde en märklig förändring.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Björn Natthiko Lindeblad död 60 år gammalBrand logo
Se också: Björn Natthiko Lindeblad död 60 år gammal

Mina föräldrar hade varit tillsammans i 56 år när pappa somnade in. Han hade varit frisk under nästan hela livet, men när han var 72 ramlade han från en stege och rev upp ett sår i benet. Det blev infekterat och provtagningar ledde till att man upptäckte prostatacancer.

När vi trodde att det skulle ordna sig kom beskedet om blodcancer. Det var oerhört tungt. Pappa hade varit en fighter, men nu var det som om han gav upp.

Han dog bara några månader senare. Mamma kunde inte acceptera att det var så här det skulle sluta. Hon var i chock den första tiden. Det var som om hon inte ens var närvarande när vi planerade begravningen.

Annons

Hon satt med blicken i fjärran och vad hon än hade i tankarna så hade det med pappa att göra. Mitt tydligaste minne från begravningen var hur starkt jag kände kärleken till min far och bandet vi haft.

Det var när jag la handen på kistan som jag kände det obevekliga i detta sista farväl.

Tror inte på övernaturliga

Vi tre syskon turades om att svänga förbi mamma. På helgerna bjöd vi henne på middag, men hon var märkt av det som skett.

Jag var rädd för att sorgen skulle bryta ner henne. Därför blev jag förvånad när jag en dag fick se henne med ett leende på läpparna när jag svängde in på gården.

– Har du tid för en kopp kaffe? frågade hon ivrigt. Jag har något att berätta! Du kommer inte att tro det, men jag är säker på att din pappa tog kontakt med mig i drömmen i natt!

Lätta ditt hjärta: Här kan du lyssna på våra läsarberättelser i poddformat

Lätta ditt hjärta är en podcast från Aller media, där du får ta del av vanliga människors berättelser. Problemen som lyfts diskuteras med en psykolog.

I podcasten Lätta ditt hjärta får du ta del av vanliga människors berättelser om svåra och utmanande perioder i livet. Podden bygger på läsarberättelserna som i många år publicerats i Aller medias veckotidningar och på allas.se. Programledare är journalisten Elin Samuelsson som vid sin sida har psykologen och författaren Helena Kubicek Boye. Klicka här för att börja lyssna – eller tryck på play i spelaren nedan!

Annons

Jag blev paff. Mamma hade aldrig visat intresse för det övernaturliga.

– Det kändes verkligt, sa hon. Som om det var på riktigt.

Hennes förändring gjorde ett starkt intryck. Drömmarna fortsatte i flera månader tills de plötsligt upphörde, men de hade gjort henne gott, gett tröst och hjälpt henne igenom sorgen.

Såg döda släktingar

Det gick två år och sedan började hon prata om att hon såg pappa igen, men nu satt han på sängkanten när hon vaknade. Det var ju lite svårare att relatera till, men effekten var positiv för henne och därför var vi tacksamma.

Under mammas sista år pratade hon om att hon såg andra gamla bekanta från det förflutna: Sina föräldrar och en syster som stått henne extra nära.

Det här gav oss andra en känsla av att mammas eget liv gick mot sitt slut och fem år efter att pappa gått bort blev det hennes tur att följa efter.

Det spelar ingen roll om man tror på mammas upplevelser eller inte, det viktiga är att hennes sista år i livet blev lättare och lyckligare tack vare dem. Men jag kan gott erkänna att de har gett även mig hopp om något mer.

Berätta din historia!

Läsarberättelser är era berättelser direkt ur livet. Ett liv innehåller så mycket – glädje, sorg, dramatik och spänning. Alla bär vi på en historia.

Vill du berätta din? Mejla oss på [email protected]

Annons