Roy: Min sambo favoriserar sina egna barn

Vuxen kvinna sitter mellan sina två unga döttrar i en soffa. De kollar på en telefon och skrattar.

Foto: Shutterstock/TT

Sophia och jag har en stor familj tillsammans och vi hade kunnat ha det så bra.
Men hon gör skillnad på barnen i stället för att låta dem känna att de alla har samma värde.
Se också: 3 tips för att få en lycklig bonusfamilj
1:35

Efter reklamen: Se också: 3 tips för att få en lycklig bonusfamilj

(1:35)

Slå på ljud

När Sophia och jag flyttade ihop hade vi två barn var med oss i bagaget. Hon hade femåriga tvillingtjejer och jag min då sjuårige son Kim och min dotter Thea som bara var fyra. Vi såg det som något positivt att bli en stor familj och barnen vande sig snabbt vid det nya livet.

Kim har alltid spelat fotboll och Sophias flickor skulle börja med en aktivitet. Vi anmälde våra döttrar till gymnastik och de tyckte att det var roligt. På så vis hade alla tre samma schema och skulle köras åt samma håll resonerade vi.

Läsarberättelse: Vår nya bonusfamilj blev ett lyft i vardagen

Något år senare fick Sophia för sig att hennes flickor i stället skulle börja på ridskola och utan att vi pratat om det anmälde hon dem och köpte nödvändig utrustning. Saker som kostade en hel del.

Självklart ville även Thea börja rida men Sophia menade att hon var för liten och att hon fick vänta ett år till. Då kunde hon ärva Marias och Sofias saker.

Fick inte följa med till stallet

Tiden gick och Thea räknade säkert dagarna tills hon skulle bli stor nog att få börja rida som sina bonussystrar. Tvillingarna pratade inte om annat än ridningen när vi var samlade, så jag förstår att hon kände sig utanför.

Jag frågade ibland om de inte kunde låta henne få följa med till ridskolan och titta på, men så kunde man inte göra. Och av någon anledning fick hon heller inte vara med på ponnyridning på söndagar då små barn fick rida medan någon vuxen ledde hästen.

Lätta ditt hjärta: Här kan du lyssna på våra läsarberättelser i poddformat

I podcasten Lätta ditt hjärta får du ta del av vanliga människors berättelser om svåra och utmanande perioder i livet. Podden bygger på läsarberättelserna som i många år publicerats i Aller medias veckotidningar och på allas.se. Programledare är journalisten Elin Samuelsson som vid sin sida har psykologen och författaren Helena Kubicek Boye. Klicka här för att börja lyssna – eller tryck på play i spelaren nedan!

Ingenting var möjligt när det gällde Thea och ridning. Därför tog jag henne själv ibland till en gård med djur där hon fick sitta på hästryggen några varv med en vuxen vid grimman.

Sofia tröttnade snart på ridningen och jag tog för givet att Thea äntligen skulle få hennes hjälm och stövlar så att hon kunde börja. Därför blev jag både arg och besviken när jag förstod att Sophia hade sålt hennes saker utan att prata om det med mig. Thea började aldrig rida.

Vi ser inte situationen på samma sätt

Snart upptäckte jag att Sophia favoriserade sina egna barn även på andra sätt. Att Thea skulle ärva de större tjejerna var självklart. Men när min dotter med tiden växte om Maria och Sofia var det aldrig tal om att de skulle ta över det som Thea växt ur. Det vore helt otänkbart att inte ge dem nya kläder.

Jag har försökt att prata med Sophia om det här vid flera tillfällen, men hon uppfattar inte situationen på samma sätt som jag.

Läsarberättelse: Min man blev avundsjuk på vår son – och det förpestade familjelivet

I stället anklagar hon mig för att alltid prioritera att köra Kim till träningen, men jag har ju inte så mycket att välja på. Hon kör honom aldrig, vare sig till träning eller till annat och jag kan knappast kräva att hans mamma ska ta alla turer själv.

Vi är ett så mysigt gäng tillsammans och skulle kunna ha det så bra. Men Sophia skiljer på barnen i stället för att låta dem känna sig som en familj där alla har samma värde. Om vi inte får rätsida på detta medan de fortfarande är små kommer det att bli ohållbart framöver när de ekonomiska kraven blir större.

Berätta din historia!

Läsarberättelser är era berättelser direkt ur livet. Ett liv innehåller så mycket – glädje, sorg, dramatik och spänning. Alla bär vi på en historia.

Vill du berätta din? Mejla oss på [email protected]