Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Axelina, 36, älskar två män – alla sover tillsammans

20 okt, 2021 
Lukas Ernryd
Axelina Lundkvist sitter i soffan med Benny Lundvkist, svart t-shirt, och Erik Häggström på var sin sida.
Axelina bad killarna att välja. Att stanna eller gå. Men ingen vill lämna. Nu lever alla tillsammans. I samma hus, i samma säng. Och är lyckligare än någonsin.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Axelina Lundkvist, 36, har en relation med både Benny Lundkvist, 37 och Erik Häggström, 38.

Alla sover i samma dubbelsäng på 180 centimeter.

– Vi skulle inte vilja ha det på något annat sätt, säger Axelina.

Se Axelina, Erik och Benny berätta sin historia här:

Axelina älskar två män – alla sover tillsammansBrand logo
Axelina älskar två män – alla sover tillsammans

Trion har levt på detta sätt i snart ett år. De beskriver sin relation som en sluten triad, det vill säga en polyamorös variant som inte är öppen för andra. Och Axelina lägger till en viktig brasklapp.

– Hos oss har killarna ingen relation med varandra. De har bara en relation till mig.

För att förstå hur allting började måste vi backa bandet till början av 2000-talet.

Axelina och Benny hade då varit ett par i fyra år och valde att gifta sig. Familjelivet rullade sedan på hemma i Bjästa utanför Örnsköldsvik. 14 år passerade.

Axelina Lundkvist var först tillsammans med Benny Lundvkist, till höger, men blev sedan förälskad i Erik Häggström. Nu lever alla tre i en polyrelation.

– Vi fick våra problem och separerade förra året. Det var en väldigt, väldigt jobbig tid, säger Axelina.

Annons

Paret ville inget hellre än att lösa knutarna i relationen, men det gick inte där och då. De tog beslutet att Benny skulle flytta ut. Axelina stannade kvar i huset.

I den gemensamma kretsen fanns Erik. Axelina började prata med honom och märkte hur bra han var på att lyssna och möta henne. Känslor växte fram hos båda.

– Jag blev hur galet kär som helst, men ändå kunde jag inte vara glad. Jag saknade Benny något oerhört, säger Axelina.

Erik flyttade in hos Axelina som trodde att känslorna för Benny skulle gå över med tiden, men det gjorde de inte. Situationen beskriver hon som lika plågsam som bisarr. Hon grät ut hos Erik – som hon var nykär i. I hans famn saknade hon en annan man, det vill säga sin make som hon formellt fortfarande var gift med.

– Jag hör hur sjukt det låter. Men jag ville vara ärlig med mina känslor. Samtidigt höll jag på att gå under. Orkade inte ens gå ut för att försöka ha roligt.

Samtidigt var hon rädd för att Erik skulle tröttna och ta sitt pick och pack och dra. Men han var ju i sin tur kär i Axelina. Och Benny stod utanför och ville ha tillbaka Axelina som han visste hade inlett en ny relation.

Annons

Ett triangeldrama utan något hoppfullt slut i sikte.

Axelina kunde inte välja mellan två män som hon älskade lika mycket. I ren desperation bad hon killarna välja åt henne. Den som gillade henne minst skulle väl gå sin väg, tänkte hon. Men ingen ville lämna.

Då kom Axelina på en idé som kunde lösa hela problemet med ett enda drag. Det var ett förslag som skulle gå emot samhällets norm om tvåsamhet.

– Jag sa: Jag vill ha er båda. Vad säger ni om det?

Svårt för killarna

Killarna tyckte inte att det var världens enklaste fråga att ta ställning till. Spontant kände både nej. Men ju mer de tänkte på det, desto självklarare kändes det.

De bestämde sig för att prova. Nu har det snart gått ett år. De beskriver tiden som fantastisk. Axelina är inte förvånad över bra allting har förflutit. Nyckeln till framgång handlar om respekt, säger hon. Inget tissel tassel eller prat bakom någons rygg. Kommunikation och total ärlighet gäller mellan alla tre.

Alla tre delar på hushållssysslorna hemma, ofta lagar de mat ihop.

– Detta är två underbara män. Jag visste hur bra de skulle trivas med varandra. De har till och med byggt en altan ihop, säger Axelina.

Annons

Benny, du var tillsammans med Axelina i 18 år, kändes det inte om att du delar med dig av henne nu?

– Jag känner inte alls så. Förr i tiden kunde jag vara otroligt svartsjuk. Reagerade på minsta lilla. Men det är som bortblåst nu. Det är faktiskt en befriande känsla. Jag har förstått att hon älskar mig.

Axelina, det var du som föreslog en lösning som går emot mångas förväntan på hur människor ska leva, var inte det svårt för dig?

- Jag är sån här…jag skiter i vad andra tycker. Jag har ganska mycket skinn på näsan. Och jag lever inte för någon annan. Men det viktigaste för oss var att säkerställa att alla våra barn skulle må bra i det här. Det var prioritet ett. Därför har vi valt att gå ut och vara öppna med våra liv för att undvika alla spekulationer. Vi är en helt vanlig familj med två pappor.

Vad sa barnen om föräldrarnas nya relation?

– Alla tog det jättebra. Det föll sig naturligt för dem. Jag ville försäkra Eriks barn att detta inte innebar att de skulle bli utbytta. Och det har de förstått. Vi har haft en fantastisk tur, säger Axelina.

Annons

I somras drog de igång instagramkontot @pappamammapappa6barn för att ge en inblick i deras liv. De har ofta frågestunder där folk kan undra vad de vill.

Axelina, Benny och Erik

Ålder: Axelina, 36, Benny, 37, Erik, 38.

Gör: Axelina är kock, personlig assistent och nagelteknolog. Benny jobbar som arbetsledare. Erik driver eget, hyr ut sig som kranbilschaufför.

Kärleksstatus: De lever alla tre i en polyrelation som kallas för stängd triad. De är alltså inte öppna för andra relation med utomstående. Deras relation är ovanlig så tillvida att killarna inte har en relation med varandra, utan endast med Axelina.

Bor: I Bjästa utanför Örnsköldsvik.

Familj: Förutom pappa, mamma och pappa finns sex barn i familjen. Axelina hade ett barn innan relationen med Benny. Axelina och Benny har tre barn tillsammans. Erik hade två barn innan han flyttade in. Barnen är från 6 till 19 år.

Trion har också valt att vara öppna med sin relation för att inspirera andra att våga leva sina liv på det sätt som de önskar.

– Kärlek behöver inte se ut som alla tror, säger Erik. Om man lever själv, två eller fyra..vad spelar det för roll? Det viktiga är att alla mår bra i relationen. Man lever inte för vad grannarna ska tycka.

Men vad har folk tyckt?

– Vi har bara mötts av positiva reaktioner sedan vi valde att vara öppna. Inte ens på nätet, där folk kan gömma sig, har vi sett något negativt. Istället ser vi kommentarer som "jag önskar att jag hade vågat göra som ni" eller "jag lever som ni men inte officiellt", säger Axelina.

Annons

Vilken är den vanligaste frågan ni får?

– Det är hur vi gör i sängen. Den frågan svarar vi inte på med hänsyn till barnen. De är ju också på sociala medier. Men vill man ha ett svar är det bara att skicka ett meddelande till oss så svarar vi privat, säger Axelina som understryker flera gånger under intervjun att fokuset i relationen ligger på den emotionella biten snarare än det sexuella.

Men folks fördomar handlar ofta om det senare.

– Folk tror att vi bara ligger i en ormgrop. Det är så fånigt.

Deras öppenhet har också gett resultat. De har fått meddelande från tre andra polyamorösa konstellationer som valt att vara öppna med sina relationer.

– Det är mycket vanligare än många tror. Folk vågar bara inte vara öppna kring det, säger Axelina.

Alla tre har hittat en balans i tillvaron genom att vara en trio. Dock har killarna ingen relation med varandra.

Det finns även andra fördelar med att vara tre, berättar trion. De är tre vuxna som jobbar vilket är en fördel ekonomiskt. Barnen har också alltid någon som kan hämta och lämna.

Annons

– Om någon av oss gubbar är iväg så finns alltid någon hemma med Axelina. Det rullar alltid på bra ändå, säger Erik.

Rent juridiskt är det dock lite klurigare. I Sverige tillåts som bekant inte månggifte. På pappret är därför Axelina fortfarande gift med Benny, men de bär inte sina ringar med respekt för Erik. Dock planerar de ett eget slags bröllop nästa sommar.

– Då ska vi alla tre ha samma ringar, säger Axelina.

I övrigt har de skrivit avtal som gjort att Erik köpt in sig i huset. De har gått finansiell rådgivning hos sin bankkvinna.

– Det mesta går att lösa. Finns det en vilja finns det en väg, säger Axelina.

Nackdelar med relationen?

Alla tänker.

Erik tar till orda.

– Vissa säger att detta är en orättvis relation. Att Axelina är tillsammans med två och att jag och Benny har en halv. Det håller jag inte med om.

Axelina fyller i:

– Ja, och vänd på resonemanget. Jag har två som vill ha bekräftelse, två som vill bli sedda. Två som kan ta illa vid sig vid minsta lilla grej.

Se också: Linda lever med Erik och Hampus – alla älskar varandraBrand logo
Se också: Linda lever med Erik och Hampus – alla älskar varandra

Sover i samma säng

För att minska risken för svartsjuka har de valt att sova alla i samma säng. De diskuterade innan hur de ville ha det, men enades snart om den lösningen.

Annons

– Vi sover tillsammans – jämnt. Varannan natt hade kunnat vara ett alternativ, men då hade nog svartsjuka kunnat uppstå, säger Erik.

Axelina igen:

– Det roliga är att killarna sover tillsammans när jag är iväg och jobbar natt. Ingenting förändras för att en är borta.

Polyrelationer

Polyrelationer är ett övergripande begrepp som omfattar en mängd olika relationsformer, som på olika sätt bryter mot normen om att kärleksrelationer ska bestå av två (helst heterosexuella) personer i en bestående relation som utesluter andra kärleks- och sexpartners.

Enligt svenska språknämnden innebär polyamori ”det att ha flera kärleksrelationer samtidigt”. Dessa kan se vitt skilda ut. Till exempel kan en person vara engagerad i flera relationer. Det kan också vara ett par som har enskilda relationer på varsitt håll. Ett par kan också ha varsin relation till samma externa partner.

Eller som i fallet med Axelina, Erik och Benny. I den relationen lever alla tre tillsammans, men det är bara Axelina som har en fysisk relation med de andra två.

Källa: rfsu.

Annons