Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Baltazar är terapihäst – hjälper människor som inte mår bra

08 maj, 2022 
Susanne Stamming
Emma kramar om sin älsklingshäst Baltazar.
Baltazar jobbar som terapihäst och Emma är en av många som fått hjälp.
Margareta hade också ett tydligt mål med sin ardennerhäst – han skulle bli terapihäst. I dag har Baltazar hjälpt många som inte mått så bra – både som kramgo vän och som ridhäst.
”När man sitter högt får man ett fokus som ger ny självkänsla”.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Vem som är stjärnan i stallet kan ingen missa. På en skylt står det Baltazar och dessutom är den här ardennerherren själv högst medveten om sin position. Det lyser i ansiktet och han bankar hårt i väggen för att ytterligare påkalla allas uppmärksamhet.

Matte Margareta Håkanson blev hästägare av en slump. Hennes man köpte en ardenner när en vän skulle köpa en. Det var en tvååring som han var och tittade på och han mindes sin hustrus ord. Hon hade sagt att hon önskade sig en häst i 60-årspresent.

– Det var ett skämt. Jag var en ganska försiktig ridskoleryttare och kunde mer det teoretiska kring hästar, inte att sköta det praktiska, säger Margareta.

Som tur var fick hon bra hjälp från olika människor som hjälpte till att uppfostra och träna den unga Baltazar.

Terapihästen har hjälpte många

– Han blev inkörd som skogshäst först och senare även inriden. Det tog lite tid men han förvandlades från en brötig unghäst till att fungera som ridhäst.

Annons

Margareta hade också ett tydligt mål – Baltazar skulle bli terapihäst och till en början var han i arbete på Göteborgs handikappridklubb. Han började jobba på direkt med gott humör och klarade det bra i ungefär fem år. Under den tiden hjälpte han mängder av människor och blev an favorit.

– Men därefter blev Baltazar halt och jag insåg att han behövde göra något annat som var mer anpassat för honom. Han blev långtidssjukskriven kan man säga.

Margareta tog hem sin stjärna, omplacerade honom till en annan verksamhet.

– Men där trivdes han inte med sina arbetskamrater. Det blev bråk i hagen och hans starka personlighet gjorde att jag behövde hitta något annat.

Margareta fick då kontakt med Jeanette Kobilsek på Stallyckan och det kändes helt rätt.

– Jeanette jobbar med hästar och människor på ett sätt jag gillade. Jag behövde dessutom en plats där han kunde må bra och där han kunde hjälpa människor i en verksamhet med hästunderstödd insats samtidigt, förklarar Margareta.

Annons

Trivdes och blev frisk

Hon och Jeanette hade faktiskt träffats tidigare på en mässa och funnit varandra, men det var ren tur att det fanns plats för ytterligare en häst på Stallyckan just när Baltazar behövde det.

– Han fick hästkompisar som han trivdes med, framförallt Pärla blev en favorit och nu är han helt frisk. Det blir full fart i skogarna, skrattar Margareta.

Margareta Håkanson jobbar och Jeanette Kobilsek med hästen Baltazar.
Margareta Håkanson jobbar bra ihop med Jeanette Kobilsek på Stallyckan.

Baltazar blev snabbt en stor tillgång till stallet och Margareta själv kunde också tillföra en ny dimension till Jeanettes verksamhet. Hon satt inne med enormt mycket kunskap och hade börjat jobba med rehab för olika psykologiska besvär redan i slutet av 70-talet då hon mötte patienter med smärta, oro, ångest och panikångest. Hon försökte hitta lösningar som kanske inte var klassiska.

Annons

– På 90-talet var det tjejer med ätstörningar, stressrelaterade besvär och psykisk ohälsa. Jag upptäckte att hästunderstödda insatser var det som fungerade kanske bäst. Det har med kroppar att göra, man rör sig i rytm med en annan kropp, rör vid en annan kropp och det gör något med människor, säger Margareta.

– Dessutom får personen en chans att vara den som ger vårdnad och det betyder mycket. Och för att klara det måste de söka samarbete med hästen.

Hästar fungerar mot många besvär

Hon har haft klienter inom alla områden – vuxna och barn, med både medicinska och psykiatriska problem. Terapi med hjälp av häst kan fungera för de flesta besvär. Tyvärr har hennes arbete ofta utförts i projekt och projekt tar slut.

– Jag har haft många klienter som äntligen börjat fungera som människor när allt ska stängas ner igen. Det är så det fungerar inom landsting och kommun oftast. En kvinna med psykisk ohälsa fick ett helt annat liv och kunde göra så mycket mer. Hon fick panik när hon insåg att hon skulle riskera gå tillbaka i sin utveckling och inte få hjälp av hästar längre. Det var jobbigt.

Annons

När Margareta fick veta att regionen inte tyckte att det fanns tillräckliga bevis för behandlingen förstod hon att det som behövdes var riktig forskning som förklarade vad som hände med patienterna.

Margareta på hästryggen.
Margareta på hästryggen.

– Jag skrev in mig som forskare på Universitet och började jobba. Det finns numera en hel del kunskap kring djurs påverkan på människors hälsa och jag kunde tillföra en del av detta.

Margareta slutförde sin licentiat-avhandling med fokus på hästar.

– Det man kanske inte tänker på är den viktiga rörelseöverföringen som en häst kan bidra med och som andra djur som hund och katt inte gör. De ger en mycket större fysisk kontaktyta och det gör skillnad. När man sitter så högt upp får man dessutom möjligheten att se ner på alla oss andra. Det blir ett nytt fokus som ger ny självkänsla.

Annons

Något annat som var viktigt för att terapin skulle bli effektiv var miljön och människorna runt omkring en verksamhet som jobbade med djur och hälsa.

– Djuren som jobbar måste också vara både tränade och passa för uppgiften. Jag hade tur att Baltazar fungerade så bra, säger Margareta och klappar om sin otåliga och hungriga häst.

Ger smärtlindring och lugn

Hon känner sig stolt över hans utveckling och hans förmåga att anpassa sig till situationen, men ihop med henne så är han inte speciellt enkel.

– Baltazar har bland annat hjälpt en av mina patienter som led av stress, ohälsa och en whiplashskada. Hon var svårt handikappad av detta och fick vara försiktig när hon satte sig på hans rygg. Jag blev faktiskt förvånad över hur bra hon blev av hans rörelser, säger Margareta.

På något sätt lyckades ridningen ge henne en smärtlindring som ingen medicin lyckats med tidigare.

Annons

– Det blev räddningen för henne. Hon fick en lindring av smärtan och det var rörelseöverföringen från hästkroppen som hjälpte – den påverkar alla muskler och organ samtidigt.

Dessutom är Baltazars egen livshistoria en inspiration i sig. Ett bevis för att det finns plats för alla.

– Det finns inga hopplösa fall. Det visar han.

Margareta konstaterar att djur generellt är bra för de bryr sig inte om en persons bakgrund. Ingen blir dömd och när stressen sänks, sänks också smärtan.

– Det finns studier som visar att om det bara finns en helt passiv hund i ett klassrum så mår barnen bättre och konflikterna blir färre. Förmodligen händer samma sak på en arbetsplats.

– Tyvärr finns många fördomar när det gäller hästunderstödd insats. Man tror att det bara är kul, men nu finns vetenskaplig evidens som jag kan peka på. Jag hoppas det blir vanligare att godkänna denna terapiform.

Margareta hos hästen Baltazar.
När Margareta fick Baltazar i födelsedagspresent bestämde hon att han skulle bli terapihäst.

Själv är hon en stadstjej från början, men hon hade en pappa som red i militären. Margareta läste till senare till sjukgymnast i Lund och började samtidigt i en ridgrupp i studentföreningen.

Annons

– Jag ramlade av mycket, säger hon och skrattar.

Terapihäst kan även hjälpa anorektiker

När hennes egna barn ville rida blev det en ny tid som spenderades i olika stall och hon kunde ta upp intresset igen med deltagande i en tantgrupp på ridskolan. Allt ledde fram till att hon hittade inriktningen på vad hennes forskning skulle handla om och en drivkraft att visa att det går att hjälpa människor genom hästar. Det sker en utveckling hela tiden.

– Tänk, när jag började jobba inom psykiatrin på 70-talet tyckte man att det var onödigt att gipsa armen på någon som var psykiskt sjuk, då skulle man spjäla med tidningar istället. Det är kanske svårt att tänka sig idag. Det är värt att tänka på att nya kunskaper hela tiden ersätter gamla.

Margareta har hämtat in enormt mycket kunskap genom alla år och vet till exempel att många med anorexia har svårt att använda sina händer.

Annons

– De upplever det äckligt med händer mot kroppen. Där kan man hjälpa med den här terapin.

En av dem som fått hjälp av Baltazar är Emma Einarsson och när hon kommer till stallet förvandlas Baltazar från en något krävande buse till en harmonisk tålmodig kelgris.

Emma med ryktborsten hos hästen Baltazar.
– Bara tanken på Baltazar och dagen i stallet kan vända de mörkaste känslorna till något positivt, säger Emma Einarsson.

– Han är verkligen helt annorlunda mot Emma än mot mig och Margareta, säger Jeanette, som äger anläggningen Stallyckan.

Baltazar får Emma må mycket bättre

Emma kan luta sig mot honom och känna tryggheten. Hon borstar, pussar och kramar. Hon har tränat på många olika sätt även på hästryggen, men har en skada från basketen den här dagen. Nu tycker hon att det mesta med hästar är lika roligt. Bara hon får vara nära Baltazar.

Annons

– Jag har haft ångest och mått dåligt psykiskt men sedan jag började vara i stallet en gång i veckan har allt blivit mycket bättre, säger Emma, som fått mycket mer självförtroende allt eftersom hon lärt sig att klara av mer och mer.

Innan var det mycket tårar efter skolan. Hon känner fortfarande att det är jobbigt att vara där. Men bara tanken på onsdagen i stallet kan vända de mörkaste känslorna till något positivt.

Se också: Mikaelas häst målar tavlor och spelar pianoBrand logo
Se också: Mikaelas häst målar tavlor och spelar piano

– Jag älskar Baltazar och längtar till honom varje dag.

Det går att hjälpa människor genom hästar

Fakta om HUI (Hästunderstödd insats, ridterapi)

* I Sverige har ridning som fritidsaktivitet och rehabilitering för personer med funktionshinder funnits sedan slutet av 1950-talet. Andra namn är Ridterapi och Equine Assisted Therapy (EAT).

* Hästunderstödd terapi används inom habilitering och rehabilitering för personer med fysisk funktionsnedsättning och syftar bland annat till förbättrad balans, muskulatur och koordination.

* Insatsen används även som tilläggsterapi inom psykosocial behandling och psykoterapi vid psykisk ohälsa. Målet är ökat välmående samt bättre kroppskännedom, självförståelse och självförtroende.


Detta är Stallyckan

Stallyckan är en gård i Marks kommun som erbjuder olika aktiviteter - allt från att rida, pyssla med hästarna, mata djuren, träffa en terapihund eller en möjlighet att komma ut i skogen för en stunds avkoppling.

Gården är också tillgänglighetsanpassad och tar emot både enskilda personer och små grupper.

En plats för alla med djur och naturintresse, oavsett funktionsförmåga och tidigare erfarenhet av djur.Idag används gården främst för daglig verksamhet och för skolelever med lång skolfrånvaro. För detta används djur- och naturunderstödda aktiviteter med miljöterapeutisk inriktning. Djuren, hästar, getter, kaniner och en hund, bidrar med motivation och väcker ett intresse hos gårdens deltagare.

Alla verksamheter är målinriktade. Vad målet är bestäms med individen själv.

Fact: Click to add text

Detta är Baltazar

Hästbox med namnskylt.

Ålder: 14 år

Ras: Ardenner

Bor: Stallyckan i Mark

Gör: Terapihäst

Detta är Margareta Håkanson

Ålder: 72 år

Bor: Göteborg

Gör: Undervisar på Tilläggsutbildning i Hästunderstödda Insatser vid Hästsportens Folkhögskola på Strömsholm och försöker gå i pension

Annons