Bilderna på Mette-Marit – därför blev de en snackis

Mette-Marit på bild under 17:e majfirandet i Norge blev en snackis.
Foto: TT
Kungafamiljen firade Norges nationaldag på ett annorlunda sätt i år. På grund av coronaviruset blev det betydligt mindre högtidligt. Men Mette-Marit bjöd på ett riktigt glädjebesked!

Det var inte mycket som var sig likt när Norges nationaldag firades, den 17 maj. Den här dagen är, vanligtvis, förknippad med stora folkfester, runt om i landet, men på grund av coronaviruset höll sig norrmännen hemma. Och gator och torg gapade tomma.

Mette-Marit överraskade

Men till landets stora glädje valde ändå kungafamiljen att framträda, utanför hemmet Skaugum. I nationaldräkter, och med hundarna Muffins och Milly i släptåg, kom de gående längs den gröna allén. 49 människor hade samlats för att vinka till kronprinsfamiljen. 28 av dem var skolbarn från Askers kommun.

mette-marit haakon 17 maj
Kronprinsfamiljen utanför Skaugum för att fira 17 maj.

Kungafamiljen på slottstrappan

Kort efter den nedskalade paraden i Skaugum skedde sedan en kunglig återförening på slottsbalkongen i Oslo. Haakon och Mette-Marit stod långt ifrån kungaparet, helt i enighet med de norska restriktionerna, men att få se kungafamiljen samlad – skänkte ändå stor glädje under en dag, som i övrigt var extremt annorlunda.

mette-marit 17 maj
Kungligheterna återförenade på slottsbalkongen!

Att kronprinsessan Mette-Marit också var med blev dagens stora snackis. Hon lider av en kronisk lungsjukdom och befinner sig därför i en riskgrupp och får absolut inte bli smittad av coronaviruset. Men kronprinsessan såg pigg och lycklig ut där hon stod, vid sidan av sin familj. De lugna veckorna på Skaugum verkar ha gjort henne gott.

haakon mette-marit
Mette-Marit överraskade alla och dök upp i nationaldräkt! Här med dottern Ingrid Alexandra.

Det fanns också en speciell gnista mellan henne och maken Haakon. Kronprinsen är förstås lättad över att hans hustru inte har blivit smittad – en kärlekslycka som spred sig bland de få människor som hade samlats nere på torget, utanför slottet.

Foto: TT

Quiz: Vad kan du om de nordiska kungahusen?

Mer intressant innehåll hos allas.se: