Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Britta: Min man gick in i en medelålderskris

20 mar, 2023 
AvAnonym läsarberättelse
En uppgiven man och en upprörd kvinna sitter i en soffa.
Det började med att Håkan skaffade motorcykel och lät håret växa. Sedan rullade det på. Till slut kände jag inte igen min man. Men som tur var hade hans chef hade svar på tal.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Håkan var ingen utåtriktad tonåring när han växte upp. Han satt oftast hemma med sina föräldrar och såg på tv. Om han inte pluggade, förstås. Vilket han nästan alltid gjorde.

Se också: 5 tecken på att du har en livskrisBrand logo
Se också: 5 tecken på att du har en livskris

Nitton år gammal träffade han sin första flickvän. Fem år senare gifte de sig. Håkan och Catrin var gifta i femton år och fick två barn tillsammans. En dag förälskade sig Catrin i sin chef och Håkan blev övergiven och ensam med två döttrar. Kort därefter träffade han mig. Själv hade jag en sjuårig son sedan ett tidigare äktenskap, men tillsammans lyckades vi få till en riktigt mysig liten familj. Håkan var en alldeles underbar extrapappa och vi hade det oförskämt bra under flera år.

Annons

Så närmade han sig 50-årsdagen och plötsligt blev allt förändrat. Det första som hände var att han köpte motorcykel. Visst var jag glad för Håkans skull eftersom det varit hans stora dröm ända sedan barndomen. Problemet var bara att vi hade så många andra hål att stoppa pengarna i. En motorcykel kändes inte nödvändig. Jag höll inne med vad jag kände och försökte vara glad för hans skull. Men när han kort senare började köpa på sig en hel del utrustning och andra tillbehör så kändes det inte längre okej.

Ungefär samtidigt började Håkan umgås med sina yngre jobbarkompisar. Flera lördagar i rad följde han med dem på disko och kom inte hem förrän på småtimmarna. Jag är verkligen inte den svartsjuka typen och jag skulle aldrig missunna min man att gå ut och ha kul, men det här kändes inte helt okej. Han hade också börjat klä sig som sina yngre kolleger och blivit en flitig kund på gymmet. Håret lät han växa och såg nästan lite vild och galen ut. Inget fel i det men jag kände inte längre igen min man.

Annons

Lätta ditt hjärta: Här kan du lyssna på våra läsarberättelser i poddformat

Lätta ditt hjärta är en podcast från Aller media, där du får ta del av vanliga människors berättelser. Problemen som lyfts diskuteras med en psykolog.

I podcasten Lätta ditt hjärta får du ta del av vanliga människors berättelser om svåra och utmanande perioder i livet. Podden bygger på läsarberättelserna som i många år publicerats i Aller medias veckotidningar och på allas.se. Programledare är journalisten Elin Samuelsson som vid sin sida har psykologen och författaren Helena Kubicek Boye. Klicka här för att börja lyssna – eller tryck på play i spelaren nedan!

Chefen tog ton

Det var inte bara jag som kände att något höll på att hända. Hans äldsta dotter klagade också på honom.

Han hade börjat hänga i hennes rum när hon hade kompisar hemma och enligt henne kunde han vara hur pinsam som helst! Jag visste verkligen inte vad jag skulle göra och ibland blev jag rädd att han bedrog mig med en annan kvinna. Håkan var så förändrad att jag hade kunnat vänta mig i princip vad som helst.

Så kom den stora dagen då min man fyllde 50 år och vi firade med en stor fest. Mitt under middagen ställde sig hans chef upp och höll ett alldeles fantastiskt tal. Det handlade om män som inte klarade av att hantera sitt åldrande. Som i stället för att vara stolta över sina grå tinningar försökte vrida tiden tillbaka. Talet var så klockrent att jag än i dag undrar över om han förstått precis hur det låg till med Håkan eller om det var ett tal som han brukade hålla generellt vid 50-årskalas. För Håkan blev det i alla fall ett uppvaknande. Åtminstone delvis. Håret har förblivit långt men han går inte längre på disko. Vi har fått tillbaka vår fina relation och har det bättre tillsammans än någonsin förut. Dessutom har även jag insett att det faktiskt är jätteroligt att åka hoj.

/Britta

Berätta din historia!

Läsarberättelser är era berättelser direkt ur livet. Ett liv innehåller så mycket – glädje, sorg, dramatik och spänning. Alla bär vi på en historia.

Vill du berätta din? Mejla oss på [email protected]

Annons