Camilla fick sitt livs chock: ”Jag födde barn på toaletten”

Familjens dotter och lillasyster föddes på toaletten.

”Vi är lyckliga över vår vackra flicka, säger Camilla och Sven Rune. Mathias, som plötsligt blev storebror, är också nöjd.

Tor Lindseth

Camilla fick ont i magen och behövde gå på toaletten. Då kom det ut en välskapt dotter som legat i magen utan att Camilla visste om det. ”Den värsta chocken har lagt sig, men det är fortfarande helt overkligt att hålla en liten dotter i sina armar”, säger Camilla Teigen, 37, till norska Se och Hör.

Ja, detta kom som en blixt från klar himmel, säger Camillas sambo Sven Rune Andersen, 37, som står vid skötbordet i familjens hem i norska Hokksund.

Det är dags att byta blöja på Lilly som fortfarande är i stort sett nyfödd.

Visste inte att de skulle bli föräldrar igen

Födseln kom fullständigt oväntat för föräldrarna. Camilla och Sven Rune har varit tillsammans sedan urminnes tider och blev som 20-åringar föräldrar till sonen Mathias som i dag är 17 år. Det fanns inga tecken på att de skulle bli föräldrar en andra gång.

Camilla byter blöja på Lilly inne på toaletten där hon födde.

”Det är 17 år sedan jag blev mamma för första gången, men blöjbytena går som en dans”, berättar Camilla. Hon jobbar på förskola och har gedigen erfarenhet.

Tor Lindseth

– Jag var helt ovetande om graviditeten, säger Camilla.

Satte sig på toaletten – födde barn

Det lilla miraklet inträffade natten mot måndagen den 30 september 2019 efter att Camilla haft jätteont i magen hela helgen. Sent på söndagskvällen tappade hon upp ett varmt bad men satte sig först på toaletten. Föga anade hon att hon klockan 00.44 skulle föda barn…

– Jag satt på toaletten och hade förfärligt ont. Smärtan var så stark att kändes som om jag höll på att pressa ut ett av mina inre organ.

Även om det gjorde ont pressade Camilla på, i hopp om att det ska kännas bättre efteråt.

Jag får en chock när jag ser vad det är jag trycker ut. Det är ju en liten baby…

– Det gör fortfarande lika ont så jag pressar på en gång till. Jag får en chock när jag ser vad det är jag trycker ut. Det är ju en liten baby…

Sitter på toaletten med babyn mellan benen

Camilla får en chock men klarar ändå att förhindra att den nyfödda åker ner i toalettstolen. Hon sitter på toaletten med babyn mellan benen och skriker allt vad hon kan på sonen Mathias. Han hör sin mammas höga skrik och stormar in på toaletten.

Det var på den här toaletten som Lilly föddes.

”Här satt jag på toaletten med magont. Jag tryckte på två gånger och plötsligt kom Lilly ut mellan mina ben”, berättar Camilla.

Tor Lindseth

– Det är helt galet att se vad mamma håller i händerna. Jag reagerar instinktivt och hämtar en handduk som babyn får om sig. Jag blir nog också lite chockad, men jag ringer efter en ambulans och får tag på mormor som bor i grannhuset, berättar Mathias.

Det råder inga tvivel om att han tog rollen som ”barnmorska” på fullt allvar.

Se också: Elliot föddes med Crouzons syndrom - gör succé på nätet

3-åriga Elliots bakfilmer gör succé på nätet
Slå på ljud

Klippte navelsträngen i ambulansen

Två ambulanser rycker ut och är framme på fyra minuter. Sjukvårdarna är oroliga för den nyföddas tillstånd eftersom Camilla inte kände till graviditeten. De klipper navelsträngen samtidigt som ambulansen kör i ilfart till sjukhuset.

Tänk, jag har haft Lilly i magen i hela nio månader!

Som tur är, är oron obefogad. På sjukhuset görs noggranna undersökningar som ger glädjande besked: Den lilla flickan, som väger 3520 gram och mäter 52 centimeter, är frisk och kry.

– Läkaren berättar att graviditeten är fullgången. Tänk, jag har haft Lilly i magen i hela nio månader! Jag födde utan att veta om att jag var gravid, säger Camilla.

Därför märkte hon inte av graviditeten

Hon får reda på at orsaken till att hon inte har märkt av graviditeten är att barnet högst sannolikt har legat väl gömd mot hennes rygg.

Tvillingarna var gravida samtidigt – Johanas barn dog

– Det är den bästa förklaringen som läkarna kan ge, berättar den nyblivna mamman.

Har du inte märkt av något som helst under dessa nio månader?

– Nej, i alla fall ingenting som skulle tyda på att det var en baby på väg. Jag använder p-stav och har därför inte tänkt på att mensen uteblivit, säger hon.

– Jag jobbade fram till fredagen och fram tills söndagskvällen, när smärtorna blev så starka, trodde jag att jag skulle ge mig i kast med en ny arbetsvecka. Men födseln gav mig svar på varför jag ibland känt mig så sliten, säger Camilla som jobbar som förskolelärare.

Mathias blev storebror när mamma Camilla födde Lilly på toaletten.

Mathias stormade in i badrummet när hans mamma skrek efter hjälp och han blev ”barnmorska” när hans lillayster Lilly föddes. ”Det har gett oss ett väldigt speciellt förhållande” säger Mathias som alltid har önskat sig ett syskon.

Helgen då Camilla får ont i magen är hennes sambo på älgjakt med några kompisar och befinner sig en och en halv timme från hemmet. Under söndagskvällen äter och dricker vännerna gott. Det finns ingen mobiltäckning i området där de befinner sig och när Camilla föder är det omöjligt att få tag på den ovetandes nyblivna pappan. Därför sätter hans syster sig bilen för att köra till stugan där vännerna befinner sig för att berätta om tillökningen i familjen.

Pappan: ”Tur att jag var lite berusad”

– Jag reste mig och gick ut ur stugan när jag hörde att en bil kommer körandes. Jag såg att det var min syster och hon sa ”Ta det lugnt, det är ingen som är död. Du har blivit pappa – Camilla har precis fött en liten flicka.”

Sven Rune ler.

– Jag hörde vad hon sa, men det var nog tur att jag var lite berusad!

Han följer med sin syster till närmaste plats där det finns mobiltäckning så att han kan ringa hem till Camilla.

Det är speciellt och rörande att få en dotter så där helt plötsligt

– Eftersom både mor och barn mår bra kommer vi överens om att jag kan vänta med att komma till sjukhuset till nästa dag, berättar Sven Rune.

Han går in i stugan igen men kan inte somna. Nästa dag åker han för att träffa babyn.

– Det är speciellt och rörande att få en dotter så där helt plötsligt, säger han.

Sven Rune var på jaktresa när hans och Camillas dotter föddes – inte bara på utan även – i toaletten.

Det var i den här jaktstugan Sven Rune befann sig i när han fick en liten dotter – utan att veta om det.

Både Sven Rune och Camilla blir förstås charmerade av den nyfödda, men paret är ärliga med at de behövde några dagar för att samla sig.

– Hela livet vänds upp och ned. Plötsligt är vi småbarnsföräldrar igen. För ungefär fem år sedan pratade vi om att skaffa ett barn till men då kom vi fram till att det skulle vara för stor åldersskillnad med Mathias, så vi slog ifrån oss den tanken igen.

Ville inte ha fler barn – blev stödfamilj

Istället valde de att bli stödfamilj.

– Under två års tid har vi avlastat småbarnsföräldrar som behöver en paus. Nu skulle vi precis börja igen men det får vi släppa nu, säger Sven Rune, som reser en hel del med sitt arbete inom läkemedelsindustrin.

Även om både han och Camilla är lika överraskade över födseln båda två, hade Sven Rune märkt att Camilla hade lagt på sig lite efter sommaren.

Lilla mirakelbebisen Lilly föddes i en toalett.

Här är Lilly på sjukhuset bara några timmar efter födseln. Mamma Camilla fick på henne en klänning innan pappa Sven Rune såg sin dotter första gången.

– Jag vågade inte säga något till henne, men under en promenad med våra hundar undrade jag faktiskt om allt var okej med henne. Jag tyckte inte Camilla hängde med riktigt och hon var lite rundare än tidigare. Men nu har jag ju fått förklaringen till det!

”Lilly är vår mirakelprinsessa”

Camilla ger sin sambo en varm blick.

– Lilly är vår mirakelprinsessa, hon är helt enkelt ett stort litet underverk. Och bra att du inte kommenterade min vikt, säger Camilla och ler nöjt.

Hon tackar sin lyckliga stjärna att storebror Mathias var hemma denna speciella kväll.

Toalettbebisen Lilly är lugn och trygg hos mamma Camilla.

Lilla Lilly är lugn och trygg hos Camilla som inte visste om att hon var gravid. ”Jag känner mig lyckligt lottad”, säger den nyblivna mamman.

– Jag hade inte mobiltelefonen med mig in i badrummet och hade känt mig hjälplös utan honom. Han klarade att hålla huvudet kallt i en kaotisk situation och gjorde ett fantastiskt jobb som ”barnmorska”.

Det råder inga tvivel om att Lilly är den bästa tidiga julklapp som vi kunde få

Camilla och Sven Rune är också mycket tacksamma för all hjälp de har fått från alla runtomkring dem.

– Det är helt otroligt som folk har ställt upp! Min arbetsplats gav oss en barnvagn och ett skötbord redan innan jag kom hem från sjukhuset. Vi har haft tur som har fått en massa kläder och saker från både vänner och familj, säger Camilla.

– Födseln var en lika stor överraskning för dem som för oss och därför värdesätter vi omtanken extra mycket. Och det råder inga tvivel om att Lilly är den bästa tidiga julklapp som vi kunde få!

Gynekologen: ”Möjligt att inte känna till en graviditet”

Det är faktiskt möjligt att inte känna till en graviditet innan födseln är igång, säger Gry Warsla (bilden), gynekolog och specialistläkare inom kvinnosjukdomar, till norska Se och Hör. Hon har varit sektionsöverläkare vid den gynekologiska kliniken på Drammen sjukhuset i flera år men har precis slutat för att jobba som gynekologisk specalist vid Majorstugan i Oslo.

Gynekologen Gry Warsla.

Gry Warsla är gynekolog och specialistläkare inom kvinnosjukdomar.

– Det är ovanligt att vi ser att kvinnor går igenom en hel graviditet utan att märka något, men när det väl händer så finns det ofta flera möjliga förklaringar, säger Warsla.

– Vi vet att den mentala biten spelar en viktig roll. För de allra flesta är det osannolikt att vara gravid utan att veta om det och därför ignorerar de kroppens signaler om att det faktiskt är så. Förklaringen kan också vara att de använder preventivmedel och att det därför logiskt sett är omöjligt att tänka sig att det är ett barn på väg, säger Warsla.

”Handlar om hur moderkakan ligger”

Maja fick stroke under graviditeten

Att bortse ifrån kroppens signaler, som att känna sig trött och sliten, gå runt svullen mage eller ha ökad aptit är inte de enda förklaringarna som specialisten lyfter fram.

– Mycket handlar om hur moderkakan ligger. Det är skillnad på om den ligger i främre eller bakre delen av magen. Om den ligger mitt på magen är det inte säkert att kvinnan känner någon spark eftersom moderkakan då blir som en slags stötdämpare, förklarar Warsla.

Hon berättar vidare att det också handlar om hur barnet ligger i magen.

– Vissa ligger med ryggen inåt, andra med benen åt det hållet. Det är oftast yngre tjejer som inte märker att de är gravida, men det kan också ske äldre och de som har fött barn tidigare, säger Gry Warsla.

Foto: Tor Lindseth och Privat