Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Camilla lurades av en bedragare: ”Barnen och jag hade ingenstans att ta vägen”

28 jul, 2022 
SUSANNE STAMMING
Camilla står på en tågstation och tittar in i kameran

Camilla vill gärna tro det bästa om människor – än i dag vill hon det trots att hennes liv slogs i spillror av en lömsk bedragare.
– Vad blir jag om jag hela tiden går runt och är misstänksam och tror det värsta om andra?

För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Camilla Bengtsson, 47, har jobbat som frisör i Falkenberg stora delar av sitt liv och har trivts fantastiskt bra med det.

– Ett skönt liv, måste jag säga. Jag har också alltid älskat att resa så det har vi försökt göra, annars har jag tagit vara på de små sakerna i livet.

Camilla drabbades av cancer när hon 36 år gammal och hade då tre barn varav den yngsta bara var ett år gammal. Efter det bestämde hon sig för att leva här och nu, ta allt till vara.

Se också: Terapeuten om otrohet på nätet: ”Jättevanligt”Brand logo
Se också: Terapeuten om otrohet på nätet: ”Jättevanligt”

– Upplevelser med mina barn blev det absolut viktigaste. Det blir minnen som de kan ha om något händer och mer bestående än om jag köpt prylar till dem. Dessutom bestämde jag mig för att leva mitt liv på mitt sätt oavsett vad andra tycker om det, förklarar Camilla.

Annons

Trots alla goda intentioner framåt hade hon ändå riktig otur den där dagen sommaren 2019 då hon började kommunicera med en man på Facebook.

– Min dotter hade en dröm om en speciell gymnasieskola i Stockholm där hon ville gå om några år och jag letade efter boende där till oss, vilket inte var lätt när man inte har kontakter eller möjlighet att köpa något, säger Camilla.

Camilla Bengtsson

Ålder: 49 år

Bor: Enskede utanför Stockholm.

Gör: Jobbar på ett boende för funktionshindrade.

Hon hade nästan gett upp tanken på en flytt till Stockholm när hon genom en kontakt på Facebook fick ett namn som han tyckte att hon borde höra av sig till. Den här mannen skulle ha tillgång till bostäder och lägenheter att hyra. Dessutom var han läkare och kirurg vilket var Camillas dotters drömyrken.

– Först tänkte jag: "Kan man verkligen ha en sådan här tur". Jag var verkligen tveksam, men jag skrev till mannen på messenger och han svarade direkt, säger Camilla.

Annons

Skrytsam om fastighetsköp och läkarexamen

Mannen föreslog att de skulle träffas eftersom det kändes mer seriöst och han ville att det skulle bli bra när de sågs. Han reste mycket och att komma till Falkenberg var inga problem för honom.

– Jag föreslog att vi skulle mötas på ett hotell i Falkenberg och det tyckte han lät bra. Att det var publikt var viktigt för mig. Min dotter följde också med eftersom det handlade om hennes framtidsdrömmar. Vi fikade en stund och kände av varandra, tror jag.

Camilla sitter på en bänk och tittar in i kameran.
Förutom att bli snuvad på handpenning och lägenhet har Camilla blivit utsatt för en id-kapning.

Mannen var kort med sydländskt utseende och Camilla upplevde honom som lite speciell på flera sätt. Däremot pratade han på med lätthet och berättade om sitt jobb som kirurg för dottern. Han verkade kunnig och självsäker.

Annons

Han var märklig och ville imponera på mig

– Han verkade vilja imponera på mig, vilket jag inte alls var speciellt intresserad av. Jag ville bara hitta ett boende att hyra i Stockholm. Men han berättade att han ärvt en hotellrörelse och att han hade massor med kontakter. Han visade bilder på fastigheter och lägenheter och fortsatte skicka liknande foton till mig efter att vi hade träffats, säger Camilla.

Som om han redan då insåg att hans berättelse kunde vara svår att tro på, skickade han bilder på sig själv iklädd läkarkläder i sjukhusmiljöer. Han skickade även bilder på när han skrev kontrakt på olika fastighetsköp.

– När vi träffades hade han alltid dokument på olika husköp och annat med sig. Jag höll mig vänlig och artig för jag ville så gärna att jag och barnen skulle kunna flytta upp till Stockholm.

Camilla höll tillbaka sina obehagskänslor och lät mannen komma på besök hemma hos henne i Falkenberg när han hade vägarna förbi.

Annons

– Det var så märkligt alltihop, som om han ville ha lite gratismat eller uppmärksamhet. Jag har fortfarande ingen aning vad han tänkte egentligen. Det fanns inte mycket pengar han kunde lura av mig, så jag förstår det inte riktigt. Jag är däremot sådan att jag alltid ställer upp och är snäll, säger Camilla.

Mannen tog ibland med sig böcker om kirurgi till Camillas dotter och han förklarade gärna om hon hade frågor gällande ämnet. Var han hade fått kunskapen ifrån, vet Camilla inte i dag.

Lite mer obehagligt var att mannen ibland hade med sig riktiga sjukhusjournaler om olika människor som han gärna visade upp, enligt Camilla.

– Nu i efterhand kan jag se att han betedde sig som en slags mytoman som levde på att få ihop några tusen kronor här och där och lite mat, och som hittat en livsstil i det. Till oss kom han varannan till var tredje vecka under de två år som gick fram till att min dotter skulle börja gymnasiet.

Niklas Källner tittar in i kameran och ser sträng ut.
I dokumentärserien Fuskarna på TV4 granskar Niklas Källner Camillas bedragare.

Osäkerheten fick Camilla att må allt sämre

Camilla började bli mer och mer otålig för det var mycket snack, men inget hände. Hon ville helst flytta vintern 2021 så att familjen skulle kunna bo in sig innan höstterminen började. Det enda av barnen som inte skulle med var äldsta sonen. De andra två – dottern Heaven och sonen Neo – behövde hon skriva in i deras nya skolor i god tid och då behövdes en adress.

Annons

Hon väntade och väntade, låg på och frågade mannen, men inget mer hände än att hon fick se fler bilder och kontrakt.

– Till slut började jag ställa lite mer krav för jag hade panik. Jag sa att jag ville åka och titta på lägenheterna i verkligheten, inte bara på bild. Men varenda gång som vi bokade dag och tid så hände det alltid något. Han blev akut sjuk i allt från covid till cancer eller så behövde han åka på jobb, berättar Camilla.

Hon ville verkligen ändå tro det bästa, för alternativet att de skulle stå utan bostad efter så här lång tid och efter alla löften kändes för hemskt helt enkelt.

– Vad är det här för människa, tänkte jag flera gånger. Jag kunde inte se vad han skulle kunna vinna på detta, säger Camilla.

Osäkerheten gjorde att jag fick panikångest

Skolan skulle börja den 16 augusti och plötsligt sa han att Camilla och barnen skulle få tillträde till en lägenhet på Södermalm i Stockholm i slutet av maj.

Annons

– Lägenheten hade legat ute på en bostadssajt innan och allt verkade stämma. Han skickade bilder, pratade med mäklare på telefon. Lägenheten var stor och jättefin. Jag skrev på papper och för en gångs skull trodde jag att jag skulle ha tur i mitt liv.

Därefter höll Camilla god min, väntade och väntade, samtidigt som hon mådde sämre och sämre.

– Jag kände mig så ensam just då. Redan i januari hade jag drabbats av panikångest och tänkte hela tiden på att han kanske lurar oss. Men kontraktet gjorde mig säkrare för en tid, säger hon.

Med sedvanlig optimism försökte hon gå vidare med positiva tankar om att allt skulle ordna sig. Camilla sa upp sig från frisörsalongen, sa upp bostaden som hon hyrde i Falkenberg och skolorna för barnen. Hon försökte göra det bästa av situationen och hade ju lovat barnen att de skulle flytta till Stockholm.

Ett vackert och modernt kök med vita luckor och svart kylskåp.
Camilla skrev på kontraktet för den stora lägenheten i centrala Stockholm och sa upp kontraktet på sin lägenhet i Falkenberg.

– Det var stressigt innan vi till slut fick nyckeln strax efter midsommar 2021. Han lämnade över den personligen i Lund och jag gav honom depositionen på 40 000 i kontanter. Han var glad och jag var glad. Han var väldigt bra på att skapa en känsla av det fanns en sanning bakom allt han sa, säger Camilla.

Annons

Till slut skulle flytten kunna planeras, men även där ville mannen vara involverad. Camilla hade kontakt med en flyttfirma, men mannen tyckte att de skulle hyra en egen bil i stället.

"Så åker vi upp allihop", sa han.

Han hyrde en bil för 5 000 kronor som Camilla fick betala, men han sköt på dagen de skulle åka hela tiden. Till slut var det mannens kompis som skulle köra upp i stället eftersom han själv blivit sjuk.

– Men bilen kom aldrig. Mina grejer stod utanför dörren, men ingen kom. Då blev jag faktiskt riktigt arg och skällde på honom i telefon. Paniken växte när augusti närmade sig och jag åkte till slut upp till Stockholm i min egen bil fylld till taket med hund och grejer.

Camilla och dottern Heaven sitter i bilen och är glada och håller upp en husnyckel.
Camilla var hoppfull när hon äntligen, efter flera månaders väntan, fick nyckeln till lägenheten.

Mannen skulle möta Camilla vid stationen, dottern var redan i Stockholm. Men efter en lång väntan insåg hon att han inte skulle komma.

Annons

– Min dotter och jag åkte tillsammans till adressen där lägenheten fanns och där fungerade varken portkod eller nyckel. Det var så uppenbart en bluff, men jag kunde inte bli arg just då för jag måste lösa det.

I dag älskar Camilla att bo i Stockholm

Hon vände sig till socialen som en sista utväg, berättade om bedragaren och försökte förklara att det inte bara var att åka tillbaka till Falkenberg – hon hade vare sig en bostad eller ett jobb där längre.

Hon fick ingen hjälp där och fick i stället bo hos en kompis en natt, sedan på hotell och till slut hittade hon ett hus i Märsta att hyra.

– I dag har vi en jättebra lägenhet i Enskede. Men det har varit en lång resa hit, berättar Camilla.

Sonen Neo är inte med i Stockholm längre, utan bor hos pappa i Falkenberg eftersom han inte kunde skrivas in i en skola när han inte hade en adress. Dottern Heaven är däremot glad över sitt gymnasium i Stockholm, även om det var turbulent på vägen.

Annons

– Jag anmälde allt till polisen redan då på hösten och det var delvis tack vare att jag fick kontakt med en annan kvinna som den här mannen också hade lurat. Hon bor i Malmö och har haft en relation med honom.

Camilla och Heaven sitter på en uteservering och ser glada ut.
Stockholm är Camilla och Heavens plats på jorden. I dag är de lyckliga även om vägen dit var svår.

I dag är Camilla nöjd med livet även om det varit tufft både för henne och barnen. Hon jobbar på ett boende med funktionshindrade och trivs jättebra.

– Jag bara älskar Stockholm. Så på ett sätt kan jag nästan tycka att det var värt det, för jag kanske aldrig vågat släppa allt i Falkenberg annars, förklarar hon.

Annons

Det mest jobbiga efteråt har varit att hon utsatts för ID-kapning och blivit av med 300 000 kronor som hon aldrig får tillbaka och att hennes barns och pappas konto kapades samtidigt. Hon har sina misstankar, men inga bevis.

– Banken säger att det är min kod till mitt bank-id som använts och då hjälper de inte till. Jag fick panik när jag insåg att någon tagit lån i mitt namn. Bankens utredning kring detta har jag inte fått se trots att jag tryckt på. Nu har jag fått sälja allt som går.

Men till och med detta kan inte förta hennes glädje över att ha hittat sin plats på jorden och att hennes dotter är lycklig.

– Vad är det man brukar säga – inget ont som inte har något gott med sig. Jag är nog en obotlig optimist.

Fotnot: Bedragaren har emigrerat utomlands. På hans Facebook-sida finns en stor bild av honom själv framför ett lyxigt hus där han håller upp ett kontrakt att han köpt det.

Annons