Lästips:LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsLoppis & antiktSpartips

Betty Broderick-Smutsiga skilsmässan slutade i dubbelmord

08 mar, 2022 
Anette Bülow
Betty Broderick greps för dubbelmord
Betty Broderick på väg in i rätten.
Klockan var halv sex på morgonen den 5 november 1989. Om två dagar skulle Betty Broderick fylla 42 år. Men födelsedagen skulle inte komma att firas med tårta, sång och presenter. Då satt Betty häktad för dubbelmord.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Den här tidiga morgonen låste hon upp ytterdörren till en flott villa i Marston Hills i San Diego i södra Kalifornien med en nyckel hon hade tagit från sin äldsta dotter. Beväpnad med en laddad pistol smög hon in i sovrummet. I dubbelsängen låg hennes före detta make Dan Broderick, 44 år, och hans nya fru Linda Kolkena, 28 år, som han gift sig med bara ett halvår tidigare.

Anledningen till skilsmässan var att Dan hade varit otrogen med Linda, som var sekreterare på hans advokatbyrå, i flera år. Det var Linda som vaknade av att det var någon i sovrummet och förskräckt ropade:– Ring polisen!

Betty tryckte på avtryckaren och avlossade det ena skottet efter det andra mot det yrvakna paret i sängen. Linda träffades i huvudet och bröstet och dog omedelbart. Dan träffades i bröstet och förblödde innan hjälp kom till platsen.

Betty var bara 18 år när hon mötte den två år äldre Dan på en fest. Hon hade växt upp med fem syskon i en arbetarklassfamilj i New York där strävan efter ekonomisk status och social klättring var viktig. Betty uppfostrades till att gifta sig rikt, bli hemmafru och ta hand om barnen.

Stöttade maken under studierna

Dan Broderick sköts ihjäl ev exfrun
Karriäristen Dan fick fyra barn med Betty. Barnen var hennes ansvar.

När hon träffade Dan verkade det som att hon hade hittat en man som skulle kunna ge henne ett bekvämt liv som välbeställd lyxhustru. Ambitiöse Dan studerade först medicin och därefter juridik, planen var att han skulle bli advokat specialiserad på medicinska felbehandlingar. Där fanns det stora pengar att tjäna i USA. Men innan Dan var klar med de dubbla utbildningarna var det Betty som försörjde honom och familjen med alla möjliga jobb.
De gifte sig 1969, det var Bettys föräldrar som betalade för det påkostade bröllopet och smekmånaden i Karibien. Betty blev gravid redan på smekmånaden och äldsta dottern Kim fick tre syskon i rask takt, systern Lee och bröderna Daniel och Rhett. Betty tog hand om barnen och jobbade tills Dan slutfört juridikstudierna 1973. Då flyttade de till La Jolla utanför San Diego i Kalifornien där Dan, ivrigt uppmuntrad och stöttad av Betty, startade en egen advokatfirma. Det dröjde inte länge förrän han vann sitt första miljondollarfall och familjen Broderick kom på grön kvist.Äntligen betalade sig alla år av hårt slit för Betty, paret Broderick kunde bo och leva flott. De umgicks i de rätta kretsarna i San Diego och Betty slutade arbeta för att ägna sig åt hem och familj.

Se också: Svenska kvinnor som blev ihop med världskända mänBrand logo
Se också: Svenska kvinnor som blev ihop med världskända män

Prasslade med sekreteraren

Men även om livet utåt sett verkade lyckat och lyckligt så fanns det problem bakom den välputsade fasaden i rikemanskvarteren. Dan var sällan hemma, om han inte arbetade så umgicks han med andra advokater. Betty klagade på att hon alltid var ensam och fick ta hela ansvaret för hemmet och barnen, det kändes som att hon var ensamstående mamma tyckte hon.

Annons

I början på 1980-talet anställde Dan före detta flygvärdinnan Linda Kolkena som sekreterare. De inledde kort därefter en kärleksaffär. Fast Betty misstänkte att maken var otrogen förnekade han det ihärdigt. Droppen var när Betty väntade hela dagen och kvällen på Dans advokatbyrå för att fira hans 38-årsdag bara för att till slut få reda på att han firade den på annat håll med Linda. Rasande och besviken körde den bedragna Betty hem och eldade upp Dans alla exklusiva skräddarsydda kostymer. Trots detta fortsatte Dan att förneka otrohetsaffären med sekreteraren och Betty mådde allt sämre i det dysfunktionella äktenskapet. Men så plötsligt erkände Dan förhållandet och ville skiljas. Han flyttade till ett eget hus och sa att han ville ta hand om de fyra barnen, som han aldrig hade haft tid med tidigare.

Smutsig skilsmässa

Betty Broderick inför rätta
Betty Broderick under förhandlingarna.

Skilsmässan blev en utdragen och smutsig process som varade i över fyra år. Som den advokat han var såg Dan till att utnyttja de kryphål som fanns i lagen till sin egen fördel. Trots miljoninkomster kämpade han för att Betty skulle få minsta möjliga ekonomiska kompensation vid skilsmässan.

Annons

Alla tuffa förhandlingar i rätten tog hårt på Betty som kände sig förnedrad och förminskad – och hon reagerade med ilska och våld. Vid ett tillfälle satte hon sig i bilen och körde rakt genom ytterdörren på Dans nya hus. Hon kom dit oannonserad och smetade in Dans kläder med tårta, sprejmålade väggarna i huset och slog sönder fönstren. Hon ringde telefonsvararen och lämnade vulgära meddelanden. Ju längre skilsmässoförhandlingarna pågick desto argare blev Betty. Ändå hoppades hon att Dan skulle ”ta sitt förnuft till fånga” och återvända hem till henne. Kanske hade hon trots allt inte slutat älska honom?

När skilsmässan till slut gick igenom i början av 1989 stod det klart att mångmiljonären Dan bara skulle betala 30 000 dollar till kvinnan han varit gift med i nästan 20 år och att han fick vårdnaden om barnen. Betty kände sig fullkomligt förkrossad och tyckte att hennes liv var över. Hon köpte en revolver och började ta lektioner i pistolskytte. Den 5 november 1989 tog hon sig in i Dans och Lindas hus och sköt ihjäl båda två.

Revolvern som Betty mördade maken och hans älskarinna med.
Betty har ansökt om villkorlig frigivning tre gånger men nekats.

Efter morden överlämnade sig Betty till polisen. Vid rättegången hävdade hon dock att planen inte hade varit att döda exmaken och hans nya fru, hon skulle begå självmord inför ögonen på dem genom att skjuta sig i huvudet, sa hon.

Annons

Men när hon klev in i sovrummet och Linda skrek ”Ring polisen” tappade hon fattningen och började skjuta vilt i mörkret. Hon gjorde slut på alla kulorna och kunde inte fullfölja den ursprungliga självmordsplanen.Vid rättegången beskrev Bettys advokat henne som en lojal och uppoffrande hustru och mor som i flera år plågats känslomässigt av sin otrogne make, som sedan kallsinnigt bytte ut henne mot en yngre modell.Men juryn såg inte några förmildrande omständigheter och Betty Broderick dömdes till livstids fängelse. Hon ansökte om villkorlig frigivning senast 2017 men blev nekad. Argumentet var att Betty fortfarande ansåg att Dan och Linda förtjänade att dö.

Mordet har blivit både film och serie. Senast i serien tv-serien Dirty John: The Betty Broderick story som finns på Netflix. Christian Slater gör rollen som Dan och Amanda Peet spelar Betty. Amanda har kommenterat serien som "En fördjupad bild av hur en hemmafru i förorten förvandlas till en vredgad mördare", enligt Oprahdaily.com.

Ur Dirty John om mordet på Dan Broderick
Christian Slater och Amanda Peet
Annons