Charles & Camilla - en kärlekssaga som hämtad ur en film

Charles och Camilla pussas.

Första offentliga kyssen – 2001. I år firar Charles och Camilla 15-årig bröllopsdag.

Foto: TT/ROTA
Kärleken slog till för nästan 50 år sedan. Men prins Charles och hans Camilla skulle få vänta länge innan de kunde visa upp den. Både bröllop och barn på annat håll, otrohet, svartsjuka och djup tragik kom emellan innan de äntligen fick varandra 2005.

Den hyllade Netflix-serien The Crown har fått många av oss att bänka oss framför tv och dator. I centrum för denna dramaserie står Elizabeth II och händelserna under hennes tid på tronen. Politiskt maktspel och inte minst romantik.

En av kärlekshistorierna som skildras är den mellan prins Charles och kvinnan i hans liv – Camilla.

Min mormors mor var älskarinna till din farfars far

Camilla Shand föddes 17 juli 1947 i London. Hennes pappa, Bruce Shand, var major i den brittiska armén och hennes mamma, Rosalind, var dotter till baron Ashcombe.

Camilla utbildade sig i Storbritannien, Frankrike och Schweiz. Hennes pappa läste mycket för henne och inspirerade henne till att älska böcker. Barndomen har hon beskrivit som perfekt på alla vis.

Detta har hänt: Harry och Meghan lämnar kungahuset

När 18-årsdagen närmade sig förväntades det att hon på debutantbalen skulle introduceras för likasinnade – inte minst lämpliga äkta män. 1965 gick Camilla Shand ut på dansgolvet tillsammans med 311 andra unga kvinnor från London-societeten.

Åtta år senare gifte hon sig med en man från den brittiska överklassen, Andrew Parker Bowles. Han var officer i armén, av adlig släkt och föräldrarna var vänner med drottningmodern.

Andrew Parker Bowles hade vid en tidpunkt ett förhållande med Charles syster Anne. Det fanns med andra ord band till tronen, både passande och lite mer opassande.

Även Camilla hade koppling till tronen, men inte heller den var av det anständiga slaget.

Barnfoto på prins Charles som är gravallvarlig och systern Anne som storskrattar.

Prins Charles tillsammans med systern Anne.

Foto: TT

Hennes mormorsmor, Alice Keppel, var nämligen under åren 1898 till 1910 älskarinna till kung Edward VII.

En väninna från studietiden, skådespelaren Lynn Redgrave ska enligt Good Housekeeping ha beskrivit Camilla så här: ”Det viktigaste var att skaffa sig en rik äkta make. Camilla ville ha det kul, men hon ville också gifta sig med en lämplig man. I hennes ögon skulle det bli det roligaste av allt.”

Marianne, 88, har börjat skriva deckare: ”Man försvinner in i en annan värld”

I juli 1973 gifte sig Camilla Shand med Andrew Parker Bowles och paret fick senare barnen Tom och Laura.

Men hur kommer prins Charles in i bilden? Hur möttes de och när blev de kära?

Blev förkrossad

Charles Philip Arthur George föddes på Buckingham Palace 14 november 1948. Eftersom han var drottning Elizabeths och prins Philips förstfödde son blev han tronarvinge och fick titlarna prins av Wales, hertig av Cornwall och hertig av Rothesay.

Enligt magasinet Vanity Fair var prinsen i tidig ålder ett stillsamt och känsligt barn som kände sig ensam och missförstådd.

I Jonathan Dimbleys biografi Prinsen av Wales citeras prinsen: ”Det var inte mina föräldrar som uppfostrade mig utan barnflickor vid det brittiska kungahuset”. Han växte i alla fall upp och blev en trevlig ung man och en attraktiv gemål för många flickor.

Det råder delade meningar om hur Charles och Camilla möttes. Vissa hävdar att det var under en polo-match som både prinsen och Camillas fästman Andrew deltog i.

Prislapparna! Märkena! Allt om Sofias senaste modeval

Gyles Brandreth, författare till biografin Charles och Camilla: Portrait of a love affair, hävdar att paret möttes hos sin gemensamma väninna Lucia Santa Cruz. Enligt magasinet Harper’s Bazaar, som refererar till magasinet People, ska de ha träffats 1972 på en fest i London.

Under denna fest ska Camilla, som då var 25 år, ha sagt till Charles: ”Min mormorsmor var älskarinna till din farfars far. Det känns som om vi har något gemensamt.”

En sådan uppraggningsreplik är nog lätt att falla för om man själv är del av en släkt med strikta konventioner. Och frispråkigheten står nog också i bjärt skarp kontrast till drottningens propra handväskor och oklanderliga framtoning?

I The Crown skildras hur den unge Charles under åtta månader mot sin vilja skickas iväg för tjänstgöring i marinen. Detta för att sätta stopp för relationen.

Andra har hävdat att romansen tog slut för att Camilla fortfarande hade varma känslor för Andrew.

Oavsett vilket kom Charles hem efter åtta månader och möttes av nyheten att Camilla Shand hade förlovat sig med Andrew Parker Bowles. Charles blev förkrossad.

Ungdomsfoto på Charles och Camilla vid ett träd.

Prins Charles och Camilla Parker Bowles efter en polomatch i Cirencester Park i juli 1977.

Foto: TT

När han fick reda på förlovningen skrev han till sin vän och mentor, lord Mountbatten: ”Jag antar att känslan av tomhet kommer att lägga sig till slut.”

Men prins Charles höll sig sysselsatt och dejtade flera andra kvinnor under 1970-talet.

Faktum är att han träffade Diana redan första gången 1977, när han dejtade hennes syster Sarah. Då var Diana bara 16, men sägs ha blivit förtjust.

Först några år senare uppvaktade prinsen Diana och 1981 förlovade de sig.

Gifte sig med Diana

I tredje säsongen av The Crown framställs Charles som en tafatt ung man med starka känslor för Camilla, men under åren har många betraktat honom som skurken i äktenskapet med Diana.

Victoria och Daniel på kärleksresa – se bilderna

Den som förstörde livet för den genomgoda Diana som bara ville väl och hade ett hjärta av guld.

Men var det så enkelt? Kan Charles öde ses mot bakgrunden att han blev pressad till att gifta sig med en lämplig ung dam?

Förlovningsintervjun från 1981 kan i efterhand ses som en förvarning om vad som komma skulle.

– Jag antar att ni är förälskade? frågade journalisten.

– Självklart, sa en blyg Diana och tittade bort. Med röda kinder och lätt forcerat skratt tillade Charles:

– Vad det nu än må betyda att vara förälskad.

Bröllopet mellan Charles och Diana ägde 1981 rum i St Paul’s Cathedral i London. Det var något av det mest storslagna och romantiska man hade sett i tv. Dianas klänning var en oförglömlig skapelse i sidentaft med broderier, volanger, paljetter och ett sjumeter långt släp.

Charles och Camilla tillsammans i en bil.

1975 syntes Charles och Camilla tillsammans i en bil efter ett opera-besök. Camilla var då gift med Andrew.

Foto: TT

Men kanske inte lika storslagen som Charles kärlek till Camilla Parker Bowles?

Enligt Sally Bedel Smith, amerikansk historiker och författare till boken Prins Charles: The passion and paradoxes of an improbable life, var Charles och Camilla det perfekta paret.

– Charles tyckte om att Camilla var så jordnära, att hon älskade livet på landet och inte var intresserad av mode. De hade också samma humor och hon lyssnade alltid till vad han hade att säga. Det var bara naturligt att Charles skulle falla för henne.

Men känslorna till trots var kärleken omöjlig. Camilla var förlovad och hade haft relationer också innan dess. Hon ansågs inte lämplig som prinsess-material.

Enligt people.com ska Charles slutligen ha känt sig pressad att gifta sig med Diana, hon sågs som perfekt val.

Kvällen före bröllopet sägs det att prinsen av Wales grät. När den nygifte Charles gick ned-för altargången med Diana visar tv-kameran en ung prins som såg sig vilset omkring.

Oscars gulliga kommentar till mamma Victoria – inför alla!

Källor har hävdat att han tittade efter Camilla i bänkraderna, hon och hennes make var nämligen gäster på bröllopet.

Var otrogen

Enligt ABC:s dokumentär The last 100 days of Diana ville Diana inte att Camilla skulle bjudas till bröllopet men det var en omöjlig önskan. Andrew Parker Bowles var befäl i Storbritanniens försvarsmakt och red bakom vagnen som brud paret färdades i.

”Alla” sympatiserade med Diana när problemen i äktenskapet började. Den tidigare så pigga unga kvinnan var olycklig, hålögd och avmagrad. Ändå fortsatte hon med sina plikter och gjorde sådant som de andra kungligheterna inte gjorde.

Hon höll aidssjuka i han den under en tid när dessa var stigmatiserade och hon tröstade människor som fallit offer för minor. Skvallertidningarna skrev om hennes insats, men samtidigt var det en dåligt bevakad offentlig hemlighet att prinsen och Camilla hade återupptagit sin relation. Diana kan inte ha varit ovetande om detta.

Enligt oprah.com, som hänvisar till samtal mellan Diana och levnadstecknaren Ed ward Morton, ska Diana 1986 ha konfronterat Camilla på en fest och sagt: ”Jag är fullt medveten om vad som pågår mellan dig och Charles.” Camilla ska ha svarat: ” Du har allt du någonsin har önskat dig. Du har fått alla män i världen att älska dig och du har två vackra barn. Vad mer kan du begära?”

Dianas reaktion var: ”Jag vill ha min äkta make.”

1992 var året för ”Camillagate”, när den ena intima hemligheten efter den andra avslöjades.

En månad efter att pressen skrivit om privata samtal mellan Charles och Camilla där de talar om sina känslor för varandra så bekräftade premiärministern John Major att det fanns problem i äktenskapet och att Charles och Diana skulle separera.

Samma år, i en tv-intervju, bekräftade Charles att han hade varit otrogen med Camilla och medgav att det hade varit väldigt svårt att hålla relationen hemlig.

Victorias modemarkering på privata festen

1994 sa han i en tv-intervju med Jonathan Dimleby: ”Mrs Parker Bowles är en väldigt nära vän till mig… och har varit det väldigt länge. Och hon kommer att fortsätta att vara en vän väldigt länge".

Senare i intervjun medgav han att känslorna mellan honom och Camilla hade flammat upp igen 1986 efter att hans äktenskap hade gått i kras.

I en välkänd tv-intervju med Martin Bashir 1995 sa Diana: ”Vi var tre personer i äktenskapet. Så det var lite trångt.” Diana har å sin sida medgett otrohet med polospelarem James Hewitt, som tidigare var hennes ridlärare.

1986 kom nyheten att Charles och Diana skulle skilja sig. Hemligt förhållande Nu när de var fria från varandra och fria att älska vem de ville kunde historien slutat väl.

Diana och Charles åker hästdroska efter vigseln.

Det storslagna bröllopet mellan Charles och Diana ägde rum 1981. Camilla var gäst på bröllopet.

Foto: TT

Men det gjorde den inte. 1997 avled Diana och hennes pojkvän Dodi AlFayed i den tragiska bilolyckan i Paris. Bilderna av Charles och sönerna William och Harry bakom kistan i sorgetåget har ristat sig in i minnet hos många av oss.

Ett år senare introducerade Charles för första gången Camilla för William och Harry.

Camilla hade skilt sig från Andrew Parker Bowles. Men det skulle dröja fyra år innan Charles och Camilla visade sig tillsammans för första gången.

Det var på Camillas systers 50-årsfirande på Ritz hotell i London. Fler än 200 fotografer hade samlats där och kunde dokumentera att det hemliga förhållandet nu blivit offentligt. Det betydde dock inte att de hade drottningens godkännande.

När Charles fyllde 50, 1998, var drottningen inte med. Hon avstod eftersom Camilla skulle vara där. Först år 2000 deltog drottningen för första gången i ett arrangemang där Camilla var gäst. Det var när ex-konungen Konstantin av Grekland firade 60 år.

Runt millennieskiftet började det brittiska folket sakta men säkert ändra sin syn på Camilla och i tabloiderna spekulerades det om Charles och Camilla skulle få gifta sig.

9 saker du kanske inte visste om prinsessan Sofia

Men det dröjde till att nya årtusendet hade inletts innan Charles och Camilla kysste varandra offentligt. Det skedde 2001 under ett arrangemang för organisationen The National Osteoporosis Society som jobbar för att förebygga benskörhet samt förbättra diagnoser och behandling.

2003 flyttade Camilla in i prinsens hem i Clarence house och 2005 tillkännagav de sin förlovning, Hon var 58 och han 57, ljusår från de två unga människor som en gång svärmade för varandra.

Förlovningsringen i art deco-stil var ett arvegods som bland annat burits av drottningmodern. En fem karats diamant med tre diamantrader på varje sida som värderats till omkring 250 000 pund, alltså nästan 3 miljoner svenska kronor.

Paret gifte sig 9 april 2005 i Windsor Guildhall.

Drottningen och prins Philip var inte med vid ceremonin men deltog i gudstjänsten och mottagningen efteråt. På hela taget har det varit en lång väg in i värmen för Camilla.

Charles och Camilla nygifta utanför kyrkan.

Den 9 april 2005 blev Charles och Camilla äkta makar under en borgerlig vigsel i Windsor.

Foto: TT

Därför var överraskningen stor när drottningen 2012 gav svärdottern utmärkelsen: Dame Grand Cross of the Royal Victorian Order. Samma år, under drottningens diamantjubileum, satt Camilla i samma vagn under en av processionerna.

Redo att bli kung

2015 stod Camilla på slottsbalkongen tillsammans med hela familjen i samband med The 2015 Trooping The Colour ceremony, monarkins födelsedag i Storbritannien.

Camillas barn, Laura och Tom, är idag vuxna och jobbar som konstkurator respektive matjournalist, kokboksförfattare och matkritiker. Camilla har fem barnbarn, däribland Lauras dotter Eliza som var brudnäbb till William och Kate.

40 barnnamn från det brittiska kungahuset att inspireras av

Före bröllopet ska Camilla har bjudit Kate, hennes syster Pippa och sin egen dotter Laura på lunch. Och enligt ABC ska Camilla ha gett moderliga råd till Kate.

Men på tioårsdagen av Dianas död höll sig Camillla klokt nog undan efter påtryckningar av det brittiska folket.

Som Camilla uttryckte det i ett uttalande: ”Jag tror att mitt deltagande hade tagit fokus från vad det handlade om, det vill säga Dianas liv och gärning. Jag är tacksam för att min make, William och Harry stöttar mitt beslut.”

Prinsen lever i en väntebubbla

När prins Charles en dag blir kung, om han blir det, kommer Camillas titel att vara The Princess Consort. Är man gift med kungen är det annars brukligt med titeln Queen Consort (fritt översatt: Drottninggemål), men parets kärlek och äktenskap är fortfarande en känslig fråga, och det är därför man tror att drottningen fattat beslut om denna unika titel.

Camilla arbetar med sina hjärtefrågor, att förebygga benskörhet och ge stöd till offer för sexuella övergrepp och våldtäkt. I skuggan av Diana har hon fått kämpa för en plats i brittiska folkets hjärta.

Prinsen å sin sida lever i en sorts väntebubbla, i en släkt där man ofta når hög ålder. Eftersom kungauppdraget väntar begränsar det hans möjligheter att uttrycka sin mening offentligt. I en dokumentär från 2018 berättade Camilla dock att Charles är redo för sina plikter.

Meghan Markle och prins Harry skriver kontrakt med Netflix

– Hans tid kommer, han har alltid vetat att den ska komma och jag tror inte det tynger hans axlar. I nästan 50 år har Charles och Camilla svärmat för varandra. Hur kom det sig att unga Camilla Shand kunde väcka så starka känslor hos prins Charles? Känslor som skulle överleva en utplacering i trupperna, ett äktenskap med den som världen såg som en drömprinsessa, och 30 års väntan innan kärleken kunde bli offentlig?

Vad var det med Camilla som gjorde det var värt att vänta? Som Charles själv sa 2015 i en intervju med CNN: – Det är alltid fantastiskt att ha någon som du känner förstår dig och försöker uppmuntra dig. När jag tar för allvarligt på saker och ting kommer kommer hon garanterat att skämta och skoja om det. Och det betyder mycket.

Källor: CNN, goodhousekeeping.com, oprahmag.com, people.com, marieclaire.com, harpersbazaar.com, vanityfair. com, townandcountrymag.com

Översättning: Lisa Södergren

De vackraste kungliga brudklänningarna genom tiderna

Mer intressant innehåll hos allas.se: