Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

9 saker du kanske inte visste om prinsessan Sofia

03 sep, 2020 
Emma Sanderberg
Porträtt av en leende prinsessa Sofia.
Sofia kom in i kungafamiljen som en virvelvind 2010. Hon fick en tuff start och det tog ett tag innan hon blev helt accepterad av allmänheten. Men i dag är allt gammalt glömt och Sofia står stadigt kvar vid prinsens sida! Här listar vi 9 saker du kanske inte visste tidigare om vår fina prinsessa.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

1. Estetiskt lagd

Prinsessan Sofia är estetiskt lagd och gick på musiklinjen i Vansbro. På fritiden när hon var yngre gick hon på teater, dansade och spelade piano.

Se också: Prinsessan Sofia – stilresan genom årenBrand logo
Se också: Prinsessan Sofia – stilresan genom åren

2. Föddes i Täby

Hon föddes i Täby utanför Stockholm men växte upp i Älvdalen, Dalarna. Först när hon var 18 år flyttade hon tillbaka till Stockholmstrakterna.

Prinsessan Sofia på sin dopdag.
Prinsessan Sofia på sin dopdag.

Annons

3. Barnboksfigur

Sofia finns med som seriefigur i en av Camilla Läckbergs barnböcker. I författarens barnboksserie finns det alltid en riktig person porträtterad. Anledningen att Sofia fått äran att vara en av dessa ska enligt Camilla vara att prinsessan imponerat på henne när hon träffat henne privat genom åren. “Varm, ödmjuk, trevlig och med skinn på näsan” beskriver hon Sofia.

4. Var med i Paradise Hotel

Marre Hitti var med i samma säsong av Paradise hotel som Sofia, han tog hem hela tävlingen. Sofias och Marres vänskapliga relation höll sig och han har blivit hennes hovfrisör. Han fick dessutom fick det prestigefyllda uppdraget att göra Sofias håruppsättning inför bröllopet med Carl Philip.

Marre Hitti med sin fru kvällen innan Carl Philips och Sofias bröllop.
Marre Hitti med sin fru kvällen innan Carl Philips och Sofias bröllop.

Annons

5. Arbetat som yogalärare

Under flera år bodde Sofia i New York. Där utbildade hon sig bland annat till yoga instruktör och försörjde sig som yogalärare ett tag.

6. Har flera tatueringar

Sofia har flera tatueringar. Den som synts mest i offentliga sammanhang är solen hon har i nacken. När det blev känt att Sofia var Carl Philips flickvän blev det direkt en snackis om hur hon skulle göra med sina tatueringar, det hör ju inte till vanligheten att prinsessor tatuerar sig. Men Sofia har flera gånger visat upp sig i klänningar där tatueringen syns. Under bröllopet gjorde hon klart för alla att hon står på sig när det gäller tatueringen när hon bar en bröllopsklänning där nacken var synlig.

Sofia under hennes och Carl Philips bröllop, med tatueringen väl synlig.
Sofia under hennes och Carl Philips bröllop, med tatueringen väl synlig.

Annons

7. Äter inte kött

Sofia är pescetarian, vilket innebär att man äter fisk och skaldjur men varken kött eller kyckling. Sofia ska ha inspirerat kungaparet att ha en vegetarisk dag i veckan.

8. Gillar skidor

Sofia har åkt Stafettvasan två gånger och Tjejvasan en gång.

Prinsessan Sofia åkte Tjejvasan 2018.
Prinsessan Sofia åkte Tjejvasan 2018.

9. Årets lantis 2015

2015 blev hon utsedd till årets lantis av tidningen Land. De motiverade det med att prinsessans giftermål med prins Carl Philip har ökat nyfikenheten på Älvdalen och därmed även ökat nyfikenheten på landsbygden.

Annons