5 gånger prinsessan Sofia har gått sin egen väg

Prinsessan Sofia på invigningen av nya Älvdalsskolan i Älvdalen, november 2019.

Foto: Pontus Lindahl/TT

Prinsessan Sofia, 35, har varit dokusåpakändis, grundare av en välgörenhetsorganisation och utbildat sig till yogainstruktör. Hon är prinsessan som alltid går sin egen väg – här är fem gånger hon verkligen stått ut i mängden!

Det var i början av 2010 som det började ryktas att prins Carl Philip hade en ny kärlek. Och föremålet för hans känslor var inte vem helst, utan den då 25-åriga Paradise hotel-profilen Sofia Hellqvist från Älvdalen i Dalarna. Paret hade träffats på en lunch med gemensamma vänner och tycke uppstod.

Prins Carl Philip och Sofia Hellqvist på Porsche Carrera Cup i Danmark påsken 2011.

Carl Philip och Sofia fotograferade tillsammans i samband med en racertävling sommaren 2011.

Foto: TT

Fem år senare, i juni 2015, stod bröllopet och en strålande vacker och glad nybliven prinsessa vinkade tålmodigt till alla som samlats för att få en glimt av brudparet efteråt. Men vägen till äktenskaplig lycka var inte helt enkel – prinsessan Sofia har ifrågasatts flera gånger, bland annat för sitt utvik i herrtidningen Slitz 2004. De flesta trodde att deras romans snart skulle vara över.

Prinsessan Sofias mystiska kärleksliv – innan Carl Philip:

Gifte sig med Carl Philip 2015

Men kärleken var starkare än tvivlet, och i sitt tal till sin nyblivna fru 2015, sa Carl Philip så här:

”Sofia, vi valde aldrig den svåra vägen, den valde oss. Varje gång vi försökte välja bort den förde kärleken oss samman igen. Varje gång vi försökte vara ifrån varandra så blev mitt hjärta tomt. Och till sist, till sist Sofia, valde vi rätt – ett beslut som gör mig till världens lyckligaste man. Sofia, du fyller mitt liv med kärlek och glädje. I dag bevisar vi att kärleken övervinner allt”.

Prinsessan Sofia och prins Carl Philip under sitt bröllop i Slottskyrkan juni 2015.

Sofia och Carl Philip fick äntligen varandra i Slottskyrkan, juni 2015.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Och den ambitiösa Sofia har flera gånger visat prov på såväl mod som engagemang och medkänsla under sina år som prinsessa. Framför allt har hon visat vikten av att följa sitt hjärta och göra det man själv vill – och att det inte alltid är viktigt att passa in i normen.

Här är fem gånger Sofia har gått sin egen väg:

1. Hon grundade en välgörenhetsorganisation

2010, samma år som hennes relation med prins Carl Philip blev känd offentligt, grundade Sofia tillsammans med Frida Vesterberg organisationen Project Playground.

Organisationen jobbar med barns rättigheter ur ett holistiskt perspektiv och driver projekt i både Sydafrika och Sverige. Att barn ska ha en trygg och stimulerande fritid är centralt och utanför Kapstaden har Project Playground två center som är öppna för alla barn och ungdomar. I Hallonbergen i Stockholm driver organisationen ett liknande projekt sedan 2017.

Prinsessan Sofia var tidigare generalsekreterare i organisationen och är i dag aktiv som hedersordförande i dess styrelse.

”Mitt tidigare arbete som generalsekreterare för Project Playground, som i sig föddes ur en frustration jag och Frida delade, har lärt mig oerhört mycket och jag ser fram emot att fortsätta utvecklas tillsammans med organisationen”, säger hon själv om sitt engagemang på organisationens hemsida.

2. Hon är certifierad yogainstruktör

Flera år innan hon träffade sin prins, 2005, flyttade Sofia till New York. Där skulle hon studera redovisning med inriktning på affärsutveckling på New York Institute of English and Business. Men ekonomistudierna varvade hon med något betydligt mer jordnära – hon utbildade sig till yogainstruktör. Ett tag försörjde hon sig sedan på att lära ut yoga på Yoga to the People i New York.

Och intresset verkar hänga kvar – i Villa Solbacken på Djurgården, där familjen numera bor, har hon låtit inreda ett av rummen som yogastudio, enligt Expressen.

3. Hon arbetar inom vården under coronapandemin

Att prinsessan Sofia inte är rädd för att kavla upp ärmarna och hjälpa till där hon kan, har blivit tydligt under våren 2020.

Mitt under brinnande coronapandemi kunde hovet bekräfta att Sofia gått den tredagarsutbildning som den permitterade SAS-personalen erbjöds för att kunna ta jobb inom vården. Tanken är att den permitterade SAS-perosnalen – och Sofia – ska avlasta vårdpersonalen genom att göra sådant som inte kräver vårdutbildning, så att de får fokusera på sitt viktiga arbete.

Prinsessan Sofia i sjukhuskläder på Sophiahemmet.

Prinsessan Sofia har under våren tjänstgjort på en av Sophiahemmets avdelningar för att avlasta den ordinarie personalen.

Jonas Ekströmer/TT

Sofia är sedan 2016 hedersordförande för Sophiahemmet i Stockholm, och det är också där hon har arbetat under våren.

Sofia har hyllats unisont för sin insats, som blev vida omskriven i både svenska och internationella medier. WHO-direktören Tedros Adhanom Ghebreyesus berömde Sofia på Twitter och brittiska Vogue utnämnde henne till en av världens mest banbrytande kvinnor.

4. Hon var en av de första deltagarna i Paradise hotel

Som 18-åring lämnade Sofia familjehemmet i Älvdalen och flyttade till Stockholm. Där försörjde hon sig bland annat som glamourmodell och två år senare utsågs hon till "Miss Slitz" i den numera nedlagda tidningen. Och så, 2005, var hon en av de första deltagarna i den numera nästan kultförklarade dokusåpan Paradise hotel.

Sofia Hellqvist och Gregory Nanderöd 2005.

Sofia tillsammans med deltagaren Gregory Nanderöd 2005.

Foto: Andreas Bardell/Aftonbladet/TT

Men även om dokusåpan omskrevs som skandalös, med festande ungdomar och filmade sexakter, var prinsessan Sofia inte inblandat i något sådant. I programmet framkommer det tvärtom att de andra deltagarna uppfattar henne som lite mesig och tråkig som inte deltar i partajandet med de andra.

När hennes och Carl Philips relation blev känd var det många som inte ansåg att en före detta dokusåpadeltagare var god nog åt en prins. Men Sofia har aldrig försökt att gömma sitt förflutna – tvärtom står hon rakryggat för allt hon tidigare gjort.

– Det har skrivits om det i många år. Vilket jag tycker är ganska tråkigt. För mig är det tio år sedan. Jag har gått vidare i livet. Jag ångrar ingenting, det har byggt mig som person, sa hon i programmet Året med kungafamiljen 2015.

5. Hon är en prinsessa i tiden

Att Sofia är en modern prinsessa som omfamnar samtiden och hänger med i vad som händer, är prinsparets stiftelse ett tydligt bevis för. Ett av stiftelsens kärnområden är att motverka hat och mobbning på nätet – något som allt för många barn och ungdomar möter i dag.

Prinsessan är ofta ansiktet utåt för stiftelsens arbete och hon syns ofta representera stiftelsen i olika sammanhang som rör näthat och hur man får en schysstare stämning online. Och som den moderna prinsessan här är, delar hon självklart med sig av sin jobbvardag på det egna Instagramkontot.

Victoria och Daniel 10-årig bröllopsdag: nya kärleksbilder
Björn Dixgård i Mando Diao: Jag grät under inspelningen