Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Christina: Min svägerska förpestade mitt liv

07 mar, 2024 
Anonym läsarberättelse
Foto: TT/Shutterstock
Plötsligt insåg jag att det var mycket som jag inte visste om min man, trots alla våra år tillsammans.
Och när han anförtrodde sig åt sin nyfunna syster kände jag mig utanför.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: 3 faktorer som är grunden till nästan alla äktenskapsbråkBrand logo
Se också: 3 faktorer som är grunden till nästan alla äktenskapsbråk

När min man Hans gick i pension började han släktforska, vilket förvånade mig eftersom han stängt dörren till stora delar av sin familj.

En dag kom jag hem och förstod att något hade hänt. Jag blev livrädd och trodde att vår son råkat ut för något. Men i stället sa Hans:
– Jag har hittat min lillasyster Daniella!

Det blev starten på en omvälvande förändring. Hans ville återupprätta kontakten. Daniella bodde på Öland, hade han luskat ut. Han hade inte träffat henne på 30 år, så länge som vi varit gifta, och ingen annan i familjen heller.

Annons

Jag hade trott att han inte haft en så harmonisk barndom, men å andra sidan hade han inte berättat något. Självklart skulle han uppsöka Daniella. Jag stöttade idén helhjärtat.

Hans ringde upp, hade ett kort samtal och bjöd hem Daniella till oss så att de skulle kunna prata ut om saker och ting. Och hon tackade ja!

Dog av alkoholmissbruk

Jag var så spänd å hans vägnar och planerade mat, städade, bäddade rent och satte nya blommor vid entrén. Det var viktigt att Daniella kände sig välkommen.

Hans hämtade sin lillasyster vid tåget och snart satt vi alla tre vid kaffebordet. Samtalet gick trögt, det hela kändes väldigt skört.

Daniella berättade att deras halvlillebror Fritz var död efter tungt alkoholmissbruk.

Hans tittade besviket ner, möjligheten till försoning på den fronten var förbi.

Jag visste att deras tyskfödde far varit alkoholiserad och att deras mor lämnat honom och träffat en ny man som hon fick Fritz med. Nu fick jag fler pusselbitar.

Annons

Det hade förekommit våld i hemmet och deras far hade brutit kontakten med dem.

Bodde ensam och var ogift

Redan nästa förmiddag åkte Daniella hem, men Hans hade fått en ny glöd i ögonen. Han var lycklig.

Mina egna känslor var komplicerade. Daniella vände sig enbart till Hans när hon pratade. Sedan hände inte något på ett par veckor. Hans var för stolt för att ringa igen, men till slut ringde hon och tackade för senast.

Lätta ditt hjärta: Här kan du lyssna på våra läsarberättelser i poddformat

Lätta ditt hjärta är en podcast från Aller media, där du får ta del av vanliga människors berättelser. Problemen som lyfts diskuteras med en psykolog.

I podcasten Lätta ditt hjärta får du ta del av vanliga människors berättelser om svåra och utmanande perioder i livet. Podden bygger på läsarberättelserna som i många år publicerats i Aller medias veckotidningar och på allas.se. Programledare är journalisten Elin Samuelsson som vid sin sida har psykologen och författaren Helena Kubicek Boye. Klicka här för att börja lyssna – eller tryck på play i spelaren nedan!

Efter det började de ringa varandra regelbundet och vi var på Öland och tittade in hos henne. Hon bodde ensam, hade aldrig varit gift och hade inga barn.

På något sätt gjorde hon mig illa till mods. Hon log aldrig, var alltid allvarlig och jag kände mig som en skränande, skrattande gaphals.

Annons

Dessutom var jag avundsjuk på att min man berättade saker för henne som han aldrig tidigare hade berättat för mig.

Varför kunde han öppna sig för henne och inte för mig?

Bjöd henne till jul

Det var barnsligt och ovärdigt att missunna Daniella förtroendet. Jag var också omskakad när jag förstod vilken hård barndom de haft.

Deras far hade misshandlat dem, och det låg liksom som en skugga över oss.

Min frustration blev inte mindre. När Hans ville bjuda hem Daniella till jul brast det för mig. Jag avslöjade att jag inte stod ut med min nya svägerska.

Hans överraskade mig och förklarade hur mycket det betydde för honom att ha kontakt med Daniella och att han var ledsen att jag kände mig utanför.

Jag lyssnade, samlade mig, nickade och sa:

– Ja, vi bjuder väl hit henne över jul. Efter jul blev det bättre. Jag försökte vara generös, Hans försökte dra in mig i samtalen och jag tror han pratat med Daniella, för hon ansträngde sig för att bekräfta mig med leenden.

Mitt hjärta smälte av att hon verkligen försökte för min skull. Hon kan aldrig bli en nära väninna, men vi trivs bra nu och Hans har blommat upp.

Det är underbart att se.


Berätta din historia!

Läsarberättelser är era berättelser direkt ur livet. Ett liv innehåller så mycket – glädje, sorg, dramatik och spänning. Alla bär vi på en historia.

Vill du berätta din? Mejla oss på [email protected]

Annons