Daniel: Min okände bror var en tv-kändis

När Daniels pappa på dödsbädden avslöjade att han hade ett syskon hade han aldrig kunnat tro att det var en tv kändis.
Daniel hade hört talas om en eventuell halvbror. Men först på sin dödsbädd avslöjade pappan familjehemligheten. Och Daniels okände bror var inte vem som helst, utan en tv-kändis, meteorologen Peter Kondrup.

Daniels okände bror var en tv-kändis

”Det är många som säger att du är lik tv-meteorologen på fyran! ”Daniels pappa yttrade meningen när han låg på sin dödsbädd.

– Pappa var svårt cancersjuk. Han vårdades i sitt hem där han låg med syrgasmask och kunde knappt prata, men det här lyckades han säga. Jag hade ingen aning om vem han syftade på och varför det var så viktigt. När pappa envisades och frågade om jag kollat upp vädermannen på internet lovade jag till slut att göra det, säger Daniel Lund, 41.

Han berättar att han inte haft så bra kontakt med sin far genom åren. Föräldrarna skildes när Daniel var liten och han växte upp med sin mamma och fyra syskon i byn Knislinge i nordöstra Skåne.

– Fram till högstadiet träffade jag honom varannan helg, några år senare lämnade jag Skåne och vi sågs mer sällan, säger Daniel.

En okänd bror

Mor och barn var däremot ett tajt gäng och nog hade Daniel hört talas om att det skulle finnas en okänd bror, men han hade aldrig frågat sin mamma om det.

Efter skolor och jobb på olika håll i landet förde livet Daniel till Umeå, där han nu bor med barnen Dorian, 12, och Etienne, 7, och jobbar som undersköterska.

Det var en tv-kändis

Det är sex år sedan han åkte till Skåne för att ta farväl av sin döende far. När Daniel kom hem till Umeå igen ringde hans syster och meddelade att pappan bekräftat att tv-killen var deras bror!– Då satte jag mig framför tv:n och googlade på nätet, och visst var jag rätt lik den där Peter Kondrup! För första gången i mitt liv ställde jag frågan till mamma och hon kunde också bekräfta att Peter är vår bror. Hon visste till och med på vilken gata han hade bott som liten. Det var inte långt ifrån oss!Läsarberättelse: Min bror fann lyckan till slutLäs mer

Daniel heter jag och vet inte om det är ok att skriva det här brevet. Men jag gör det i alla fall, annars kommer jag att ångra mig resten av livet… I dag fick jag ett telefonsamtal från min lillasyster Emma. Hon hade varit hos Kalle och hälsat på med min äldsta syster Maria. […]
Men det var inte därför hon ringde. Hon sa att hon fått veta en sak som hon aldrig vetat. Vi har så länge jag kan minnas vetat att vi haft halvsyskon från Kalles tidigare förhållanden men aldrig vetat vilka detta var. Det har tärt på mig men det är ingenting vi talat om. Nu när Kalle är döende släpptes bomben. Och jag förstår varför han pratade så mycket om dig…
Förlåt, men nu börjar jag gråta. Du får gärna skriva tillbaka och säga om jag ska fortsätta skriva. Jag hoppas jag inte rör upp en massa känslor i onödan. /Daniel Lund.

Tv-meteorologen Peter Kondrup fick fem nya syskon.

Tv-meteorologen Peter Kondrup fick fem nya syskon.

Facebook-meddelandet nådde Peter Kondrup, 52, strax före klockan 19, minuterna innan han skulle in i en livesändning på tv.

– Vilken chock! Tankarna snurrade i huvudet, men jag lyckades fokusera på väderleksrapporten och tror inte att någon kunde se att det var något konstigt med mig, säger Peter och berättar att han skickade ett svar till Daniel i pausen innan nästa sändning.

Anade en hemlighet

Peter, som växte upp i Kristianstad med mamma, pappa och lillebror, visste inte vad han skulle tro, men han hade ända sedan 10-årsåldern haft en aning om att det fanns en familjehemlighet.– När jag och min mormor satt och tittade på gamla tidningsklipp pekade hon på en bild och sa ”det sägs att han är din pappa”. Men, nej, jag ställde inga frågor. Jag hade ju redan en pappa och vi pratade inte om sådant och visade inte mycket känslor i min familj.– Jag var en udda fågel i familjen, eftersom jag är en högkänslig person och nu – med min nya familj – har jag hittat mina likar, säger Peter med ett leende.Läsarberättelse: Min man ville inte låna ut pengar till min brorLäs mer

Frågor om pappan

För visst var Daniel hans bror! Så fort Daniel skickat bilder och skrivit lite mer om vad han visste om sin bror förstod Peter att det var sant. Daniel var ju otroligt lik honom själv! Och han visste var Peter hade bott upp till 3 års ålder. Det kunde inte bara vara tillfälligheter.

– Äntligen vågade jag konfrontera min mamma, jag ringde henne. Men jag gick som katten kring het gröt innan jag tog mod till mig och frågade om Kalle Lund var min far. Mamma bekräftade att det var sant, hon berättade att de träffats i folkparken när hon var 35 och han 24. Hon ville inte berätta något mer, kanske var det tabu just på grund av åldersskillnaden, säger Peter och konstaterar att han förstås inte varit planerad.

Fem nya syskon

Daniel och Peter skrev till varandra och de talades vid i telefonen. Peter fick veta att han hade hela fem syskon, alla utom Daniel bodde kvar i Skåne. Peter, som bor i Stockholm, åkte ner för att träffa syskonen efter bara några veckor.

– Vi sågs på ett kafé och jag var jättenervös inför mötet, men ganska snart var det som om vi alltid känt varandra. Jag fick veta att min syster Maria, när hon skulle börja gymnasiet i Kristianstad, fått uppmaningen att inte bli kär i någon som heter Peter, det kunde vara hennes bror. När vi träffades sa jag till henne att jag hoppades att hon inte gått miste om drömprinsen på grund av mig, säger Peter.

Maria hade bläddrat i skolkatalogen för att se om där fanns någon Peter som var lik henne, men sedan hade det hela fallit i glömska.

När Peter fyllde 50 kom alla syskon på festen. Från vänster: Maria, Martin, Emma, Peter, Daniel, och Sara.

När Peter fyllde 50 kom alla syskon på festen. Från vänster: Maria, Martin, Emma, Peter, Daniel, och Sara.

En syskonträff

Eftersom Daniel inte haft möjlighet att komma till Skåne på syskonträffen åkte Peter till Umeå för att hälsa på honom.– Det blev ett känslosamt möte, vår första kram ville aldrig ta slut, ler Peter och berättar att bröderna tillbringade helgen med att prata, titta i fotoalbum, äta gott och gå på spa.Även Daniel minns brödernas första möte med värme och berättar att han blev glad när även utomstående direkt såg att de två var bröder.– När vi satt i bubbelpoolen på spat var det en herre som spontant sa att vi måste vara bröder eftersom vi var så lika. Det var kul. Och vi är väldigt lika, både utseendemässigt och till sättet, men jag och Peter lever helt olika liv. Han bor i en tjusig lägenhet i centrala Stockholm med sin man, jag är frånskild med två barn i Umeå och jobbar på en demensavdelning, säger Daniel.Läsarberättelse: ”Min bror stal vår dotters namn”Läs mer

Daniel och hans kände bror delar många intressen.

Daniel och hans kände bror delar många intressen.

Bröderna delar intresse

Peter tycker att deras liv ändå inte är så väldigt olika, båda jobbar mycket och på oregelbundna tider och de har många gemensamma drag och intressen.

Bröderna har nära till känslor, samtidigt som de är lågmälda och lite tillbakadragna. Daniels stora intresse är att pyssla med hållbar, ekologisk odling i sin kolonilott. Peter har ett stort trädgårdsintresse som han får utlopp för i sin och maken Yannicks sommarbostad i skånska Tollarp.

Brödernas första möte för sex år sedan har följts av många fler. Peter har omfamnats av sin nya familj och har i dag en självklar plats i syskonskaran. Han och maken Yannick umgås ofta och gärna med syskon och syskonbarn.

Förlorade sina föräldrar

Peter hann dock aldrig träffa sin biologiske far. Kalle avled en vecka efter att Peter fått vetskap om honom.

– Det var såklart ledsamt att jag aldrig fick prata med honom. Min andra pappa hade också dött strax innan det och bara några månader senare miste jag även min mamma. Jag förlorade alla mina tre föräldrar på mindre än ett år, men fick samtidigt fem syskon och elva syskonbarn. Alla lika känslosamma som jag! Mitt i sorgen fick jag den här härliga familjen, det förändrade mitt liv, säger Peter som nu även blivit gammelmorbror.

Daniel är glad för att han tog mod till sig och skickade meddelandet till Peter.

– Vi missade mer än 40 år av livet tillsammans, men nu har vår syskonskara utökats med en till bror. Både Peter och hans man Yannick är en del av vår familj nu.

Av Birgitta Lindvall Wiik
Foto: Petra Älvstrand och privat