Dragomir Mrsic: "Jag grät en massa när jag skrev min självbiografi"

Skådespelaren Dragomir Mrsic drar upp huvan på sin grå hoodie.

Med sin historia hoppas Dragomir Mrsic inspirera andra att våga göra vad de vill och tror på.

Foto: Maria Östlin

Arbetet med boken Där jag kommer ifrån blev en känslosam resa för Dragomir Mrsic, firad skådespelare med ett tungt kriminellt förflutet. Uppväxten präglades av alkohol, knark och bråk – både hans pappa och syskon har gått bort.
– Det har bidragit till att jag nästan varit f ö r närvarande med mina egna barn, menar Dragomir.

När Dragomir Mrsic satt i fängelse i 3,5 år – för det stora rånet av Gotabanken i Stockholm 1990 – hade han garanterat inga tankar på att en dag i framtiden få spela in en Hollywoodfilm tillsammans med superstjärnan Tom Cruise.

– Jag har i och för sig alltid älskat film och ända sedan jag var liten drömt om att bli skådespelare. Men där och då fanns inget annat än att lämna mitt gamla kriminella liv och hitta rätt i min tillvaro, berättar den i dag 52-årige Dragomir.

31 år har passerat sedan det som kom att kallas 930-miljonerskuppen inträffade – då en värdetransport från Gotabanken tömdes på värdepapper värda nästan en miljard kronor.

Bokomslaget till självbiografin Där jag kommer ifrån, av Dragomir Mrsic.

Självbiografin (utgiven på Bokförlaget Forum) har Dragomir Mrsic skrivit tillsammans med Theodor Lundgren.

Foto: PR

Dragomir var bara 21 år – då han efter att ha gjort kassaskåpsstölder gått över till mer avancerade värdetransportrån och banker.

Dagen efter lämnade jag landet. Levde på rymmen och var efterlyst flera gånger

– Det här var ju ett av världens största rån i historien, där min uppgift var att jag skulle köra bilen och de andra killarna tog pengarna. Dagen efter lämnade jag landet. Levde på rymmen och var efterlyst flera gånger på 90-talet. Sedan utvecklades en dna-teknik som gjorde att vi alla kunde identifieras som rånare. Då kände jag att det fick räcka. Att leva ett liv på rymmen är inget kul. Därför bestämde jag mig 1996 för att ta mitt straff – och att byta livsbana.

Rädslan drivkraft

Han berättar öppet och ärligt om sitt liv i den nyskrivna självbiografin Där jag kommer ifrån.

– Klart att jag är spänd över hur boken kommer att tas emot. Men jag skulle faktiskt bli förvånad om läsarna inte gillar den, just för att jag är så personlig och berättar om många starka saker som jag upplevt. Jag hoppas också kunna inspirera andra att våga göra vad de vill och tror på – trots osäkerhet. Min rädsla är en av mina största drivkrafter.

Boken handlar om fattigdom, kriminalitet och att leva med rädslan som följeslagare. Men också om att bryta destruktiva mönster – att hitta ljuspunkter och möjligheter när det är som mörkast.

Det här är Dragomir

Född: 2 oktober 1969 i Prijedor, forna Jugoslavien.
Familj:
Sambon Isabel Alonso, dottern Juliette (21) och sonen Maximilian (19).
Bor:
I en lägenhet i Stockholm.
Aktuell med:
Självbiografiboken Där jag kommer ifrån som ges ut den 1 december.

Dragomir Mrsic, skådespelare med kriminellt förflutet, i mörka kläder och med en svart-grå rå vägg som bakgrund.

– Jag blev påmind om mycket då jag skrev boken och grät en massa, berättar Dragomir.

Foto: Maria Östlin

Vi får följa Dragomir ända från att han lämnar dåvarande Jugoslavien som liten med sin familj för att söka ett bättre liv i Stockholmsförorten Fittja.

Men alkohol och droger sätter djupa spår i familjen och Dragomir dras in i kriminalitet.

Jag är absolut inte stolt över det jag tidigare gjort. Samtidigt är det heller inget som jag ångrar

– Jag är absolut inte stolt över det jag tidigare gjort. Samtidigt är det heller inget som jag ångrar. Jag tror nämligen inte på det här med att ångra saker – utan mer på att dra lärdom av sina misstag och förändra. Allt jag varit med om har fört mig till det jag är i dag och nu trivs jag otroligt bra med mitt liv.

Gemensam nämnare

När Dragomir skrev manus till tv-serien Alex – där han också spelade huvudrollen, som hade premiär på Viaplay 2017 – drog han nytta av egna erfarenheter.

– Jag pratade också med en advokat, som ofta försvarar medlemmar i olika gäng – som slåss och dödar varandra. Han berättade att den gemensamma nämnaren för många av dessa är att de inte har någon pappa. Det handlar om pojkar, som redan i 10-, 11-, 12-årsåldern i stället får stöd av äldre killar eller män som ber dem att hålla vapen och droger.

Han fortsätter:

– Jag saknade tryggheten och stabiliteten hemifrån. Pappa jobbade inom restaurangbranschen och var sällan hemma. Ofta var han berusad och mina syskon började knarka ganska tidigt. Min mamma jobbade som städerska på min skola – men kunde inte språket och hade ingen utbildning, vilket gjorde det svårt för henne att hjälpa mig med läxorna. Som barn och ungdom behöver man all uppmuntran man kan få och någon som tror på en.

Det fick Dragomir egentligen först efter att ha kommit ut ur fängelset – och utbildat sig till idrottsledare och idrottskonsulent på Bosöns Idrottsfolkhögskola.

– Glenn Östh, som är sportchef på SOK (Sveriges Olympiska Kommitté), trodde på mig och gav mig chansen som landslagstränare för SOK:s topprogram. Något jag är väldigt glad och tacksam över. Jag hade som 18-åring även blivit nordisk mästare i taekwondo – men fängelsestraffet underlättade ju förstås inte mina möjligheter på arbetsmarknaden …

Dragomir Mrsic i en filmscen där han brottar ner en ordningsvakt.

Det stora genombrottet kom med rollen som Mrado Slovovic i Snabba cash (2010).

Foto: Weinstein Company/Courtesy Everett Collection/TT

Efter fyra års uppdrag (2000 till 2004) startade han det egna gymmet Extreme Training på Östermalm i Stockholm – som han fortfarande driver.

Dragomir lärde känna filmproducenten Malte Forssell – som också trodde på honom och hjälpte honom in i den bransch som han så länge längtat efter att hamna i.

Dragomir Mrsic och Tom Cruise står på varsin sida om Emily Blunt.

I Edge of tomorrow jobbade Dragomir med Emily Blunt och Tom Cruise. Cruise har han även umgåtts med privat.

Foto: Jon Furniss/TT

Efter en liten roll i Josef Fares film Leo och i Wallander – Kuriren kom det stora genombrottet med rollen som Mrado Slovovic i Snabba cash.

Vän med Tom Cruise

Succéerna ledde vidare ända till den amerikanska action/science-fiction-filmen Edge of tomorrow (2014) – med bland annat Tom Cruise och Emily Blunt.

Det kändes helt overkligt att plötsligt få spela med i en så pass stor film

– När de ringde mig och frågade om en provfilmning kunde jag inte tro att det var sant. Det kändes helt overkligt att plötsligt få spela med i en så pass stor film. Där märkte man verkligen att budgeten är helt annan i Hollywood. Vi fick bo på ett lyxhotell, ha egen chaufför och man blev ständigt uppassad av någon i det gigantiska teamet. De gjorde verkligen allt för att vi skådespelare skulle må bra och ge bästa förutsättningar för jobbet.

Att både agera mot och lära känna Tom Cruise var också något utöver det vanliga.

– Han är otroligt proffsig i sitt yrke och dessutom en väldigt trevlig person. Där finns definitivt inga divalater, som annars inte skulle ha förvånat efter alla hans framgångar. Tom var noga med att alla skådespelare skulle behandlas lika, oavsett hur stor roll de spelade. Vi har faktiskt fortfarande kontakt. Han har varit och hälsat på mig och min familj – och vi har gett presenter till varandras barn. Till Toms dotter Suri gav jag Pippi Långstrumps presentbok.

Chock för sonen

Sedan dess har Dragomir både en svensk och internationell karriär. Hemma har han varit med i bland annat Torpederna, Bonusfamiljen, Stjärnorna på slottet och Mirakel (förra årets julkalender).

Babben Larsson och Dragomir Mrsic i förra årets julkalender, Mirakel.

Med Babben Larsson i förra årets julkalender, Mirakel. – Barn förknippar mig inte med gangsterroller – som vuxna ofta gör, säger Dragomir.

Foto: Ulrika Malm/TT

– Sedan jag var med i julkalendern och nu spelar in Spooky’s har en ny målgrupp börjat känna igen mig – det vill säga barn. Där får jag mycket uppskattning, vilket är jättekul. De förknippar mig inte med gangsterroller – som vuxna ofta gör. Och det känner heller inte till det här med att jag har ett eget kriminellt förflutet.

Se också: 5 kändisar som öppet berättat om sin tuffa uppväxt

5 kändisar som öppet berättat om sin tuffa uppväxt
1:9

Efter reklamen: 5 kändisar som öppet berättat om sin tuffa uppväxt

(1:9)

Slå på ljud

Dragomir hade tänkt att hålla sitt förflutna hemligt så länge som möjligt för sina egna barn. Men när sonen Maximilian var runt åtta-nio år fick han veta i skolan att hans pappa suttit i fängelse för rån.

– De ringde från skolan och sa att Max var jätteledsen eftersom någon sagt att jag är en rånare som har rymt från polisen. Jag satte mig genast i bilen och åkte dit för att prata med honom – berättade att det då var över 20 år sedan det inträffade. Det blev en stor chock och han tyckte att det var väldigt jobbigt. Något jag har full förståelse för.

Med tanke på hur Dragomirs uppväxt var har han alltid varit noga med att hans egna barn ska känna sig älskade och sedda.

Petra Mede och Dragomir Mrsic delar säng i en scen i tv-serien Bonusfamiljen.

Dragomir med Petra Mede i en scen i tv-serien Bonusfamiljen.

Foto: Ulrika Malm/TT

– Familjen är viktigast för mig och jag har jämt varit närvarande för dottern och sonen till 100 procent. Kanske lite f ö r mycket närvarande till och med. Det har blivit en hel del curlande genom åren, där jag skjutsat dem, bäddat deras sängar och en massa annat. När de ramlade och slog sig som små sprang jag fram och sa något i stil med: ”Oj, oj, hur gick det där”. De började nästan gråta mer av min reaktion än av att det blödde på benet (haha).

Busig morfar

Dottern Juliette har hunnit fylla 21 år och även blivit mamma till Adriana (snart 1,5 år). Dragomir är med andra ord morfar.

– Det är nästan ännu roligare än att vara pappa. Man är ju bara med på de roligaste stunderna (skratt). Jag skulle säga att jag är en ganska busig och skojig morfar.

Dragomir Mrsic med bio-popcorn i händerna, står tätt intill varandra och ler glatt när de fotograferas ute i vimlet.

Dragomir har förlovat sig två gånger med barnens mamma Isabel Alonso, som han träffade 1992. Men fortfarande har det inte blivit av att de gift sig.

Foto: Pontus Orre/Aftonbladet/TT

Sonen Maximilian är 19 år och pluggar sista året på estetiska programmet på gymnasiet.

– Han vill också bli skådespelare och det är jättekul. Vi har redan spelat mot varandra i Snabba cash och Alex. Något som gjorde mig extra taggad, blir liksom ännu mer äkta känslor då – även om jag brukar vara bra på att gå in i en annan dimension då jag agerar en roll.

Ett tredje frieri …

Dragomir har förlovat sig två gånger med barnens mamma Isabel Alonso, som han träffade 1992. Men de är fortfarande inte gifta.

– Haha, det har alltid kommit något emellan – med en massa tv- och filminspelningar. Jag ser det som min uppgift att fria, så vi får väl ta tredje gången gillt. I så fall ska vi gifta oss inom ett år efter förlovningen. Men det viktigaste är inte vilken ring som sitter på fingret, utan att vi älskar varandra och är tillsammans.

De blev ett par innan Dragomir dömdes i rätten och hon stannade kvar även då han satt i fängelse.

Finns kärleken där kan man jobba sig igenom kriserna. Många par ger upp alldeles för lätt tycker jag

– Isabel har verkligen ställt upp fullt upp för mig. Det är äkta kärlek mellan oss och jag finns alltid där för henne också. Visst har vi haft våra kriser, men finns kärleken där kan man jobba sig igenom dessa. Många par ger upp alldeles för lätt tycker jag.

Den starka sammanhållningen inom familjen har varit extra betydelsefull på senare år – då Dragomir förlorat både sin pappa, bror och syster. Alla på grund av knark och missbruk.

– Sorgen finns där konstant och jag blev påmind om mycket då jag skrev boken och grät en massa. Men mamma finns i alla fall kvar och vi kommer som vanligt att fira jul tillsammans. När jag var liten hade vi inga normala högtider, men de är desto viktigare nu, berättar Dragomir Mrsic.