Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Drömmen om Italien blev sann när barnen flyttat ut

14 feb, 2019 
AvHemmets redaktion
När barnen lämnat boet kände Sanna att livet var slut. Hon och maken Anders deppade i ett helt år. Men sedan hittade de ett nytt gemensamt mål som fyllde dem med energi – och gav dem ett andra hemland.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Året när kokboksförfattaren Sanna Töringe fyllde femtio blev omtumlande och utlöste en existentiell kris. Inte nog med att det sista barnet då flyttade hemifrån. Hon och maken Anders hade dessutom sålt lägenheten i Malmö för ett efterlängtat lantliv på Österlen.

De trodde att det skulle bli en välbehövlig nystart. I stället hamnade de i en djup svacka som varade i ett helt år.

– Det kändes väldigt ensamt och tomt när jag på kvällen körde hem på de mörka vägarna. Tidigare hade vårt hem varit som en ungdomsgård, barnens kompisar kom och gick, det var alltid fullt hus. Nu var det bara tyst … det var en jättestor omställning för oss, det kändes som döden, säger Sanna.

Skulle relationen hålla?

Hon beskriver hur hon och Anders tvingades se på varandra med nya ögon. Nu var det bara de två; skulle relationen hålla? Hade de tillräckligt med gemensamma mål och intressen bortom barnen?

Annons

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

– Vi bokade resor till exotiska platser. Det var spännande, men var det verkligen vad vi ville? Jag tror att det är viktigt att ha gemensamma projekt och vi började prata om att köpa ett hus utomlands för att slå rot på ett ställe i stället för att resa till nya platser hela tiden.

Så väcktes drömmen om en nystart i ett sydeuropeiskt land. Energin och drivkraften fanns där. Det var för elva år sedan och skulle visa sig vara ett lyckokast. För med det nya projektet i sikte kom vändpunkten.

– Jag kände starkt att det var nu eller aldrig. Fast du tvekade och ville vänta, säger Sanna och tittar på Anders.

Slumpen eller ödet

Men Sanna drev på. Vad fanns det att vänta på? De sålde en övernattningslägenhet för att kunna finansiera köpet. Därefter kunde jakten på det perfekta boendet börja. Det enda de visste var att de ville bo i södra Italien nära havet: för den vackra, dramatiska naturen, men också för livsglädjen och kärleken till det oväntade som finns hos italienarna.

Annons

– Vi hade hört att det fanns många tomma hus till salu i bland annat Basilicata och reste dit, men vi hittade inget hus vi kände riktigt för. Förrän den sista dagen innan vi skulle resa hem. Då befann vi oss allra längst ner i Apulien och råkade träffa en man i en bar som frågade vad vi gjorde där. Jag svarade att vi letar efter hus. Då kom de förlösande orden: jag känner någon som kan hjälpa er …

Sanna skrattar till. Slumpen – och kanske ödet – avgjorde var de skulle slå ner sina bopålar. För det är så här det fungerar i Italien. Någon känner någon och vips så löser sig det mesta. Utan kontakter kommer man ingenstans.

En övergiven lada

Mannen i baren kände en mäklare som kände en arkitekt och inom kort fick de komma och titta på den övergivna lada som i dag är deras andra hem. Trots att ladan och trädgården såg förfärliga ut – det var bråte och skräp överallt – blev Sanna blixtförälskad. Hon hade hittat hem.

Sanna och Anders i sin stora trädgård.
– Vi stortrivs med tillvaron och tycker att vi har det bästa av två världar, säger Sanna och Anders vid sitt hus med den stora trädgården. Foto: Maria Zaitzewsky Rundgren

– Jag såg havet genom olivträden och kände att här är vårt drömboende! Jag tilltalades av stillheten, murarna som omgärdade oss, apelsinträden, olivlundarna. Det var en magisk plats …

Annons

Också Anders såg potentialen, även om han kände en viss skepsis: skulle de ta sig vatten över huvudet? Att det fanns mycket att hugga tag i såg han däremot inte som ett hinder, tvärtom.

– Jag är händig och gillar att bygga om, så ja, det var en utmaning vi kände oss redo för. Vi är dessutom båda bra på och gillar att driva projekt, konstaterar Anders.

Modigt och naivt projekt

De sökte bygglov – vilket är en krånglig historia i Italien – och först efter ett år fick de klartecken. Därefter följde ett år av pendlande mellan det pågående byggprojektet och hemmet på Österlen. Arbetet förflöt som bäst när Anders var på plats och under vägens gång lärde han sig att kommunicera med byggjobbare och hantverkare på knackig italienska.

– Ja, man tvingas ju lära sig fackord och med dem, gester och ett gott humör kommer man långt. Det gick över förväntan bra, säger han glatt.

Annons

Att som utlänning ta sig an ett så stort och omfattande byggprojekt utan att tala italienska är både modigt och – enligt många – naivt. Men Sanna ser deras sprittande nybyggaranda och förmåga till tillit som nyckeln till att det faktiskt gick så bra. Det, och en portion tur förstås.

Sanna vilar i hängmattan.
Även om Sanna spritter av energi i dessa dagar är det skönt att vila också … Foto: Maria Zaitzewsky Rundgren

– Vi valde att lita på människor och att inte vara rädda och misstänksamma. Vi överlämnade oss i lokalbornas händer och det har visat sig vara framgångsrikt. I dag är vi omtyckta och respekterade, inte minst för att vi bidrar till trakten genom att ta hit kursdeltagare och för att vi inte bara semestrar här, utan faktiskt bor på riktigt.

Annons

– Här bygger allt på vänskapsrelationer, att man hjälper varandra, säger Sanna som inte nog kan understryka hur viktig exempelvis ägaren till det lilla pensionatet, som de bor granne med, har varit för deras överlevnad. Hon har hjälpt dem i smått och stort och varit som en ciceron.

Svetsats samman

Efter ett drygt år kantat av en del motgångar, oro och sömnlösa nätter – men också glädje över att se drömmen ta form – var huset inflyttningsklart och livet i Italien kunde ta sin början. Initialt tänkte Sanna och Anders komma hit under sin semester.

Men så började Sanna intressera sig för lokal olivolja – de är nämligen själva ägare till sex olivträd. Hon botaniserade i den enorma palett av olivsorter som finns i regionen och under samma period skrev hon och Hannu Sarenström en bok om det syditalienska köket.

Annons

Tillsammans började de arrangera kurser i matlagning i Palazzo Bacile i södra Apulien – Sanna kände ägaren – och senare tog hon steget till småskaliga matlagningskurser i det egna paradiset i Patú.

Sanna äter italienskt tillsammans med kursdeltagare.
Sanna håller matlagningskurser i sitt nya hemland. Foto: Maria Zaitzewsky Rundgren

Det var för sex år sedan och Sanna och Anders har inte ångrat sig en sekund. Kurserna och det brinnande intresset för lokala råvaror av toppkvalitet – som Sanna säljer bland annat via sin webbshop – har banat väg för allt längre sammanhängande vistelser i Italien.

– Kursverksamheten är jätterolig och bygger på omtanke och att det är personligt, deltagarna är ju hemma hos oss i vårt kök och lagar mat! Jag vill bjuda dem på allt det där fantastiska som finns i regionen, inte bara maten och vinerna, utan upplevelser, vyer, det vilda havet …

Annons

Sannas entusiasm går inte att ta miste på. Att hon är i pensionsåldern märks inte, hon är som en ung flicka i både uttryck och uppenbarelse. Livet i Italien har helt klart varit en bidragande orsak till att paret fortsätter att blomma och växa tillsammans efter 50 år ihop.

– Man blir tajtare som par och hittar ny energi av att ställas inför det oväntade, säger Sanna och tillägger att de har mycket kul på sina bilresor ner till Italien.

Anders fixar med pizzadegen.
Flytten söderut och de nya projekten har blivit ett lyft även för Anders. Foto: Maria Zaitzewsky Rundgren

– Mina år är så roliga, jag är nyfiken, äventyrlig och vetgirig och det händer saker hela tiden, säger Sanna.

Annons

– Jag har ständigt nya projekt på gång och känner mig inte alls redo att ligga på sofflocket! I dag är känslan en helt annan än då när barnen flyttade och allt kändes tomt och ensamt …

– Jo, vi måste ju jobba och ligga i för att kunna ha kvar våra hus, detta och huset på Österlen, allt kostar. Men vi stortrivs med tillvaron och tycker att vi har det bästa av två världar. Ett liv här och ett hemma, säger Anders.

Pluggar italienska

När de inte håller kurser eller besöker lokala producenter brukar de mest hänga runt huset, pyssla i den 2500 kvadratmeter stora trädgården, läsa, vila i hängmattan, åka och bada eller prata bort en stund med sina grannar. Ibland kommer barn och barnbarn eller vänner på besök och förgyller tillvaron.

Sanna visar upp tallrikar med godsaker från det italienska köket.
Sanna gläds åt att kunna inspirera och sprida kunskap om den fina italienska maten i regionen. Foto: Maria Zaitzewsky Rundgren

Med åren har de kommit att känna sig rotade här. De känner varje sten – av dem finns det många i detta steniga landskap – och varje krök. Men vägrar slå sig till ro och låta sig nöjas, utan vill ständigt utvecklas. Att lära sig italienska ordentligt känns viktigt och därför pluggar de nu språket.

Annons

Sanna skriver dessutom på en bok om hur de blev husägare i Italien. Inom en snar framtid planerar hon också att dra igång vandringsresor inklusive besök på lokala restauranger där deltagarna får njuta av det bästa Apulien har att erbjuda.

Av Maria Zaitzewsky Rundgren

Det här är Sanna Töringe och Anders Granström

Ålder: 66 och 70 år.
Familj: Tre vuxna barn, sju barnbarn.
Bor: På Österlen och i Apulien, Italien.
Gör: Sanna har skrivit ett drygt 20-tal böcker om mat och trädgård och arrangerar matlagningskurser och resor i Italien, www.sannasitalien.se. Anders är frilansande skådespelare.

Läs också:

Kicki och Kaj blev kära igen – och bor nu i husvagn

Eija-Liisa lämnade Sverige och gjorde ny karriär efter 50

Annons