Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Elin Härkönen har funnit kärleken efter tuffa tiden

21 sep, 2021 
Frida Funemyr
Elin Härkönen siktade mot VM i voltige när hon bröt nacken. Hon kämpade sig upp till en karriär som elitidrottare när nästa smäll kom – pojkvännen Paolo Roberto greps vid en bordellrazzia och dömdes för att ha köpt sex.
Elin Härkönen började träna gymnastik som treåring och siktade mot VM i voltige – akrobatik på hästrygg.
Ett fall från hästryggen i tonåren hade kunnat ödelägga Elin Härkönens framtida elitidrottskarriär som voltige-ryttare. Med kämpaglöd och envishet reste sig hon sig – och blev starkare än någonsin. Samma kraft fick hon användning för när ex-pojkvännen Paolo Roberto greps vid en bordellrazzia. I dag är hon lyckligt kär i proffsboxaren Anthony Yigit.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Hon var bara 12 år, men hade hela livet utstakat framför sig. Elin Härkönen hade tränat gymnastik sedan hon var tre år, men varför nöja sig med en platt matta på golvet när man kunde göra volter och stå på händer på en levande häst? Planen var klar – hon skulle bli världsmästare i voltige, en ridsport där man gör akrobatiska övningar på en galopperande häst.

– Det där målet var mitt allt, hela min uppväxt handlade om att bli bäst, inte bara inom gymnastiken utan även i skolan. Jag siktade mot att ha högsta betyg i alla ämnen och jag ville vara den bästa vännen. Men för att lyckas blev jag tvungen att göra avkall på vissa saker, som kalas och familjesemestrar till exempel, säger Elin som just är hemkommen från Barcelona där hon tillbringat lite ledighet tillsammans med pojkvännen Anthony.

I dag inser Elin att hon var övertränad som barn eftersom hon konstant tränade gymnastik. Från sina föräldrar har hon alltid haft stöd och fått höra att hennes drömmar kunde bli verklighet, men att hon då måste vara beredd på att jobba hårt.

Se också: 5 saker du inte visste om Elin Härkönen

5 saker om Elin Härkönen som du kanske inte vissteBrand logo
5 saker om Elin Härkönen som du kanske inte visste

Elin gick elitidrottsgymnasiet i Uppsala och läste mer eller mindre in årskurs tre under de första åren för att kunna åka på träningsläger till Tyskland och Australien våren innan studenten. Hon hade redan vunnit en lång rad tävlingar, inte minst hade hon tagit hem titlar som både svensk och nordisk mästare. Under sista året på gymnasiet satsade och laddade hon för VM.

Annons

Men i februari 2013 hände något som gjorde att hon som 18-åring tvingades ifrågasätta det enda mål hon jobbat mot under hela sin barndom och tonårstid.

– Vi skulle träna upp en ny häst och landslagstränaren ville att jag skulle träna in den. Jag gjorde en del övningar på hästryggen och allt gick bra. När vi var i stort sett klara bad ledaren mig att göra en allra sista övning. Men just när jag skulle ställa mig upp på hästryggen hörde hästen ett ljud som fick honom att börja skena i världens fart. Samtidigt bockade han så att jag flög upp i luften. Min inlärda instinkt var att försöka göra en bakåtvolt för att landa på fötterna på marken. Dessvärre hann jag inte runt med kroppen och landade i stället på nacken, säger Elin och blir spänd i hela kroppen.

Bröt nacken och tappade känseln i hela kroppen

Det spelar ingen roll att det gått snart nio år sedan olyckan. Att prata om den får henne att leva sig in i situationen som om hon upplever den på nytt.

Annons

Elin drabbades av en strålande smärta och hon beskriver hur det kändes som att det brann från nacken ända ner till tårna. Hon minns att hon gallskrek rakt ut. Därefter tappade hon känseln i hela kroppen.

– Kanske var det chocken eller adrenalinet, men från att känna det allra mest smärtsamma jag varit med om så kände jag plötsligt ingenting. Mamma som befann sig utanför stallet hörde mitt skrik och sprang in direkt. När hon såg mig förstod hon på en gång att det var riktigt illa, säger Elin.

Det här är Elin Härkönen

Ålder: 27 år.

Familj: Mamma, syster och pojkvännen Anthony Yigit.

Bor: I Stockholm.

Yrke: Entreprenör, träningsprofil och föreläsare.

Instagram: @breakitandyouwillmakeit, där hon i skrivande stund har 98 700 följare.

Elins mamma ringde ambulansen, men väl framme vid sjukhuset var det fullbelagt och av någon märklig anledning hamnade Elin på förlossningsavdelningen. Timmarna gick och Elin beskriver den långa väntan innan hon till slut blev körd till sjukhuset i Uppsala som outhärdlig. 30 timmar senare röntgades nacken och man konstaterade att den var bruten.

Annons

– Jag blev chockad. Jag tänkte att i filmer så dör ju de flesta som brutit nacken. En läkare förklarade att om det inte hade varit för min höga smärttröskel som gjorde att jag inte förlorade medvetandet så hade jag nog drabbats av flera allvarliga nervskador, berättar Elin som i dag vet att hon trots allt hade tur.

Läkarna såg Elin Härkönen som ett mirakel

”När kan jag stå på händer igen?” var bland det första Elin frågade sin läkare. Han svarade att de inte kunde sia om hennes framtid. De vågade inte lova något, men ett aktivt liv var bara att glömma.

– Jag kunde inte ta in allvaret och levde i en slags förnekelse. Jag triggades av läkarens svar och kände att jag ville motbevisa honom. Till en början fick jag inte röra på mig alls, varken sitta upp eller ligga på sidan. Jag fick bara ligga helt stilla och titta på en punkt rakt upp i taket. Det gick några dagar och när chocken la sig kom sorgen över mig, säger Elin.

Annons

Hon beskriver hur hon upplevde en frustration över att livet runt omkring henne fortsatte som om inget hänt. Vännerna planerade studenten och hennes konkurrenter inom sporten fortsatte att tävla.

Det gick någon vecka och när man opererat Elins nacke övertalade hon läkarna att det bästa för henne vore att få rehabiliteras och vårdas vidare hemifrån. Elins mamma tog tjänstledigt från jobbet för att ta hand om sin dotter. Att få komma hem kändes viktigt för Elin, hon längtade efter att stegvis komma närmare sitt vanliga liv.

Elin Härkönen siktade mot VM i voltige när hon bröt nacken. Hon kämpade sig upp till en karriär som elitidrottare när nästa smäll kom – pojkvännen Paolo Roberto greps vid en bordellrazzia och dömdes för att ha köpt sex.
Tack vare hård träning, både mental och fysisk, kan Elin i dag försörja sig med kroppen som verktyg.

Veckor blev till månader och Elin var envis. Den duktiga flickan inom henne väcktes åter till liv och hon gjorde allt för att nå nya mål. Efter steloperationen tillbringades det första halvåret främst i sängen och hon behövde hjälp med det mesta, som att duscha eller gå på toaletten. Det tog lång tid att koppla ihop hjärnan och kroppen, att åter få dem att jobba ihop. Men Elin som har ett starkt driv slet hårt.

Annons

– Efter ett år stod jag faktiskt på händerna igen. Visst, det gjorde galet ont, men jag hade motbevisat läkarna, säger Elin.

Flera av dem har sagt att hon är ett mirakel.

– Rent mentalt pendlade jag mellan tankar som att känna tacksamhet över att jag helt mirakulöst faktiskt hade överlevt och att jag skulle motbevisa dem alla, och känslan av att hela mitt liv hade försvunnit, att jag aldrig skulle kunna tävla på samma nivå igen.

Tränade Australiens landslag i voltige

Till en början åt Elin mediciner för smärtan, men hon hade destruktiva tankar som ”om jag nu gjort så att jag hamnat i denna situation så måste jag utså smärtan den bär med sig” och slutade ta dem.

– Detta var en smärta som jag inte kunde träna bort. Den var näst intill outhärdlig. För stipendiepengarna jag samlat ihop inför VM åkte jag i stället till ett rehabiliteringscenter i Tyskland där man är specialiserad på idrottsskador. Eftersom jag redan var ett namn inom sporten där visste de vem jag var. Och när de såg glöden i mina ögon sa de att de skulle göra allt för att jag skulle få tillbaka mitt aktiva liv igen. Detta blev en vändpunkt, säger Elin som blev kvar på centret i en månad med ett team på fem personer runt sig.

Annons

När Elin kom tillbaka till Sverige hade hon fått tillbaka mer av sin fysiska förmåga, men kände sig ändå oerhört begränsad. Hon hamnade i en identitetskris och föll allt djupare i mörkret. Elin tappade livsglädjen. Det enda hon ville var att komma bort från allt som påminde om det gamla livet. Hennes utväg blev Australien.

– Jag fick jobb som tränare för delar av Australiens landslag i voltige. Jag tänkte att jag kunde må bra av att hjälpa andra. Men det visade sig vara för tidigt. Jag var inte färdigläkt. Det var som att se men inte röra, och jag drabbades av en enorm frustration.

Elin Härkönen siktade mot VM i voltige när hon bröt nacken. Hon kämpade sig upp till en karriär som elitidrottare när nästa smäll kom – pojkvännen Paolo Roberto greps vid en bordellrazzia och dömdes för att ha köpt sex.
Elin beskriver Paolo Robertos brott som det största svek hon någonsin blivit utsatt för. – Men jag vägrade falla och använde de verktyg jag fått med mig från tidigare år, säger hon.

Elin kraschade nu totalt och tog hjälp av terapi. För första gången uttalade hon orden: ”Detta var inte det liv jag hade tänkt mig eller ville ha.”

Annons

– Det var okej för mig att bli sårbar och för första gången kunde jag släppa den glada fasad jag höll uppe för alla, inklusive mig själv. Det var som att så fort jag vågade visa mig svag så blev jag mentalt starkare.

Elin, som hade fastnat för Australien som land och för människornas mentalitet, återvände.

– Jag började studera mer om människokroppen och utbildade mig till både personlig tränare och hälsocoach, säger Elin som i dag har blivit en av våra största träningsprofiler.

Europamästare i Obstacle Course Racing – OCR

Varje morgon börjar Elin dagen med att stå på händer. Det är ett sätt för henne att ”checka av kroppen”. Hon tycker att det är något meditativt med att börja dagen upp och ner. Rekordet att stå still på händerna är fem minuter och femton sekunder. Och hon vill nu sätta ett nytt rekord.

Annons

– Japp, jag har sagt att den dag jag kommer upp i 100000 följare på Instagram ska jag promenera en kilometer på händerna!

Efter två år i Australien kom Elin hem för att förnya sitt visum. Tanken var att åka tillbaka och jobba utomlands, men så kom livet emellan.

– Jag provade att vara personlig tränare här i Stockholm. Dessutom hamnade jag, lite av en slump när jag fick ta en kompis plats, i en hinderbanetävling i sporten OCR (Obstacle Course Racing), säger Elin som i förbifarten förklarar att tävlingen var för elitidrottare.

Otroligt nog vann Elin tävlingen, som visade sig vara direktkval till EM i Holland två månader senare. Hon vann även den tävlingen och blev Europamästare.

– Det var såklart jätteroligt. Jag älskar ju utmaningar. Så jag fortsatte ett år till och vann även EM året efter. Men därefter valde jag att lägga ner elitsatsningen. Smärtan jag fick utstå efter tävlingar drog ner hela livskvalitén, förklarar Elin.

Annons

Elin Härkönens tips för den som hamnar i kris

1. Tvinga dig till saker som tidigare fått dig att må bra, trots att du inte vill eller känner för det.

2. Upprätthåll dina rutiner. Ta en promenad, fånga solljuset, ät och sov.

3. Ta hjälp! Prata om det som får dig att må dåligt.

Och kom ihåg – du är inte ensam! Det kan se ut som att alla lever ett fantastiskt liv utifrån sociala medier, men så ser inte verkligheten ut.

Än i dag handlar livet om att hitta en balans där smärtan håller sig på en nivå som är hanterbar. Elin beskriver den som ett konstant tryck i nacken och menar att vissa dagar kan beskrivas som toppar, medan vissa dagar kan vara riktigt mörka dalar då uppgivenheten tar över.

Största sveket någonsin när Paolo Roberto köpte sex

Under denna period hände det mycket i Elins liv. Hon hade kommit tillbaka efter olyckan så pass att livsglädjen åter var där. Dessutom drabbades hon av kärleken. Det var under en fitnessfestival som Elin träffade den före detta boxaren och tv-profilen Paolo Roberto.

– Jag var med på Paolos träningspass och han var med på mitt. Jag minns att han kom fram efter passet och frågade mig vem jag var. Han blev impad av mitt engagemang och tyckte att vi borde jobba ihop, säger Elin.

Annons

Till en början arrangerade Elin och Paolo olika träningshelger och intresset var stort. På sociala medier la de upp övningar som de utförde tillsammans, och de fick många följare.

– Till en början var det enbart jobb, men det övergick till mer än så. Jag tror jag blev kär i hans driv. Och att vi hade så kul ihop, säger Elin.

Se också: Svenska småbarnspappor köpte sex av Jasmina

Svenska småbarnspappor köpte sex av JasminaBrand logo
Svenska småbarnspappor köpte sex av Jasmina

I maj 2020 greps Paolo Roberto vid en bordellrazzia i Stockholm. Han erkände att han hade köpt sex och dömdes till dagsböter.

Annons

– Han skulle vid det tillfället ha hämtat upp mig fem timmar tidigare, så jag hade hunnit gå runt och undra vad som hade hänt. Men när han dök upp hos mig och berättade att han åkt fast för polisen fick jag en chock. Det kom som en blixt från en klarblå himmel. Han berättade precis allt och när jag frågade varför han gjort som han gjort kunde han inte svara på det. Han menade bara att det inte hade med mig att göra och att han fortfarande älskade mig. Jag minns att jag tänkte att otrohet säkert kan uppstå i relationer där det saknas närhet och bekräftelse. Men vi var ju nykära, varför gjorde han så här?

Inte långt dessförinnan hade Elin förlorat sin pappa.

– Jag var fortfarande i sorg och mådde dåligt över min största förlust i livet. Det kändes som det inte kunde bli så mycket mörkare. Men jag hade ju fallit förr och var nu livrädd för att hamna lika långt ner igen. Jag hade lärt mig hur jag reagerar på kriser – jag stänger ute dem jag älskar, jag tränar överdrivet mycket, kanske tre gånger om dagen, och tappar aptiten helt. Detta var en helt ny smärta för mig, detta var det största svek någon utsatt mig för och det tog så hårt. Men jag vägrade falla och använde de verktyg jag fått med mig från tidigare år. Dessutom möttes jag av så enormt mycket kärlek från typ hela svenska folket, säger Elin och ler ödmjukt.

Annons

Kär på nytt i Anthony Yigit

I dag har Elin och Paolo ingen kontakt alls. Efter sveket kände Elin att hon aldrig mer skulle våga släppa in någon i sitt liv. Men efter ett turbulent år drabbades hon på nytt av kärleken, som hon beskriver vara ”av ett helt annat slag”. Elin och Anthony träffades under inspelningen av TV4-programmet Elitstyrkans hemligheter, och utvecklade först en nära vänskap.

– Vi märkte snabbt att vi klickade väldigt bra och mådde bra i varandras sällskap. Som proffsboxare är Anthony också en elitidrottare. Både han och jag har gått igenom tuffa perioder och fann stöd hos varandra. Andra i vår omgivning såg nog gnistan mellan oss innan vi själva till slut vågade erkänna hur kära vi var. Alltså, det är sådan stark kemi, säger Elin och beskriver hur bra hon mår i Anthonys närvaro:

Annons

– Han är så otroligt snäll och omtänksam. Det är som om vi vet exakt hur den andra mår trots att vi befinner oss på helt olika platser. Jag har aldrig tidigare funderat eller drömt om en familj, men sedan jag träffade Anthony har jag börjat känna att det är något jag inte vill vara utan. Men först vill jag fokusera på karriären.

Elin är entreprenör, föreläsare och träningsprofil med företaget Break it and you will make it. Och hon vill mer.

– Jag vill syssla med mer företagande, göra mer tv och så vill jag bli klar med den bok jag skrivit på så länge nu, säger Elin och erkänner att det är fler än ett bokförlag som nappat. Förhoppningsvis kommer boken ut till våren.

I dag finns det inget som skrämmer Elin.

– Jag har varit med om bland de värsta saker man kan tänka sig, så i dag är jag inte särskilt rädd. Det skulle vara om något hände mig och Anthony. Samtidigt vet jag nu av erfarenhet att vi inte kan påverka det som händer. Däremot kan vi påverka hur vi hanterar det. I slutändan har vi bara oss själva, menar Elin och förklarar att det därför är extra viktigt att man tar hand om sin hälsa – både den mentala och fysiska.

För motgångar möter man alltid i livet. Själv tror Elin att det är hennes drivkraft, envishet och ödmjukhet som burit henne från sjukhussängen till handstående – och handgående.

– Jag tar aldrig längre livet för givet. Varje dag tackar jag för livet.

Annons