Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjSkilsmässaFöräldraskap

Elin: Min man våldtog mig – jag blev gravid

20 maj, 2024 
Anonym läsarberättelse
Gravid kvinna ser ledsen ut
Foto: TT/Shutterstock (arrangerad bild)
Jag hade precis fyllt 20 när jag träffade Johan. Successivt förvandlades jag till den han ville att jag skulle vara. Johan var beräknande och manipulativ så själv var jag omedveten om utvecklingen.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Tove testar #3 – Går det att ta bort repor med en valnöt?Brand logo
Se också: Tove testar #3 – Går det att ta bort repor med en valnöt?

När vi träffades var jag ung och naiv. Jag höll på att lära mig vad vuxenlivet innebar och tyckte att Johan som verkade så vuxen hade mycket att lära mig.

Johan var verbal och uttryckte sig vackert om sina känslor för mig. Jag tyckte om den jag blev i hans sällskap. Vi var kära och han behandlade mig väl. Jag tror att han älskade hur jag idoliserade honom.

Det var när jag väntade vårt första barn som den psykiska misshandeln började.

Han var inte med på förlossningen

Jag hade länge drömt om att bli mamma medan Johan inte var lika förväntansfull. Han gillade friheten i vårt liv och att vi kunde ha fullt fokus på varandra.

Men min längtan efter barn var så stark så Johan lät sig övertygas och jag blev gravid.

Annons

Under graviditeten besvärades Johan av att jag inte mådde bra. Han avskydde att bebisen påverkade min hälsa och kropp. När jag fick förlossningsvärkar blev Johan panikslagen så jag stängde in mig i badrummet och tog mig ensam igenom fyra timmar av täta värkar.

Johan körde mig sedan till sjukhuset men försvann i över två timmar efter att han lämnat mig vid entrén. Han hävdade att han letat efter parkeringsplats.

Under värkarbetet somnade han flera gånger och vägrade vakna när barnmorskan försökte väcka honom. När vår lille son hade fötts lämnade han sjukhuset efter en halvtimme och sa att han behövde åka hem och sova.

Johan avskydde sedan att mycket av min tid och uppmärksamhet gick till bebisen. Jag blev deprimerad efter förlossningen och ju mer illa Johan betedde sig, desto sämre mådde jag.

Lätta ditt hjärta: Här kan du lyssna på våra läsarberättelser i poddformat

Lätta ditt hjärta är en podcast från Aller media, där du får ta del av vanliga människors berättelser. Problemen som lyfts diskuteras med en psykolog.

I podcasten Lätta ditt hjärta får du ta del av vanliga människors berättelser om svåra och utmanande perioder i livet. Podden bygger på läsarberättelserna som i många år publicerats i Aller medias veckotidningar och på allas.se. Programledare är journalisten Elin Samuelsson som vid sin sida har psykologen och författaren Helena Kubicek Boye. Klicka här för att börja lyssna – eller tryck på play i spelaren nedan!

Annons

Fick psykologhjälp efter våldtäkt

En natt ett halvår efter förlossningen våldtog Johan mig och jag blev gravid igen. Jag vet inte hur jag tog mig igenom graviditeten och förlossningen men jag födde i alla fall en vacker liten flicka.

När jag låg där med mitt nyfödda barn vid bröstet var det kristallklart att jag måste lämna Johan om jag och barnen skulle få ett tryggt och harmoniskt liv.

Johans makt över mitt liv måste få ett slut.Det blev en lång och dramatisk skilsmässa där Johan ställde till så mycket besvär han kunde. Men jag kämpade för mitt mål om ett bra liv för mig och barnen.

Jag känner beundran för mig själv för att jag har lyckats skapa ett tryggt och harmoniskt liv för barnen trots att åren med Johan urholkat mig som person.

Mitt i alla vardagsbestyr fick jag lära känna mig själv igen. Vid varje tanke, åsikt och känsla var jag tvungen att fråga mig själv om det var min egen eller om den kom från Johan.

Jag fick hjälp av en psykolog att reparera det Johan ställt till med i mitt liv och det tog många år.

Annons

Än i dag påminns jag om att han har skapat ärr i mitt inre som aldrig kommer att läka helt.

Ibland tittar jag längtansfullt på kärnfamiljer och önskar att jag hade varit lyckligt gift och levt ett harmoniskt familjeliv med någon.

Mitt liv blev så tungt och kämpigt att jag kan önska att det var annorlunda. Men när jag tittar på mina fina barn finns det inte en sekunds tvekan i mitt hjärta: Det har varit värt allt att jag fick bli deras mamma.

Berätta din historia!

Läsarberättelser är era berättelser direkt ur livet. Ett liv innehåller så mycket – glädje, sorg, dramatik och spänning. Alla bär vi på en historia.

Vill du berätta din? Mejla oss på [email protected]

Annons