Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Elins son har NPF: Vi blir inte bjudna på kalas

22 jan, 2018 
Katarina Arnstad Elmblad
Att vara förälder till ett barn med en funktionsvariation är minst sagt variationsrikt. ” Alfred är den mest positiva och levnadsglada person man kan tänka sig. Men han är också väldig energirik och rastlös vilket tär på ens egna energidepåer”, säger Elin Lindberg, stolt mamma till sexårige Alfred.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Redan när Alfred var nyfödd tyckte sig pappa Thomas se att det var något som inte stämde med sonen som konsekvent undvek all form av ögonkontakt.

Löjligt, tyckte Elin som blev lite sur på makens diagnos. Men när Alfred skulle börja dagis märkte även hon att allt inte stod rätt till med sonen.

– Han lekte på ett annorlunda sätt och hade inte tålamodet att sitta ner och lyssna eller pyssla, säger Elin som åkt tåg in till storstan från Rönninge tillsammans med Alfred för att gå på kalas.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Alfred, som har autism och adhd, fullkomligt älskar att åka tåg. Knappt har han hängt av sig kläderna i Operans entré förrän han börjar tjata på sin mamma att han vill åka hem.

Spritter av ny energi

Samtidigt tittar han sig omkring med stora nyfikna ögon. Det syns att det spritter i benen men han vågar inte riktigt ta steget och springa in till de andra barnen. Sexåringen med den fräcka flugan håller ett hårt tag i Elins hand. Han säger inte mamma utan Elin.

Annons

I dag är det söndag och ledig dag. Men annars blir det inte mycket fritid för familjen Lindberg. All tid kretsar kring Alfred.

– Varje dag hämtar vi honom i särskolan klockan tre eftersom han blir för trött om han ska stanna längre. Men knappt har vi kommit hem förrän han spritter av ny energi och börjar tjata om att vi ska fara iväg till ett lekland eller åka skridskor. Då är man ju själv helt slut efter att ha jobbat hela dagen, säger Elin och skrattar.

Viktigt med egentid

För att få lite tid för sig själva brukar Elin och Thomas ta halva tiden var med Alfred på helgerna för att den andre ska kunna få lite egen tid att träna, skriva (Elin skriver deckare) eller bara slappa.

Både Elin och Thomas är musiker och att få syssla med musik hjälper också till att hålla stressen stången.

– Att träna är nödvändigt för att orka med och bli av med den inre stress man ständigt går och bär på, säger Elin.

Annons

Gått i parterapi

Det är inte ovanligt med skilsmässor i familjer där ett eller flera barn har en NPF-diagnos. Det har varit nära även för Elin och Thomas.

– Ja, det tär på relationen att ha ett barn med en diagnos, men vi har gått i parterapi och har det riktigt bra.

Till skillnad från normalfungerande barn som kan gå hem till en kompis efter skolan och leka följer Alfred alltid med mamma och pappa hem.

– Om han ska hem till en vän måste vi antingen följa med eller vara hemma hos oss där Alfred känner sig trygg, säger Elin.

Kan inte säga ifrån

Men de kan aldrig unna sig lyxen att slappna av helt och sitta och fika med andra föräldrar medan Alfred leker med kompisar.

– Alfred saknar förmågan att säga ifrån om han till exempel tycker att det blir för högt ljud eller vill vara själv, då händer det att han drämmer till en kamrat och det är inte alltid vi hinner med och avvärja innan det sker. Vissa barn tar det med jämnmod men inte alla såklart, säger Elin som alltid är på helspänn när sonen är tillsammans med andra barn.

Annons

Blir ofta utesluten

Men Alfred är inte bortskämd med att bli bjuden på kalas eller komma hem och leka med andra barn.

– Som förälder till barn med ett funktionshinder blir man ofta utesluten. Att få komma hit i dag känns helt fantastiskt, säger Elin som önskar att folk förstod att barn med NPF inte är bortskämda små monster när de kastar sig ner på golvet i mataffären och skriker.

– Det handlar verkligen inte om det. När de får ett utbrott är det ofta något som inträffat som fått bägaren att rinna över, intrycken har blivit för många. Andra föräldrar borde tänka till en extra gång innan de dömer ut våra barn som ouppfostrade.

Anpassar livet efter Alfred

Även om hon älskar och är oerhört stolt över sin son erkänner hon att det finns dagar då hon önskar att han hade varit ”som andra barn”.

– Det är klart att det är jättetråkigt att han har en diagnos. Visst hade livet för mig och min man varit mycket enklare om vi inte hade behövt anpassa varenda sekund av vårt liv efter Alfred. Men samtidigt hade livet varit bra mycket tråkigare. Alfred är så oerhört glad. Han är den mest positiva person jag någonsin träffat. Han har så mycket kärlek och glädje i sig. Man blir oerhört lycklig av att vara tillsammans med honom, säger Elin och ger Alfred en bamsekram.

Personer med NPF är duktiga på att:

● Hyperfokusera

● Se detaljer som andra inte ser

● Tänka utanför ramarna

● Idérikedom, fantasi och kreativitet

● Problemlösning

● Förändringsbenägenhet

● Målmedvetenhet och envishet

Källa: attention.se

Av Katarina Arnstad Elmblad  

Läs också: Johan fixade barnkalaset som alla är välkomna på

Annons