Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Ellas mamma dog – nu är hon vän med kvinnorna som fick hennes organ

12 maj, 2021 
AvAino Oxblod
När Ella Murthas mamma Tish dog 2013 tvingades dottern ta det svåra beslutet om hon skulle låta donera moderns organ eller inte.
I dag är Ella nära vän med Jane och Teresa – som överlevt med hjälp av Tishs organ.
– De har kommit in i mitt liv på ett ovanligt sätt, men de har hjälpt mig läka, säger hon till The Mirror.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

På mors dag 2013 blev britten Ella Murtha orolig när hon inte kunde få tag i sin mamma, välkända fotografen Tish Murtha. Ella valde att köra hem till mamman, och hittade henne sitta förvirrad och personlighetsförändrad vid sitt köksbord.

Efter att ha körts till sjukhus med ambulans fick dottern höra att Tish inte var allvarligt sjuk, och åkte hem över natten. Men det dröjde inte länge innan sjukhuset ringde – Tish hade drabbats av en hjärnblödning och hamnat i koma.

Se också: Så stöttar du någon i sorg

Så stöttar du någon i sorgBrand logo
Så stöttar du någon i sorg

– ”Jag är rädd att hon inte kommer återhämta sig”, sa läkaren. Jag hörde ett skrik någonstans ifrån, och insåg att det kom från mig, berättar Ella i The Mirror.

Annons

Samtidigt som Ella försökte förstå att hennes mamma skulle dö bara 56 år gammal, så behövde läkarna få besked angående organdonation. Tish och Ella hade aldrig diskuterat frågan, men dottern visste ändå vad hennes mamma hade velat, och sa ja till donation.

– Om mamma var tvungen att dö, så ville jag att så många människor som möjligt skulle blir hjälpta.

Så träffade Ella kvinnorna som räddats av hennes mamma

På vad som skulle blivit Tish Murthas 57:e födelsedag fick dottern samtalet att organen hade godkänts, och att mottagarna skulle få dem redan samma dag. Några veckor senare fick hon veta att organen hade räddat livet på fyra kvinnor, och gett synen tillbaka till två män.

Några månader senare får Ella brev via organdonationsteamet – ett från Jane, som fått Tishs lungor, och ett från Teresa, som fått en njure och bukspottskörteln. Ella tog kontakt med dem på sociala medier och de bestämde sig för att mötas upp.

I dag, åtta år efter Tishs död, är Ella nära vän med de två kvinnorna som inte hade levt om det inte varit för att de fått ta över Tish Murthas organ.

– Vi tre är väldigt nära varandra – vi kallar oss för icke-biologiska systrar. De har kommit in i mitt liv på ett ovanligt sätt, men de har hjälpt mig läka.

Annons