Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjSkilsmässaFöräldraskap

Nygifta Emma Hamberg om bröllopet: "Det var som en stor karneval"

01 nov, 2023 
Eleonor Björch Lowe
En somrig bild på författaren Emma Hamberg samt en bild från hennes och maken Patrick Bratts bröllop i Provence.
I somras sa Emma Hamberg ja till sin Patrick och målbilden var en stillsam ceremoni i franska Provence. Så blev det inte riktigt.
– Vi hade lyckats pricka in in byns stora tjurfest. Så det blev langos, karuseller och lösspringande tjurar på gatorna – och alldeles alldeles underbart!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Kändisarnas bästa bröllopsbilder vi minnsBrand logo
Se också: Kändisarnas bästa bröllopsbilder vi minns

Julälskaren Emma Hamberg, 52, är aktuell med novellen Tvära kast och en god jul i nya antologin Jul under Polstjärnan. Novellen handlar om magin som uppstår när du släpper sargen och låter ödet avgöra de stora, och små, frågorna i livet.

När har du låtit slumpen avgöra något stort i ditt liv?

– Det jag skriver om i novellen är faktiskt sant, förutom att det kanske inte var jul precis hela tiden. Jag har faktiskt kastat tärning och låtit tärningen bestämma vart jag ska åka, vad som ska hända med en kille som jag var kär i och sådana saker.

Emma Hamberg höll på att missa döttrarnas 25-årsfirande

Numera har Emma lagt tärningarna på hyllan och berättar att hon i stället lever efter mottot: ”Vad skulle Bridget Jones ha gjort?”. Allting blir nämligen så mycket roligare då!

Annons

De kommer släpa ut dig med K-pist vid tyska gränsen

Som nyligen när hon och hennes tre döttrar skulle till Berlin för att fira tvillingarna Dittes och Nåmis 25-årsdag. Emma som hade missat att hennes pass gått ut tänkte att det säkert räckte fint med hennes ”internationella” körkort.

– Jag frågade tågkonduktören och han sa ordagrant: ”Vadå internationellt körkort?! De kommer släpa ut dig med K-pist vid tyska gränsen. Det är lika bra att du kliver av här i Norrköping, för till Tyskland kommer du aldrig fram”.

Författaren Emma Hambergs tre döttrar Ditte, Saga och Nåmi står tätt intill varandra, utomhus en vacker höstdag.
Emma Hambergs döttrar Ditte, Saga och Nåmi har vuxit upp och flyttat hemifrån.

Hamberg började panikartat boka hotellrum i Malmö för att hinna fixa provisoriskt pass och komma ner till Berlin några dagar senare. Men när hon skulle vinka av döttrarna hände någonting.

– Jag kände bara, nej men fuck it, vad är det värsta som kan hända, och hoppade tillbaka på tåget. Jag kan säga att jag inte sov en blund den natten. Tåget stod dessutom stilla i fyra timmar på gränsen och arga män gick runt och skrek på tyska.

Annons

Emma Hamberg

Ålder: 52 år.

Familj: Maken Patrick Bratt och döttrarna ­Ditte och Nåmi, 25, och Saga, 21.

Bor: Lägenhet på Södermalm i Stockholm.

Gör: Författare och ­illustratör.

Aktuell: Med julnovellen Tvära kast och en god jul i antologin Jul under Polstjärnan, samt filmatiseringen och ­teateruppsättningen av feelgood-succén Je m’appelle Agneta. Emma skriver även på en ny roman som ­kommer ut nästa höst.

Det visade sig dock bara vara ett trasigt lok som spökade, och inte Polizei som letade efter en livrädd Emma.

Att lita på ödet fungerade finfint och Emma fick fira sina födelsedagsbarn som planerat.

Emma Hambergs bröllopslycka med Patrick Bratt

Men det är inte det enda som nyligen firats. Feelgoodförfattaren är nämligen nygift med sin gamla tonårsförälskelse Patrick Bratt.

Efter den tuffa skilsmässan från döttrarnas pappa hade Emma inte en tanke på att träffa någon ny. Men när hon varit singel ett tag dök en viss Patrick upp i huvudet.

De hade bara träffats en magisk eftermiddag i Paris när Emma var 15 år, och när hon började läsa sina dagböcker från den tiden kom hon att tänka på honom igen.

Vi lyckades pricka in årets stora tjurfest

Emma styrde det hela så att hon och Patrick hamnade på samma fest. Och trots att de inte träffats på 30 år slog det gnistor direkt. Nu har Emma och Patrick varit ihop i sex år och i somras stundade bröllopet.

Annons

– Det var underbart! Vi gifte oss i det gamla klostret som min bok Je m’appelle Agneta utspelar sig i. För det finns faktiskt på riktigt. Det är Patricks morbror som bor därnere i Provence.

Hur var ceremonin?

– Vi tyckte ju att vi hade planerat så bra när vi valde slutet på juni då fransmännen inte har semester än. Lugnt och skönt tänkte vi. Men det visade sig att vi lyckats pricka in årets stora tjurfest. Så det var fullkomligt sinnessjukt drag i byn, fanns ingenstans att bo för våra gäster, tjurar sprang lösa på gatorna och det var bara langos, karuseller, skrik och skrän och enorma fyrverkerier.

Karnevalbröllop låter ändå väldigt mycket du...

– Ja det var det som var så kul, vi försökte verkligen ha det lugnt och fint. I stället blev det tjurrusning, och det var helt fantastiskt, säger Emma och skrattar.

Emma Hamberg och Patrick Bratt är nygifta! Såpbubblor flyger runt brudparet.
"Vi sa oui!” Bröllopet i Provence blev precis så magiskt som paret hoppats.

Lägenhet i Paris lockar

Kärleken till Frankrike är stark och Emma har tidigare funderat på att flytta dit permanent. Men att bo så långt från familjen och vännerna här hemma lockar inte längre.

Annons

– För första gången i mitt liv har jag lite pengar över. Och det är tack vare Agneta. Så då frågade jag Agneta: ”Vad tycker du att vi ska göra med de här pengarna? Och då sa Agneta: Kan vi köpa en liten lägenhet i Paris kanske?

Jag fantiserar mycket och då har man alltid roligt!

I vår åker Emma ner till den franska huvudstaden för att jobba och då ska hon börja gå på lägenhetsvisningar.

– Vi får se om det blir någon kärlekslya i Paris, men drömmen är ju nästan lika härlig som verkligheten. Jag fantiserar mycket och då har man alltid roligt.

Din Instagram är som ett enda stort lyckopiller, kan du känna någon press kring det? Att folk förväntar sig att du ska vara superpeppig konstant?

– Faktiskt inte, jag är en rätt glad skit i mig själv. Sedan är det klart att man väljer hur man vill framstå i sociala medier, men jag tror och hoppas att mina läsare förstår att livet inte ser ut så där jämt. Alla bär vi på en ryggsäck med mörker men jag har valt att ta den ryggan på ryggen och vända nosen mot solen.

Annons

Emma Hamberg: ”Muminmamman inspirerar mig”

Många kvinnor i 50- 60-årsåldern hör av sig till Emma och berättar att de inte känner igen sig själva när barnen flyttat ut. De är vilsna.

Att hitta ett nytt sätt att existera där man inte bara är mamma, fru eller arbetskraft, utan faktiskt sig själv, är inte så lätt. Succéböckerna om Agneta är baserade på just dessa kvinnor.

Vad har du för råd till kvinnor som identifierar sig med Agneta?

– När jag började skriva om Agneta så tänkte jag mycket på Tove Janssons fantastiska novell Det osynliga barnet. Den handlar om ett litet osynligt barn med en bjällra runt halsen så att man hör när det kommer. Men Muminmamman ser och bjuder in barnet, och plötsligt börjar det synas. Det får små fötter och knän. Plötsligt får det små huggtänder och hugger alla som är dumma mot Muminmamman.

Emma Hamberg.
Emma Hambergs boksuccé Je m’appelle Agneta blir film och teater

En fin fingervisning om vad vi kan göra som medmänniskor tycker Emma.

– Se och bekräfta andra på det sättet som du vill bli sedd. Då kommer saker och ting börja röra på sig, det är mitt bästa tips.

Annons

Je m’appelle Agneta blir film och teater

Att lämna supersuccén Agneta efter bara två böcker var galenskap enligt många av Emmas författarkollegor. Men helt nödvändigt enligt Hamberg. Hon var klar. Och nu skriver författaren på en ny kärlekshistoria. Om allt går som det ska kommer den ut under nästa höst.

Exakt hur mycket prestationsångest har du efter Agneta-böckerna?

– Jättemycket! Det har jag aldrig haft förut då jag alltid känt att jag slagits från något slags underläge.

Och nu ska Agneta bli film också!

– Hon ska faktiskt bli både teater och film. Teatern är spikad och där har vi en Agneta, fast vem det är får jag inte avslöja ännu. Den går upp nästa höst. Till filmen spikas snart regissören och då kommer det börja rulla där. Otroligt spännande!

Bokomslag "Jul under polstjärnan"
I antologin Jul under Polstjärnan finns bland annat Emma Hambergs novell Tvära kast och en god jul.

För länge sedan sa du att ditt liv är som ett avsnitt av Seinfeld. Vilken tv-serie lever du i just nu?

– Kommer ni ihåg tv-kocken Keith Floyd? Han som åkte runt i världen med tovig frisyr, pratade med allt och alla samtidigt som han lagade någon sorts mat, drack alldeles för mycket vin och bodde i Avignon? Jag är Keith Floyd! Förutom att jag (tyvärr) inte bor i Avignon och (som tur är) inte dricker fullt så mycket vin som honom. Men vi har typ samma sorts hår, energi och lust att kasta oss över både mat och människor.

Annons