Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjSkilsmässaFöräldraskap

Barndomsvännerna blev ett par efter 44 år: ”Det var verkligen värt att vänta på så länge”

28 mar, 2023 
Joakim Löwing
Göran och Ewa står mot varandra och ler in i kameran. De har mörka jackor på sig och Göran har glasögon och en randig halsduk på sig.
Redan i 8:e klass sa Ewa och Göran att de skulle gifta sig, men det skulle dröja mer än 40 år...
De var klasskamrater och hade alltid ett gott öga till varandra, men först efter 44 år blev Ewa och Göran från Norrköping ett par.
– Det har alltid funnits en spänning mellan oss, och vännerna blev nog inte så överraskade, säger Göran.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Ewa och Göran har känt varandra ända sedan de började i första klass, och när de som 14-åringar dansade tryckare till Careless Whisper med Wham, viskade han i hennes öra att de en dag skulle gifta sig.

Se också: Lista: Det bästa sättet att träffa den stora kärleken påBrand logo
Se också: Lista: Det bästa sättet att träffa den stora kärleken på

Och till slut blev det faktiskt så – men först när de som 51-åringar hade hunnit både gifta och skilja sig på varsitt håll.

Den 6 december 2022 bytte paret ringar i klubbrummet på restaurang Knäppingen i Norrköping.

Vigselförrättaren Linnea Lagnström läste upp textraderna från Ett liv för mig är ett liv med dig – och för många i deras omgivning var det egentligen inte det minsta överraskande att Ewa och Göran blev äkta makar.

I så fall snarare mer förvånande att det dröjde så många år innan de till slut bar samma efternamn…

Annons

– De flesta gemensamma vännerna och även en del släktingar blev säkert inte så chockade direkt, om man säger så. Vi har alltid haft en fin kontakt och betytt mycket för varandra, även om vi inte varit ett par, berättar Göran.

– Även om vi var tajta under skolåren var vi aldrig mer än vänner. Därefter befann vi oss aldrig i samma fas då vi möttes, det var alltid någon av oss som hade ett annat förhållande. Jag träffade exempelvis min blivande man då jag var 18 år. Så vi hade inte chansen att utforska hur en kärleksrelation mellan oss kunde utveckla sig, fortsätter Ewa.

Ett svartvitt gammalt konfirmationsfoto.
Ewa och Göran som konfirmander i 8:e klass.

Inte förrän den 6 december 2018, då deras tidigare klass hade en av många återträffar just på restaurang Knäppingen i Norrköping.

Annons

– Efter att ha varit gift i 30 år hade jag levt som singel i två år och visste att Göran höll på att separera från sin fru. För första gången på väldigt många år var bägge två lediga samtidigt, och det kändes väldigt speciellt den där torsdagskvällen. Något hände när vi satt på restaurangen, säger Ewa.

Träffades i första klass

De bestämde sig för att gå ut och äta på en annan restaurang två dagar senare. Då i form av en dejt. Den första de någonsin haft tillsammans och för första gången stod alla stjärnorna rätt.

– Under våra gemensamma skolår fanns det garanterat äldre och mer spännande killar än mig för Ewa, men från att vi blev lite äldre har det alltid funnits känslor och en spänning mellan oss. Båda har sett framför oss och funderat över hur bra det skulle kunna bli och det är faktiskt ännu bättre än jag trodde, ler Göran. Det kändes som att komma hem då vi blev tillsammans.

– Ja, det här var verkligen något värt att vänta på så länge, fyller Ewa i.

Göran och Ewa håller händerna och tittar varandra i ögonen.
De började ettan ihop 1974. Nästa år är det 50 år sedan Ewa och Göran träffades för första gången – och då planerar de att fira sin kärlek med en stor fest i Italien.

Nästa år är det 50 år sedan de sågs första gången. Det var 1974 utanför skolpaviljongen i området Navestad, Norrköping.

Annons

– Vi var sju år gamla och skulle börja i första klass. Bägge var förstås lite nervösa när vi stod där på led innan vi skulle gå in i skolan, minns hon.

Ewa kommer ihåg att Göran blev lite arg på henne för att han tyckte att hon trängde sig före.

– Men det gjorde jag inte. Ändå knuffade han till mig, så att jag blev ledsen. Första mötet var med andra ord så där, skrattar Ewa.

Eller så fanns det något i det gamla uttrycket ”kärlek börjar alltid med bråk” som de fick höra som barn?

– Vi har pratat om den där händelsen och jag minns ärligt talat inte exakt vad som hände. Kanske inte så konstigt med tanke på att det var så många år sedan. Men det är utrett i alla fall, skrattar Göran.

Ewa som ung. Hon har långt blont hår och lugg i mittbena.
Ewa har ofta skojat om att de en dag ska bli man och fru ...

Sonen fick hjärntumör

Som barn lekte de ganska mycket.

– Ofta var vi lite större gäng som körde exempelvis röda vita rosen och annat roligt tillsammans, och när det var dags för leken ryska posten i mellanstadiet kan ni försöka gissa vem jag helst ville pussa, ler Ewa.

Annons

En händelse som etsat sig fast lite extra hos båda är klassfesten i åttonde klass då de dansade tryckare.

– Vi höll om varandra hårt, kind mot kind och plötsligt viskade Göran: ”Vet du Ewa, en dag kommer vi att gifta oss.” ”Det gör vi säkert”, svarade jag. Vi har alltid haft en bra kommunikation och skojat mycket tillsammans. Flera gånger när vi träffats som vuxna genom åren kunde jag retsamt säga: ”Vad är det här? Jag hör inga bröllopsklockor, jag har ingen ring”, skrattar hon.

– Men tänk så rätt jag hade, kontrar Göran med ett leende.

Efter skolan levde de länge två helt olika liv. Ewa stannade kvar i sin hemstad Norrköping, gifte sig då hon var 20, blev mamma första gången som 24-åring, till dottern Sofie, och sedan sex år senare till sonen Martin.

Gammalt foto på ungdomar.
...och tänk att det till slut skulle bli verklighet för dessa ungdomar!

– Samtidigt vidareutbildade jag mig i omgångar till psykoterapeut, som jag sedan arbetat som, berättar hon.

Annons

Göran flyttade till Uppsala och efter sin universitets- och doktorsexamen reste han en hel del.

– Jag flyttade till England i två olika omgångar. Först till Warwicks universitet och sedan till Oxfords. Under den tiden träffade jag min första fru i Danmark, säger Göran.

De blev föräldrar till Mathias 2008. Men sonen fick en tuff start i livet. Han drabbades nämligen av en hjärntumör, bara ett och ett halvt år gammal.

– Efter den stora chocken var det en tuff och hård tid, som slet mycket på oss alla i familjen. Vi fick vara mycket på sjukhuset, men som tur var blev Mathias frisk från sjukdomen – även om han får leva med vissa sociala utmaningar, förklarar Göran.

Överraskande frieri

Något som däremot inte överlevde var äktenskapet. Göran blev ändå kvar i den danska huvudstaden, där han arbetar som global produktchef på ett mindre biomedicinskt företag som tillverkar forskningsapparatur. Och sedan några månader tillbaka bor även Ewa i Köpenhamn. Görans son fyller 15 i år medan Ewas barn är vuxna och redan utflugna, därför blev det naturligt att hon flyttade. Det innebär förstås en stor omställning för paret, men det är ingenting som oroar dem det minsta.

Annons

– Jag flyttade till Köpenhamn i december, så jag håller fortfarande på att bo in mig. Vi åkte mellan varandra under flera års tid, men det blir ju något helt annat att bo ihop hela tiden, säger Ewa.

– Vi är båda väldigt sociala, vi tycker om att prata och umgås med vänner. Och vi vill leva livet fullt ut genom att uppleva många saker tillsammans. Det kan vara allt från konserter, resor och museibesök till mat- och vinprovningar. Mat och vin är två stora gemensamma intressen och vi tillbringar en del tid i vår vinkällare, berättar Ewa.

Ewa håller armarna om Göran och de har huvudena lutade mot varandra. Göran har glasögon och Ewa har blont hår med lugg.
Nu bor paret i Köpenhamn, dit Ewa flyttade i december.

När det gäller frieriet blev det ett traditionellt sådant. Göran hade planerat allt in i minsta detalj och det skulle ske vid ”Kyss mig nu-huset” i skogsparken på Vejlefjords spahotell. Huset ligger romantiskt och användes tidigare av förälskade par. Mitt i grönskan gick Göran ned på knä och friade till en mycket förvånad, men glad, Ewa.

Annons

– Den 23 juli 2021 kommer alltid att förknippas med något speciellt för oss och vi kommer aldrig att glömma den platsen, säger hon.

– Att vi sedan valde 6 december som bröllopsdag beror på att det var just det datumet som något hände mellan oss under återträffen med klassen, fortsätter Göran.

Gifter sig i Italien

De bestämde sig för att gifta sig på vingården Sesti i den medeltida orten Montalcino i Italien.

– Vi har vänner som driver vingården och jag firade bland annat min 50-årsdag där. Sesti är en mycket romantisk plats och det finns en gammal kyrka på gården som vi kommer att använda för bröllopet. Sesti och dess omgivningar har porträtterats tidigare i den amerikanska romantiska filmen Letter to Juliet, ler han.

Eftersom de inte kunde få dit någon godkänd vigselförrättare, valde paret i stället att först gifta sig i Norrköping – så att de är makar ”på riktigt”.

Annons

– Dessutom är mina föräldrar lite äldre och inte i tillräckligt bra skick för att kunna flyga dit, och vi ville självklart att de också skulle få uppleva bröllopet. Därför fick de vara vittnen när vi bytte ringarna i december, säger Göran.

De nyblivna makarna planerar att den stora tillställningen i Italien kommer att ske 2024 och då blir det fest i flera dagar med familj och vänner.

– Det kommer att bli mycket italiensk mat, vin, sång, skratt och dans. Ett garanterat minne för livet, ler Ewa.

En av låtarna på festen kommer garanterat att vara Careless Whisper med George Michael. Försök lista ut vilka som mer än gärna kör en tryckare då…

Det här är Ewa och Göran

  • Namn: Ewa och Göran Mattsson.
  • Åldrar: Båda fyller 56 i år.
  • Familj: Ewa har två vuxna barn: Sofie, 32, och Martin, 26, medan Göran har sonen Mathias, 15.
  • Bor: Radhus utanför Köpenhamn.
  • Yrken: Ewa är psykoterapeut, medan Göran är global produktchef på ett biomedicinskt företag i Köpenhamn, som tillverkar forskningsapparatur.
  • Intressen: Mat, vin, böcker, musik och resor är de största gemensamma intressena. Båda gillar även att röra på sig genom bland annat gymträning och Ewa tycker om powerwalks.
  • Ewa om Göran: ”Han har mycket charm och humor, så det blir en hel del skratt i Görans sällskap. Dessutom är han omtänksam med ett stort hjärta, allmänbildad och väldigt snygg.”
  • Göran om Ewa: ”Väldigt varm, omtänksam, rolig och en fantastiskt fin person. Genom åren är det många som misstagit sig på hennes blonda hår och blåa ögon. Hon är begåvad, smart och välutbildad.”
Se saker lyckliga par gör på helgerna – för att få relationen att hållaBrand logo
Se saker lyckliga par gör på helgerna – för att få relationen att hålla
Annons