Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Elin, 22, fick sitt drömbröllop – nu har hon gått bort i sviterna av obotlig cancer

22 mar, 2023 
Hillevi Wahl
Elin ligger i Albins famn i soffan. Hon har på sig en zebra-mönstrad tröja. Albin har på sig en grå mössa och glasögon.
Efter det slutgiltiga läkarbeskedet, mellan alla tårar, friade Albin till Elin.
Elin Fagrell Holmsten hade en enda önskan: Att hon skulle hinna uppleva sitt drömbröllop. I en intervju med Allas berättade hon om sjukdomen och kärleken till sin älskade Albin. I december blev de man och hustru och firade med familj och vänner. Knappt två månader senare gick Elin bort.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

När Elin Holmsten, 22, fick reda på att cancern var tillbaka och hade spritt sigi kroppen förstod hon att det bara var en fråga om tid innan hon skulle dö. Samma dag friade Albin.

– Det var den enklaste saken i världen att svara ”ja” på den frågan, sa Elin när Allas intervjuade henne.

Se också: Här är de vanligaste formerna av cancer i SverigeBrand logo
Se också: Här är de vanligaste formerna av cancer i Sverige

Den 24 januari kom nyheten att Elin hade gått bort. I ett meddelande på sociala medier, upplagt efter hennes död, skrev Elin:

”Nu har tiden kommit då jag har lämnat detta livet.

Ett orättvist kort liv. Men också ett liv där jag fick uppleva massvis av kärlek och värme. Jag vill tacka er alla för stödet ni har gett mig.

Annons

Vi ses i Nangijala”.

Hyllas på Instagram

Även Albin Fagrell Holmsten hyllade sin älskade hustru i ett inlägg på instagram:

”Tack för allt du gav mig Elin. Den styrka och det modet du hade har burit mig under denna tid och kommer bära mig vidare tills vi ses igen. Du lärde mig vad kärlek innebär och jag har inte gått en sekund med dig utan att känna mig älskad.

Ett instagram-inlägg som Elin Holmsten gjord, där hon tar farväl och lagt upp en bild på sig själv från sitt bröllop.
Under sin sjukdom fick hon stort stöd på sociala medier. Hon skrev ett sista inlägg, ett farväl, som lades upp efter hennes död.

Vi fick inte den tid vi förtjänade ihop, men vi hann med så mycket ändå. Att jag får bära ditt efternamn gör mig så stolt och det kommer påminna mig om dig när allt känns tungt.

Annons

Du påverkade människor i hela Sverige med din berättelse och kommer alltid bli ihågkommen för din visdom och din kämparglöd. Det kommer aldrig finnas någon som dig igen. Fortsätt dansa och sjunga min älskade.”

Allas gjorde en stor intervju med Elin Fagrell Holmsten i november. Då berättade Elin om sitt liv, kantat av många svårigheter, chocken över cancerbeskedet, kärleken till Albin – och drömmen om att hinna ställa till med en stor kärleksfest innan allt tog slut.

Tillsammans med hela sin stora familj.

– Jag växte upp i en liten by som heter Nossebro utanför Trollhättan tillsammans med en väldigt stor och bullrig familj.

Här fanns mamma Lena och pappa Åke och fyra yngre syskon som är mellan 6 och 18 år.

– För mig var det tryggt att växa upp i en stor och kärleksfull familj, sa Elin.

Svår tid i skolan

När hon började skolan blev det kämpigare.

Annons

– Jag hade väldigt svårt i skolan, för jag är dyslektiker. Men fick inte min diagnos förrän i gymnasiet.

Genom hela grundskolan trodde hon bara att det var hon som var dum i huvudet.

– Det gör något med ens självkänsla, att inte klara det som andra fixar. Redan när jag var elva år mådde jag så dåligt att jag hade självmordstankar.

Ensamheten och den dåliga självkänslan ledde till en ond spiral av depressioner, destruktiva förhållanden och svårigheter att klara skolan.

– Trots det kämpade jag, såg till att jag fick bra hjälp.

Elin har rött långt hår och tittar ut genom ett fönster. Hon har en svart katt i famnen och en zebra-mönstrad tröja.
Elin var tacksam över all värme och kärlek från omgivningen.

Hon tog studenten med bra betyg.

– Jag är så himla stolt över mig själv, att jag lyckades ta mig igenom den tuffa tiden, sa Elin.

Annons

Våren 2021 såg allting verkligen ljust ut för Elin.

Hon hade kunnat börja plugga igen och äntligen börjat få tillbaka självkänslan och sin tro på livet.

Fick ont i magen

Då kom helt oväntat nästa svåra smäll.

– I maj fick jag extremt ont i magen. Efter midsommar 2021 hade jag så ont att jag tvingades åka in till akuten.

Tyvärr tog inte läkarna hennes smärtor på allvar. Inte förrän tredje gången hon åkte in till akuten träffade Elin en läkare som såg till att hon fick göra röntgen och genomgå koloskopi. Ett par veckor senare ringde läkaren och sa: ”Kom hit i morgon – och ta med en anhörig.”

Elin tog med sin mamma till sjukhuset.

– När vi satt i det där rummet, så sa läkaren att de har hittat en cancertumör i magen. Trots att jag innerst inne kände det på mig, så bröt jag ihop. Och mamma bröt ihop. Jag ringde min pappa, som bröt ihop. Då trodde jag att mitt liv var slut.

Elin och Albin kysser varandra vid altaret i kyrkan när de gifter sig.
Den tredje december 2022 sa Elin ja till sin Albin i Järnboås kyrka.

Läkarna var dock optimistiska och gav Elin stort hopp att cancern gick att bota.

– De sa att de skulle operera bort tumören. ”Och du ska få cellgifter, det här kommer vi att fixa”. Två veckor senare opererades jag i Göteborg, sa Elin.

Bara några dagar efter cancerdiagnosen började Elin chatta med Albin på Twitter.

– Ända sedan jag lades in på sjukhus de första gångerna har jag varit väldigt öppen på sociala medier om vad jag varit med om, så Albin visste allt från början, sa Elin.

Annons

Pratade i timmar

De kom nära varandra snabbt och kontakten blev intensiv.

– Albin var väldigt tjattrig av sig. Han är mycket mer social än vad jag är. En dag så frågade han hur jag mådde, och om jag ville prata i telefon. Visst, sa jag. Det slutade med att vi pratade i tre timmar i sträck, och sedan dess har vi aldrig slutat prata, berättade Elin med värme i rösten.

Andra märkte också att det var något särskilt med Albin.

– Min mamma förstod att jag var kär i Albin långt innan jag visste det själv. För det var allt jag pratade om hemma: Albin, Albin och Albin. Hon hörde hur jag skrattade på mitt rum och lät så himla glad när vi pratade i telefon, sa Elin.

I ett halvår gick hon på cellgifter. Sedan kom glädjebeskedet.

– I februari 2022 så sa läkarna att ”du är frisk nu, Elin. Vi ser inga spår av cancer längre”. Jag blev så himla lycklig. Herregud, jag hade fått mitt liv tillbaka! Jag skulle inte dö!

Elin och Albin står utomhus i förda kostym och brudklänning. De tittar varandra i ögonen och Elin håller i sin brudbukett.
Elin och Albin träffades 2021.

Elin och Albin och flyttade ihop och började planera för framtiden.

– Jag fick en sådan himla lust att göra en massa saker. Plugga till grundskolelärare, jobba och resa. Vi bokade in många saker. Mamma och jag bokade in en resa, bara för henne och mig, till Grekland. Vi skulle gå på Lollapaloza-festivalen. En massa sådant kul.

Annons

Hon förstod

Men det blev inte riktigt som Elin hade planerat. I juni 2022 började hennes händer och fötter plötsligt svullna. Elin hade drabbats av akut njursvikt. Två katetrar opererades in. Det fanns också en oro att cancern hade kommit tillbaka.

För säkerhets skull bestämdes det att hon skulle göra en PET-röntgen. Elin fick ett radioaktivt medel insprutat i blodet. Medlet tas upp av celler som innehåller mycket socker, som cancerceller gör. Om det finns sådana celler i kroppen, så lyser det upp på de platserna i kroppen, vid en PET-röntgen.

– När jag tittade på läkarens skärm så såg jag att det lyste lite överallt, på mina äggstockar, i mina ljumskar och på vissa delar av mitt skelett, sa Elin.

Hon förstod att det var cancer, men chockbeskedet kom några veckor senare.

– När läkarna hade fått svar på alla prover, så sa de att det inte fanns någon botande behandling för mig, bara en bromsande. Då blev jag helt tom i huvudet. Alla bröt ihop utom jag. Jag såg hur allting hände runtomkring mig, men jag kände ingenting.

Familjen var med, och reagerade starkt.

Albin och Elin håller om varandra och kysser, Albin har på sig kostym och glasögon och Elin har på sig en brudklänning och slöja i håret.
"Bröllopet blev precis som jag hade hoppats”, berättar Elin.

– Mamma och Albin grät, men det värsta var när min pappa bröt ihop. Jag kommer ihåg hur pappa bara skrek att han var så ledsen över att veta att jag kommer att dö, sa Elin.

Annons

Senare på kvällen låg Elin och Albin och höll om varandra hemma i sängen och grät.

– Då frågade Albin om jag ville gifta mig med honom. Det var något jag har sagt att jag jättegärna ville göra innan jag dör.

Elin tvekade inte en sekund, utan ropade ”ja!” direkt.

– Jag kommer aldrig att få uppleva hur det är att köpa ett eget hus, eller få barn och se dem växa upp, eller arbeta som lärare. Men jag hinner i alla fall leva tillräckligt länge för att få gifta mig, sa Elin.

Ville ge bidrag

När Elin berättade om läkarnas cancerbesked och Albins frieri för sina vänner på sociala medier, så var det flera som erbjöd sig att bidra med en liten slant till parets drömbröllop.

– Sociala medier har varit så oerhört viktigt för mig, ända sedan jag var tonåring. Jag har fått så fint stöd, bara värme och kärlek av alla. Jag känner verkligen att de tycker om mig precis som jag är. Att jag har en viktig plats här på jorden, sade Elin.

Annons

Tidigare hade hon känt att hon inte hade något syfte.

– Speciellt när jag var sjuk och sjukskriven. Jag ville så gärna ha ett jobb och vara en viktig del på en arbetsplats. Men nu känner jag att det där inte spelar någon roll. Det som är viktigt är att jag finns i världen, här och nu. Att jag bidrar med något, som alla gör. Alla är viktiga i många andras liv, hela tiden, även om man inte alltid förstår det, sa Elin.

Elin sitter i sin soffa. Hon har långt rött hår och en zebra-mönstrad tröja på sig.
Elins svårartade cancer kunde inte botas, men hon fick bromsande behandling.

På bara några veckor samlade vänner och okända människor in 150 000 kronor till Elin och Albins bröllop.

Annons

– Helt fantastiskt! Jag är helt överväldigad och rörd över att de här människorna vill att Albin och jag ska få ett så fint bröllop som möjligt, och att jag får en bra och lycklig sista tid i livet, sade Elin.

Den 3 december blev hennes högsta dröm sann. Elin och Albin gifte sig i Järnboås kyrka och hade en stor bröllopsfest på Åkerby Herrgård utanför Nora.

– Min yngsta lillebror var ringbärare och jag hade mina tre närmaste vänner som brudtärnor, berättade Elin lyckligt.

– Det blev precis så som jag hade hoppats. En underbar fest för att fira livet och kärleken. Tillsammans med alla de vi älskar och tycker allra mest om. Det var så fint att alla fick vara lyckliga och glada och glömma allt dåligt som hade hänt, åtminstone under en dag.

Brudklänningen hade Elin omsorgsfullt valt ut, sedan länge.

– Den är jättevacker, mycket tyll och mycket spets. Väldigt prinsessig, med en lång, stor svepande kjol. Kanske kommer jag att vilja begravas i den också. Så jag vill verkligen att den ska vara som en vacker dröm, sade Elin då.

Elin Fagrell Holmsten blev 22 år.

Annons