Emmy och Marcus bor på sin segelbåt i Västra hamnen i Malmö

Kvinna styr en segelbåt.

Snart påbörjas den långa resan med de karibiska öarna som mål. – Det är en vision man som seglare alltid haft, säger Emmy.

Foto:  Johanna Sandwall

Emmy och Marcus valde bort komforten i sin lägenhet för att satsa helhjärtat på sin dröm om en segling jorden runt. Idag bor de på sin segelbåt och njuter av livet med havet utanför ytterdörren.

Solen glittrar i det spegelblanka vattnet i Dockan, Malmö, när vi tar oss ner längs bryggan med siktet inställt på den vita båten med blått kapell. Emmy Sandwall och Marcus Johansson skymtar i sittbrunnen på S/Y Linnea, den 12 meter långa segelbåten som är deras hem.

– Vilket väder, va? Emmy välkomnar oss med ett leende och vi blickar ut över de perfekta väderförhållandena. Den fuktiga vintern är äntligen över och nu nalkas sommaren – den härligaste tiden för båtliv. Emmy och Marcus har bott i sin båt i ett år.

– Det är en dröm som blev sann, säger Marcus, som pysslat med båtar under hela sin uppväxt.

De har spenderat hundratals timmar inom sjöscoutsrörelsen och trots att de tillhörde olika kårer var det där de lärde känna varandra.

Anna vill se fler kvinnor bakom rodret: ”Min stora drivkraft är att bryta normer”

– Det tog många år innan vi faktiskt seglade tillsammans, men vi utvecklade våra kunskaper på olika håll och fann något vi båda var riktigt bra på. När vi väl började segla ihop föll bitarna på plats och det har aldrig varit några frågetecken. Det är en miljö där vi agerar och fungerar väldigt synkroniserat.

När kärleksrelationen blev ett faktum formades drömmen om att en dag kunna segla jorden runt tillsammans. Jakten på den rätta båten började och bestod av mässor, många timmars research och kontakt med flertalet båtmäklare.

– Det fungerar lite på samma sätt som när man letar efter lägenhet eller hus. Vi visste vilka kriterier som var viktiga, exempelvis möjligheten för längre boende ombord, toalett och att jag skulle kunna stå raklång, säger Marcus.

Två rum och kök ombord

Valet föll på S/Y Linnea som seglades hem till Malmö i maj 2019. Ombord finns två rum och kök, en toalett med dusch och oändligt med förvaringsfack. Inredningen är i mörk mahogny, men soffan och fåtöljerna i ljust skinn lyser upp den lilla salongen.

– Vi har ugn, kyl, frys, kryddskåp, skafferi och rörliga spisplattor, så vi kan laga mat även när det gungar. De vardagliga sakerna var viktiga för oss då allt ska fungera praktiskt precis som i ett vanligt hem, menar Emmy.

När båten kom till hamn för ett år sedan var inte tanken att paret skulle flytta in direkt. De började pendla mellan jobben, lägenheten, och hamnen för att få ihop livspusslet och när sommaren kom begav de sig iväg på en längre segling.

– När vi kom tillbaka några veckor senare insåg vi hur otroligt smidigt det var att bo permanent i båten för att ständigt kunna fixa saker och lära känna henne ordentligt. Så vi tänkte att kylen ju ändå är full och det väsentliga från lägenheten är redan här – vi stannar!

Vi har valt denna livsstil

Med målet om en jorden-runt-segling i fokus tog de beslutet att inte förlänga processen mer än nödvändigt, och 6 veckor efter att båten seglats hem flyttade de in på riktigt.

– Allt handlar om mindset, säger Emmy. Självklart har mycket förändrats, men vi har ett gemensamt mål och vi har valt denna livsstil. Det tog inte lång tid innan vi slutade sukta efter grejerna som försvann, och vi har båda upplevt att omställningen varit lättare än förväntat.

Sglare med Öresundsbron i bakgrunden.

Både Emmy och Marcus har lång erfarenhet av båtlivet.

Foto: Johanna Strandwall

– Jag har alltid älskat skor, kläder och väskor, men i båten måste utrymmet användas smart och det tvingade mig till sunda förändringar. Ju mer plats man har, desto mer behov känner man att fylla det, så nu har vi slutat överkonsumera och tänker mer hållbart.

Annorlunda vardag

Eftersom de båda har lång erfarenhet av båtlivet var det få saker som kom som en överraskning. Men ändå fanns vissa vardagsbeteenden som de inte upptäckte skulle påverkas förrän de flyttat in.

Ann drömde om ett nytt liv: ”Jag sa upp mig – och kastade loss”

– Bara en sådan sak som en helkroppsspegel, skattar Marcus som är nästan 2 meter lång. Och att få tvättid i hamnens servicehus eller låna maskinen hos våra familjer så vi alltid har rena kläder och lakan.

– Ja, och jag som åker till jobbet tidigare än Marcus på dagarna måste verkligen planera mina outfits kvällen innan. Eftersom vår garderob bokstavligen är i och ovanför sängen är det inte direkt läge att ångra sig vid 06-tiden, säger Emmy.

Under vintern har både värmeelement och avfuktare fått ta plats i båten för att reglerera klimatet, och de är överens om att det mest prövande med boendesituationen är att det är näst intill omöjligt att inte störa varandra på den begränsade ytan.

– Har man en dålig dag går det inte att stänga in sig i sovrummet för att vara ifred. Vi är ständigt på varandra, vilket såklart kan vara både supermysigt och frustrerande.

Förr hade Marcus en egen båt som var hans frizon. Om han kom hem från jobbet och inte kände sig på topp tog han cykeln ner till båten och spenderade en stund med något litet projekt. På så sätt fick de båda egentid och kunde sedan komma tillbaka piggare och gladare.

Den största rädslan är att någon av oss ska trilla i

– Nu bor vi liksom i hobbyn, menar Marcus. Det finns ingenting att försvinna till och vi har snabbt fått lära oss hur extremt viktigt det är att anpassa oss efter varandras behov. Kommunikation, flexibilitet och respekt är verkligen A och O.

Se också: Sandra bor i sin bil - var som helst i världen

Umgås med oväder

De båda är övertygade om att dessa lärdomar kommer vara viktiga när de nästa år ska segla iväg på sin stora färd med de karibiska öarna som mål. Resan beräknas ta 1,5 år och rutten går längs Europas västkust till Gran Canaria, Kap Verde och sedan över Atlanten till den karibiska ö-världen. Där ska de njuta av sitt uppnådda delmål, innan resan bär av hemåt igen längs den amerikanska ostkusten, Island och England.

– Att segla över Atlanten är något som känns både spännande och lite läskigt. Det är en vision man som seglare alltid haft.

Båten måste vara rustad för att klara av en lång segling och varje dag arbetar Emmy och Marcus med att färdigställa projekt och införskaffa den rätta utrustningen. Även planeringen är en stor del av förarbetet och det gäller att lägga sin rutt rätt för att parera vissa väderfönster.

Ett par sitter i sin båt med en dator.

På kvällarna läser Emmy och Marcus på om oväder inför sin kommande segling.

Foto: Johanna Sandwall

– Istället för att titta på tv om kvällarna brukar vi mysa ner oss med popcorn, söka destinationer och läsa på om oväder. Det är så vi umgås, skrattar Emmy.

Deras familjer stöttar deras beslut om livsförändringen, men självklart finns det en viss oro över farorna som kan möta dem på resan.

– Den största rädslan är att någon av oss ska trilla i. Skulle båten gå sönder mitt på Atlanten så går det mesta att laga, men trillar någon i vattnet kan det snabbt gå väldigt illa. Av säkerhetsskäl ska vi alltid vara fastkrokade i linor så fort vi rör oss på båten, men man har ju hört om olyckor som inte slutat så väl, menar Marcus.

– Vi är bra förberedda och har respekt för det farliga, instämmer Emmy. Vi har mycket dyr utrustning som vi hoppas att vi aldrig behöver använda.

Finns på sociala medier

Men rädslor och faror till trots är Emmy och Marcus övertygade om att fördelarna slår nackdelarna. Det är ett otroligt häftigt liv de lever, och tack vare wifi via en mobil router kan de dela med sig i sociala medier. På Instagram uppdaterar de flitigt med inblickar från vardagslivet, tips, spännande projekt och magnifika bilder från havet.

– Tanken med att bli synliga i sociala medier är att vi vill visa ett annorlunda liv och inspirera andra till att våga satsa på sina drömmar. Vi delar med oss av kunskap och perspektiv på något som många nog tycker är skrämmande. Och för de som inte gillar båtar vill vi visa våra personligheter, häftiga platser och en speciell livsstil.

– Ja, det är ett ovanligt liv som jag tror många är nyfikna på. Vi är som en snigel, har hemmet på ryggen och drar dit vi vill.

Att leva i drömmen är det absolut viktigaste för Emmy och Marcus, och det har gjort att de vågat satsa på sitt nya liv. De kan snabbt byta miljö, spontant bestämma sig för en helgsegling om vädret tillåter eller välja att bara ligga i hamn och njuta av närheten till havet. Med det ultimata målet ständigt i fokus tar de sig igenom vardagens prövningar och fokuserar på det positiva.

– Även om allt inte bara är en dans på rosor, så ska vi aldrig glömma att vi lever i en otroligt lyxig situation, avslutar Marcus. Bättre havsutsikt än så här kan man ju inte få!

Vill du testa båtlivet? Här är Emmy och Marcus bästa tips:

  • Hitta en nivå på dina båtdrömmar som passar din ekonomi, erfarenhet och kunskap.
  • Våga släppa standardlösningarna! Ofta finns det mycket man kan fixa och trixa med själv, vilket både sparar pengar och gör att du lär känna din båt.
  • Sök efter kunskap! Gå en kurs, gör research på nätet och fråga entusiaster i hamnarna. Båtfolk är generellt sett otroligt generösa med att dela med sig!

Det här är Emmy och Marcus!

Ålder: 28 och 32.
Bor: Ombord på S/Y Linnea i Malmö.
Yrke: Emmy är designutvecklare inom medicinteknik och Marcus elkraftsingenjör.
Instagram: linneasailing
Hemsida: www.linneasailing.com

Det här är S/Y Linnea!

Modell: Linjett 40 från 2004/2005Fakta: 12 m lång och 3,5 m bred segelbåt. Isolerad och byggd för att kunna ligga i vattenåret om. 2 rum, kök och toalett.
Kostnader: Hamnavgift, renoveringar, utrustning, el.