Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

En raket var nära att döda lilla Izabelle – räddades av sitt gosedjur

31 dec, 2019 
Susanne STAMMING
Jennifer och dottern Izabelle sitter tillsammans i dotterns rum. På bilden syns också nallen som räddade Izabelles liv.

Den stora rosa leende nallen var ett impulsköp. Ingen kunde ana att den skulle bli livsviktig för Izabelle. Men det hade kunnat går riktigt illa den där kvällen i somras, om inte kramdjuret tagit smällen.

För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Efter en lång resa genom skogarna i Halland kom Jennifer Lyrén Pezic, 30, och hennes man Almin Pezic, 26, fram. Gekås i Ullared låg framför dem och det var bara att tränga sig in trots att Jennifer var gravid och hennes mage började bli stor.

Ganska snart letade de sig fram till avdelningarna för barn och baby. Målet var att bunkra upp ordentligt inför dotterns födelse och det var en av anledningarna till att de åkt dit.

– Vi hittade en hel del av det vi planerat, men det blir dessutom alltid mycket mer än man tänkt sig, säger Jennifer och skrattar.

Izabelle tillsammans med pappa Almin.
Izabelle tillsammans med pappa Almin. Foto: Privat

Ett köp var definitivt inte planerat och det var en gigantisk rosa nalle som satt i ett hörn med ett glatt leende. Den verkade plira med sina svarta ögon och kanske nästan vicka på sin bruna nos. En rosa rosett runt halsen fulländade det stora mjukdjuret och det var Almin som övertalade Jennifer att det var just en sådan som deras dotter behövde.

Annons

Vad de inte visste var att det beslutet skulle rädda livet på Izabelle något år senare...

– Det är ganska märkligt när man tänker på det, konstaterar Jennifer.

”Någon kastar något mot fönstret”

Efter inköpsrundan kunde det framtida barnrummet fyllas med allt som behövdes och Izabelle anlände den 17 maj 2018. De blev fyra om man räknar med lilla chihuahuan Beppo, som också var en familjemedlem.

Dessutom fanns familj och släkt i närheten och det har aldrig varit svårt att få barnvakter och annan hjälp.

– Både mamma och pappa, svärmor och svärfar har varit nära hela tiden. Dessutom har vi en bra förskola nära och Beppo har bevakat sin nya familj hela tiden. Det är hans flock, säger Jennifer.

Mamma Jennifer sitter i soffan med Izabelle och lillebror Milian.
Tryggheten fick sig en rejäl törn. Izabelle har blivit rädd för höga ljud och vill inte sova själv. Här med lillebror Milian och mamma Jennifer, som konstaterar att ”nallen gör vi oss aldrig av med”. Foto: Susanne Stamming

Numera har Izabelle även en lillebror, Milian som föddes den 27 juni 2019. Bara fyra veckor innan det skulle bli riktigt dramatiskt.

– Jag hade precis hunnit landa hemma när det hände, säger Jennifer.

Bild av raketen som var nära att döda Izabelle.
Raketen for runt som en projektil. Foto: Privat

Det var den 27 juli och i allt övrigt var det en helt vanlig torsdagskväll hemma i Hisings kärra norr om Göteborg. Izabelle hade sitt eget rum. Hon sov utan problem i sin egen säng där och det hade hon gjort länge.

Annons

– Hon brukade somna runt halv nio. Jag var med Milian som sov i vår stora dubbelsäng i sovrummet, som också låg på övervåningen. Almin satt vid datorn i ett rum intill, berättar Jennifer.

Strax därefter hör Almin något utanför som kommer från gångstråket som ligger bortanför trädgården på baksidan. Han går ut på balkongen för att kunna se vad som händer. Där bakom den ganska höga häcken som går längs med gångvägen ser han en person som kastar något mot huset och en projektil går rakt mot fönstret till Izabelles rum.

– Plötsligt hör jag hur det smäller till högt och sedan smattrar det. Izabelle gallskriker och jag rusar in i hennes rum, medan Almin ropar att jag ska ta henne därifrån, berättar Jennifer.

Se också videon: Lilla Alice föddes med cancer – var täckt av blåmärken

Lilla Alice föddes med cancer – var täckt av blåmärkenBrand logo
Lilla Alice föddes med cancer – var täckt av blåmärken

Ungdomsgäng kastade in raket

Hon möts av ett rökmoln och blixtrande ljus i olika färger från fyrverkeriraketen som antänts efter att ha gått rakt genom fönstret. Den hoppar runt i rummet medan Izabelle sitter gråtande i sängen.

Jennifer och dotter tittar ut genom fönstret på dotterns rum.
Rummet målades om i rosa efter dramat för att skapa en ny känsla. Men händelsen har satt fler spår. Foto: Susanne Stamming

– Jag visste inte om det brann, men hann tänka den tanken innan jag sprang nerför trappan och ut genom dörren. Det var mycket adrenalin. Jag hann knappt tänka, säger Jennifer.

Annons

Under tiden hade Almin också tagit sig ut för att jaga efter ungdomsgänget som snabbt försökte komma därifrån på cyklar och mopeder. Jennifer ringde 112 och larmade polisen som sa att de inte kunde skicka en bil direkt och så ringde hon sin pappa som var där snabbt eftersom de bor nära.

– Sedan kom Almin tillbaka utan att ha fått tag på killarna och vi gick upp på övervåningen. Som tur var hade det inte brunnit. Det hade vi hört om tidigare – att det börjat brinna när någon kastat in fyrverkerier i hus.

Nallen genomborrad

Raketen hade däremot bränt märken lite överallt i barnrummet, både tak, golv, väggar och leksaker hade märken. Det låg aska i sängen. Men värst skadad var den rosa jättenallen som suttit vid fotändan av sängen. Han hade ett svart hål rakt genom huvudet som om det var någon som skjutit ett skott rakt mot honom.

– Det var då jag och Almin verkligen förstod hur illa det kunde gått. Hade det inte varit för att nallen tagit det här skottet från raketen så hade det kunnat vara Izabelles huvud eller kropp som träffats istället. Nallen räddade hennes liv, säger Jennifer.

Annons

– Han satt mellan henne och fönstret.

Efteråt har hon tänkt mycket. De brukade aldrig ha fönstren öppna, men babymonitorn hade varnat för hög temperatur i rummet och då hade hon öppnat i sommarkvällens värme på över 30 grader.

Tänk om jag inte placerat nallebjörnen precis där eller om vi aldrig köpt den

– Tänk om jag inte placerat nallebjörnen precis där eller om vi aldrig köpt den.

Dagarna efter var jobbiga. Alla var fortfarande i chock och Izabelle ville inte länge sova själv. Amin gick flera gånger och sökte upp de grupper av ungdomar som fanns i närheten och fick till slut fram några namn som han gav till polisen.

– Vi förväntade oss inte mycket, men vi vet vilka det är som gjorde det. Sedan lade polisen ner allt två dagar senare. Då blir man ändå väldigt besviken. Ska det verkligen vara så här?

Izabelle har ännu inte hämtat sig från händelsen och tryggheten är inte självklar som den borde vara för en ett-och-ett-halvtåring.

– Hon gillar inte höga ljud, som telefonen och hon reagerar starkt på dammsugaren. Då ser man paniken i ögonen. Jag kan inte använda den när hon kan höra. Vet inte hur vi ska göra, men vi får försöka vänja henne på något sätt.

Fortfarande kan hon inte sova i sitt rum och i egen säng.

Det svarta hålet i nallen vittnar om hur illa det kunde ha gått. Foto: Susanne Stamming

– Det har varit i vagnen eller i mitt knä som hon somnat. Hon är rädd för att sova och om natten har hon vaknat och skrikit i timmar. Det har blivit bättre, men det är långt ifrån hur det var tidigare.

Annons

Har fått psykologhjälp

Genom en psykolog har de fått hjälp med olika knep för att komma förbi Izabelles rädsla och bland annat ska hon få klappa dammsugaren när den är tyst.

Jag oroar mig för hur det ska bli under de där klassiska fyrverkeridagarna som nyår och påsk

– Det är övningar som ska göras steg för steg. Psykologen har varit jättebra. Även lilla Beppo har varit påverkad av händelsen och har blivit mycket mer nervös.

– Jag oroar mig för hur det ska bli under de där klassiska fyrverkeridagarna som nyår och påsk. Måste vi gömma oss någon annanstans? Det vet vi inte, säger Jennifer.

– Det är otroligt hur någon kan göra så här. Ingen oavsett ålder kan väl missa vad som kan hända om man skjuter en raket mot en människa eller ett hus. Jag har förstått att reglerna ska bli hårdare, men den här raketen verkar ha varit en olaglig import från annat land.

Men trots allt är Jennifer glad över att inget värre hände. Nu försöker familjen gå vidare. Hon och Amin har målat om Izabelles rum för att skapa en ny känsla och de vita väggarna har i dagarna blivit helt superrosa. Nya leksaker har också köpts in och hennes lilla indiantält har slängts eftersom det var för illa åtgånget av raketen.

Annons

– Något nytt tält blir det inte. Fast nallen gör vi oss aldrig av med. Den kommer nog få följa henne genom livet, säger Jennifer och tittar på den en meter stora björnen med den svåra huvudskadan. Han ler fortfarande.

Regler för fyrverkerier

  • Nya regler och lagar kring fyrverkerier har gradvis införts i Sverige under många år.
  • 2002 förbjöds smällare och 2014 blev det inte längre tillåtet med tyngre raketpjäser.
  • Lagen skärptes ytterligare den 1 juni 2019 och nu är det ingen utan tillstånd som får skjuta upp raketer på pinne. Anledningen anses vara den höga olycksrisken med just raketer på pinne. Vill man använda den typen av fyrverkeri krävs både utbildning och tillstånd av kommunen. Återförsäljare får bara sälja till dem som har detta. Dock sker olaglig import via internet som delvis förstör tanken med regelverket.
  • Vid alla fyrverkerier finns en 18-årsgräns. Olika kommuner kan också ha olika regler för var och när raketer får användas – ta reda på hur det är i just din kommun.
  • Ryska smällare är numera tillåtna på grund av att vi måste ha samma regler som EU.
Annons