Ensamträna hunden – enkel guide till ensamträning
Vardag igen och valpen som har haft sällskap dygnet runt måste kunna vara en sam då och då. Har du inte redan ensamhetstränat din hund så är det dags att börja tänka på det. Vi ger smarta tips på hur du går tillväga.
Ensamträna hund – så gör du
Det viktigaste med ensamträning är att gå varsamt fram! Ingen vill ha en destruktiv hund som ylar så fort du stänger ytterdörren. Målet är att hunden ska vara trygg och lugn och helst vila när den är ensam.
Välj tillfälle. Helst när valpen är mätt, nyrastad och redo för en vila. Välj plats. Hunden ska vara trygg, så träna hemma. Börja med att gå ifrån hunden in i ett annat rum. Stäng inte dörren, men prova med en grind. Ge hunden en till två minuter a ensamtid och kom tillbaka utan att göra en grej av det. Inga hälsningsceremonier, detta är odramatiskt. Om valpen gnyr och krafsar, så vänta helst tills den lugnat sig. Om oron eskalerar, så avbryt och försök igen en annan gång. Först när hunden är lugn när den lämnas kan du öka tiden, men låt träningen ta tid och tveka inte att ta hjälp av en hundtränare.
När ska man börja ensamträna hund?
Enligt Jordbruksverket får valpen först vara ensam efter att den fyllt fyra månader. Alla hundar är individer och mer eller mindre mentalt mogna vid fyra månader, så det varierar.
Hur länge får en hund vara ensam?
Det finns ingen lag på hur länge en hund får vara ensam men man brukar säga att hunden ska rastas och ses över var sjätte timma för sitt välmående. Valpar behöver dock rastas oftare. Det är viktigt att du skapar en trygg och skön miljö så att hunden känner sig bekväm med att vara ensam. Lycka till med ensamträningen!