Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Eva: Jag blev besatt av träning

06 okt, 2018 
Jag blev besatt av träning
Äntligen hade jag börjat tycka att det var roligt med träning och jag gick snabbt ner i vikt. Problemet var bara att det verkade gå lite väl bra.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Under hela min uppväxt hade jag varit överviktig och jag var van vid att alltid vara den som blev vald sist på gymnastiken i skolan. Mamma försökte få mig att cykla till skolan och äta nyttigare. Hon provade att skriva in mig på diverse bollsporter och danskurser, men jag fastnade aldrig för något. I vuxen ålder försökte jag flera gånger hitta någon motionsform som passade mig och testade diverse dieter men ingenting verkade funka.

På nytt jobb

Det var när jag började på ett nytt jobb som det förändrades. Där var det några av mina arbetskamrater som gick och simmade tillsammans efter jobbet och en dag blev jag mer eller mindre medtvingad av min närmsta jobbkompis Eva. Jag vet inte varför men plötsligt tyckte jag att det var skönt att röra på mig. Det blev nästan 2000 meter simmat och en skön stund i bastun efteråt. Efter det följde jag med varje vecka.

Annons

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

I samma hus som jag bodde fanns ett gym. Jag hade med avsmak sett alla killar som glidit in genom de gigantiska glasdörrarna. De var solbrända med färgglada träningskläder och rakade skallar. Men en dag tog jag mod till mig och gick dit. Det visade sig att det skulle starta en nybörjargrupp i styrketräning och innan jag visste ordet av var jag anmäld. Tjejen som hade hand om oss var medelålders och inte alls så smal och muskulös som jag hade föreställt mig. Timman gick jättefort och vi blev kvar en stund efteråt för att fika tillsammans. Det blev med ens veckans trevligaste och mest givande kväll.

Många komplimanger

Dagen efter googlade jag fram ett antal nyttiga matrecept och började rensa kylen på onyttig mat. Jag skulle börja ett nytt liv helt enkelt. Veckorna blev till månader och kilona rasade av mig. Mina arbetskollegor undrade vad jag gjort och jag kände mig smickrad av deras komplimanger. När vi var ute en helg märkte jag att män tittade på mig på ett sätt som tidigare varit helt otänkbart. Det blev ytterligare inspiration för att fortsätta träna. Och träna var nu det enda jag ägnade min lediga tid åt.

Annons

Läs också: Ny studie: Styrketräning ger äldre kvinnor bättre livskvalitet

Jag blev maniskt noga med vad jag stoppade i mig. Godis och chips som förr landade i varukorgen, fanns inte längre i mina tankar. Grönsaker, frukt, kyckling och fisk blev istället min basföda, kompletterad med proteinpulver.

Det blev många nya klädinköp och jag tyckte nu det var roligt att botanisera i butikerna för att hitta något. Jag kände mig lycklig, vacker och fräsch ända tills jag en dag ställde mig på vågen och insåg att jag gått ner över 20 kg. När jag såg mig själv i spegeln putade nyckelbenen ut och revbenen syntes tydligt.

Otäck spiral

Det var först då jag insåg att jag måste sakta ner både vad gällde träning och kontrollen av mat. Den dagen hoppade jag över gymmet och köpte en stor godispåse. Jag blev sittandes vid köksbordet och bara åt. Det var både gott och äckligt. Jag bestämde mig för att lägga om min träning så att jag fick ett par kvällar i veckan lediga och öka på matintaget.

Annons

Det var lättare sagt än gjort. Vanan att gå till gymmet efter jobbet varje dag var svår att bryta. Men jag kämpade. Till slut hade jag gått upp tre kilo och såg det som en lättnad. Jag förstod att jag hade börjat komma in i en otäck spiral av träningsberoende.

Numera går jag till gymmet två kvällar i veckan och simmar med mina arbetskamrater en gång. Jag äter det jag vill och mår mycket bättre.
Eva

Läs också:

Gun: Min man var otrogen med en kvinna han träffade på gymmet

Annons