Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Familjen Altefur gick ner 150 kg: ”Har peppat varandra”

28 apr, 2019 
Redaktionen
Viktminskning tillsammans
Det började med att 
Magnus upptäckte sin allergi. När han änd
rade livsstil hängde familjen på av bara farten. Resultatet är strålande. På ett år 
har familjen Altefur tillsammans minskat nära 150 kilo i vikt.
 ”Vi är stolta och 
glada över denna viktresa”, säger Magnus och hans fru Elsa.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Familjen Altefur är kändisar i Blekinge. De är populära sångare och musiker och berömda för sina julkonserter som lockar en stor publik varje år. Men i december 2018 när de framträdde i Fredrikskyrkan i Karlskrona var det en betydligt slankare och även friskare musikgrupp som mötte publiken.

Flera av medlemmarna i familjen från Karlskrona har länge varit överviktiga. En av de som hade det tuffast var sonen Magnus, som för ett antal år sedan vägde hela 135 kilo men som då lyckades kämpa sig ner till 115 kilo. Trots viktminskningen mådde han sämre och fick alltfler hälsoproblem. Det var hans sökande efter en lösning på sina problem som blev startskottet för hela familjens viktras och hälsoresa.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Hans hälsosamma livsstilsförändring inspirerade både hustrun Elsa och pappa Roger. Men har också varit till hjälp och stöd åt brodern David och hans fru Linnéa, som tillsammans minskat i vikt rejält det senaste året.

Annons

– Vi har peppat varandra och det har varit ett stort stöd. Det hade varit svårt att sitta på släktmiddagar och kalas och säga nej till olika maträtter. Nu har det gått lättare eftersom alla har hjälpts åt och haft det gemensamma målet att minska i vikt, säger Elsa, som numera är smärt och spänstig och kan ha samma storlek i kläder som hon hade på högstadiet. Magnus tar fram sin kavaj som han använde för ett år sedan, nu är den tio storlekar för stor.

Familjen hjälpte varandra att gå ner i vikt.
Familjen före sin viktminskning. Foto: Ewa Stackelberg

Allergin gjorde honom tjock och sjuk

Magnus har gått ner 36 kilo och väger nu 79 kilo. Elsa som tidigare vägde 104 kilo har gått ner 30 kilo och väger nu 74 kilo. Brodern David och hans fru Linnéa tjuvstartade sin viktresa redan året innan med hjälp av Viktväktarna och har tillsammans lyckats tappa 80 kilo. Men för Magnus krävdes det något mera.

Annons

– Trots att jag försökte gå ner i vikt gick det nästan inte. Det spelade ingen roll vad jag åt eller inte åt, eller hur mycket. Till slut upptäckte jag själv att jag har en allergi och jag upplevde att kostomläggning både kan leda till att man slipper en massa hälsoproblem och samtidigt har mycket lättare för att gå ner i vikt.

Plötsligt har vi både tid och ork för varandra

Magnus vill gärna berätta om sin väg eftersom hans allergi gjorde honom både sjuk och tjock.

– Jag tror att det finns många människor därute som har liknande problem som jag hade, men som inte vet varför.

Magnus hade känt sig i dålig form länge, men under 2017 blev det värre och värre. Han hade värk i hela kroppen och hade konstant ont i huvudet, kände sig trött och slut. Magnus, som driver ett IT-företag tillsammans med sin fru Elsa, förklarar att man som egen företagare oftast biter ihop och kämpar oavsett hur man mår.

Annons

– Det var bara för mig att jobba på. Elsa som väntade barn hade foglossning och var hemma och därefter barnledig en längre tid.

Efterbild viktminskning
Patriks viktminskning peppade hela familjen. Foto: Privat

Drog sig för att söka hjälp

Magnus hade läkarskräck och väntade i det längsta att söka hjälp. När han fick alltfler symtom blev han orolig. Problemen med magen ökade och han var ständigt lätt illamående. Sedan kom det kliande utslag på benen och dessutom låste sig käkarna. Till slut kunde han knappt öppna munnen. Det blev flera läkarbesök hos olika specialister och även käkkirurgen var inkopplad.

Annons

– Naturligtvis fick jag rådet att gå ner i vikt och jag kämpade med det. Jag skulle också trappa ner på arbetstiden och vila mera.

Magnus fick diagnosen utbrändhet och muskelkramp med ”frusen käke”. Men det var ingen som intresserade sig för sambanden mellan hans olika åkommor. Det gick några månader men han blev bara sämre.

– Jag kände att kroppen sakta stängde ner och var väldigt orolig. Då började jag söka på nätet för att hitta kopplingar mellan mina symptom. Mycket verkade stämma på glutenintolerans och jag fick göra ett test på sjukhuset.

Medan Magnus väntade på provsvaren skulle han och familjen åka till Elsas släkt på Öland och fira jul 2017.

– När jag kom dit var jag i risigt skick och när Elsas syster frågade om jag ville ha kaffe svarade jag att jag mår ännu sämre av kaffe. Hon gav mig rådet att testa att använda havremjölk istället för vanlig mjölk i kaffet.

Annons

Allergi mot mjölkprotein

Magnus var villig att testa och efter kaffet mådde han inte sämre som han brukade göra.

– Elsas syster har en son som inte tål mjölkprotein och hon föreslog mig att prova att utesluta alla mjölkprodukter under en period och se vad som hände.

Den julhelgen åt Magnus enbart mjölkfri mat och till sin stora förvåning mådde han bättre än han gjort på flera år!

– Det var en aha-upplevelse. Det var inte alls gluten som var problemet, däremot allt som har med mjölk att göra och det handlar inte om laktosintolerans utan om en kraftig allergi mot mjölkprotein.

Väl hemma började de utesluta alla produkter med mjölk.

– Alla mina symptom försvann på några dagar, utom den låsta käken som blev bättre men inte släppte helt. Plötsligt kunde jag stiga upp ur sängen utan värk i kroppen, huvudvärken släppte, magen blev bra och tröttheten var borta liksom utslagen på benen.

Annons

När Magnus kontaktade läkare fick han göra en test för mjölkallergi, men testet är osäkert och rådet han fick var att fortsätta äta mjölkfritt och se vad som hände.

– Jag märkte att jag blev lättare i kroppen. Tidigare hade jag haft väldigt svårt att gå ner i vikt, oavsett vad jag åt eller inte åt. Förklaringen jag fick var att allergichocken i kroppen gör att kortisonet ökar och då är det svårt att gå ner i vikt.

Ny energi

För att komma tillrätta med vikten och problemet med jojbantning har han minskat på portionerna, men unnar sig ibland godsaker i måttliga mängder.

– Jag är väldigt sockerberoende och försöker hålla ner intaget och numera är det lättare eftersom de flesta godsaker även innehåller mjölkprotein. Men jag äter lite mjölkfritt godis och chips på kvällarna.

Elsa har följt Magnus exempel och äter också mjölkfritt, tillsammans med promenader har det haft stor effekt både på välmående och vikt.

Annons

– Jag har blivit duktig på att hitta rätt produkter och ibland bakar jag själv, säger Elsa. Det är lite av ett detektivarbete att hitta livsmedel utan mjölk. Tillsatser som skummjölkspulver, vassle och kasein är vanligare än man tror. Magnus tål inte ens att äta något som har varit i kontakt med spår av mjölkprotein. Dessutom har han under året upptäckt att han varken tål soja- eller ärtprotein.

Tidigare var han för trött för att ens tänka på att träna. Nu har han fått ny energi, Han och Elsa promenerar tillsammans på kvällarna, samtidigt passar de på att natta barnen Max 4,5 år och Hugo 2 år, som följer med i varsin vagn.

– Det är otroligt effektivt, barnen somnar efter tio minuter i vagnen och vi går en mil. Då har vi tid att prata, både om jobbet och privat. Plötsligt har vi både tid och ork för varandra, skrattar Elsa och Magnus och strålar som nyförälskade.

Av Stina Helmersson

Annons