Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjSkilsmässaFöräldraskap

Caroline Vass stjärnfamilj firar jul ihop: ”Ingen ska sitta ensam”

10 dec, 2020 
Per-Ola Ohlsson
Caroline Vass med delar av sin stora familj som firar jul tillsammans trots att det är både expartners och bonusbarn i familjen.
Caroline Vass och hennes nuvarande man Kamran Sahlepour med hennes söner Charlie och Céasar hemma i villan i Malmö. Där firar de jul med exmän, nya flickvänner, före detta svärföräldrar och halvsyskon.
Hemma hos Caroline och hennes man är alla välkomna att fira jul. Här samlas hennes barn och hans barn, hennes båda exmakar med sina nya partners och halvsyskon. För barnens skull glömmer de allt gammalt groll och firar jul tillsammans.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Förberedelserna inför årets julfirande pågår för fullt hemma hos Caroline Vass, 38, och hennes man Kamran Salehpour, 39, i deras villa i stadsdelen Videdal i Malmö.

Det fanns ju en anledning till att vi skilde oss, men vi undviker att ta upp samtalsämnen som skaver

Skålarna med julgodis görs i ordning och juldukarna läggs på borden. Som matstylist och hälsocoach med eget företag vet Caroline exakt hur hon vill ha det.

– Det är viktigt att ingenting fattas, säger hon medan hon packar upp ytterligare en adventsljusstake ur sin kartong.

Caroline Vass bjuder in hela familjen – med expartners och bonusbarn – till julfirandet i sitt hus.
"Jag har själv aldrig bott ihop med både min mamma och pappa och vet hur det är att fira jul utan båda sina föräldrar," säger Caroline Vass.

– Trots att alla som ska komma erbjuder sig att ta med något så blir det aldrig så. Du vill göra allt själv och laga all mat även om du klagar på att du är superstressad. Är det inte så älskling? säger Kamran med ett leende.

Annons

En kaosfri Tomten är far till alla barnen

Men exakt hur julfirandet blir i år vet Caroline och Kamran i skrivande stund inte riktigt på grund av coronapandemin. De hoppas på att det kan bli som förra året. Då lyckades de samla alla till en gemensam julfrukost.

Se också: Så firar du en klimatsmart jul – godiset att undvika

Fira en klimatsmart jul – här är julgodiset att undvikaBrand logo
Fira en klimatsmart jul – här är julgodiset att undvika

– Jag känner mig lite som mamman till alla barnen, säger Caroline med ett hjärtligt skratt och anspelar på julfilmen Tomten är far till alla barnen från 1999.

Men till skillnad från i filmen har julfirandet aldrig urartat hemma hos Caroline. Hon och hennes båda exmakar, som hon har sönerna Céasar, 15, respektive Charlie, 8, tillsammans med, kan umgås som vänner och väljer att ha ett gemensamt julfirande för barnens skull.

– Det fanns ju en anledning till att vi skilde oss, men vi undviker att ta upp samtalsämnen som skaver, säger Caroline. Enda gången det kan bli jobbigt är om någon börjar prata gamla gemensamma minnen.

Gemensamt julfirande med expartners

Traditionen med det gemensamma julfirandet med exen började redan när Caroline skilde sig från sin första man Johan strax före julen 2007. Trots att de då inte hade hunnit prata ut och det var ganska mycket infekterade känslor mellan dem valde de ändå att fira julen tillsammans för den då tvåårige sonen Céasars skull.

Annons

– Det kändes lite märkligt, men samtidigt ville vi inte att vår son skulle behöva vara utan vare sig sin mamma eller pappa på julafton och vi ville inte heller att någon av oss skulle känna sig ensam, berättar Caroline.

Det gemensamma julfirandet har därefter nästan blivit en årlig sedvänja och förra julen stannade exmaken Johan hela eftermiddagen och firade tillsammans med sin son, hans mamma och hennes nya familj.

Har aldrig bott ihop med både mamma och pappa

Första exmaken har senare gift om sig och deras son Céasar har fått en halvbror. För Caroline har det sedan dag ett varit mycket viktigt att han känner att han är en del av familjen och han och Céasar får en nära kontakt med varandra.

– Jag har själv aldrig bott ihop med både min mamma och pappa och vet hur det är att fira jul utan båda sina föräldrar. Mina föräldrar gick skilda vägar när jag var mycket liten och min pappa flyttade till Tyskland, säger hon och fortsätter:

– Jag har en halvbror som jag inte träffade förrän jag var åtta år gammal och som därför är som en främling för mig. Jag känner knappt min pappa heller.

Annons

Därför vill hon till varje pris undvika att hennes historia upprepas för hennes äldste son.

– Alex, som Céasars halvbror heter, har sovit över hos oss flera gånger och jag har erbjudit mig att passa honom om hans föräldrar vill åka bort någon gång. Jag tycker inte det är rimligt att syskon som inte växer upp med varandra inte ska få en nära kontakt. Det är på oss vuxna som ansvaret ligger att de får en nära relation.

Tradition med gemensam jul – trots skilsmässa

Det är till stor del på grund av sina egna erfarenheter som Caroline är så mån om att samla alla barnen i samband med julen och andra högtider, som till exempel när någon fyller år.

– Det är du som är navet. Den som är den drivande. Om inte du hade engagerat dig så mycket tror jag till exempel inte att dina båda exmakar hade träffat varandra, säger Kamran.

Traditionen med gemensamma jular fortsatte även efter att Caroline skilt sig från sin andra make Benjamin som hon har sonen Charlie tillsammans med. Men något år har hon fått dela upp dem ändå eftersom de annars blivit för många.

Annons

– Även Charlies farmor och farfar brukar vara med och då blir det fullt hus. Men det viktiga är att barnen får fira minst en dag tillsammans med båda sina föräldrar och att ingen ska sitta ensam på julafton, säger Caroline.

Bjöd hem exet – utan sonens vetskap

Det var det som riskerade att ske för två år sedan. En av exmakarna skulle inte fira jul med sin nya flickvän. När Caroline fick höra talas om det bjöd hon omedelbart hem honom till sig och Kamran.

Men deras son visste inte att hon redan hade bjudit hem honom och han var därför ledsen vid tanken på att hans pappa skulle vara ensam.

– När jag berättade att han skulle komma på julafton sken han upp, säger Caroline.

Caroline och Kamran lärde känna varandra när de jobbade på samma arbetsplats för sex år sedan. De var länge goda vänner, men sedan först hon skilt sig från sin andre make och han separerat från sin tidigare sambo utvecklades deras vänskap till något djupare.

Caroline Vass söner är vana vid att fira jul med sina respektive pappor och mammans nya partner Kamran.
"Som förälder måste man glömma det egna jaget och istället tänka på barnen. Man måste bortse från sig själv och historiken med sin tidigare partner. Det är inte så svårt att göra det under några timmar några gånger om året", tycker Caroline.

– Vi började träffas utanför jobbet ett halvår efter att vi båda hade blivit singlar. För tre år sedan köpte vi huset här på Videdal och flyttade ihop, berättar Caroline.

Annons

Blev bonusmamma till tre barn till

När de blev ett par blev Caroline också bonusmamma till Kamrans tre barn Milo, 6, Isabelle, 9, och Maya, 11. De bor växelvis hos sin pappa och Caroline respektive hos sin mamma.

– Vi har ett fast schema, men det är inte riktigt 50/50. Vår grabb Milo bor varannan vecka här, yngsta dottern Isabelle bor här sex dagar varannan vecka medan Maya är här varannan helg, berättar Kamran.

Det fasta schemat innebär att barnen är hos ena föräldern varannan jul och det året de är det firar de nyår med den andra. I år är det Kamrans tur att ha barnen på julen och det innebär att det blir fem barn hemma hos honom och Caroline på julafton.

– Det ska bli jätteroligt med en riktig julafton för alla barnen. Hoppas nu inte bara coronapandemin ställer till det. Det är redan klart att mina föräldrar som är i 70-årsåldern och som bor i Karlstad tyvärr inte kan komma, säger han.

Inte alltid accepterat med tidigare partners till jul

Men det är inte alla som accepterat julfirandet med tidigare partners. En av Carolines exmakars nya flickvänner tyckte i början att det var lite jobbigt att alla hade en så nära kontakt och fortfarande var inblandade i varandras liv.

Annons

Men enligt Caroline har det blivit betydligt bättre sedan hennes exmake och hans nya flickvän själva fick barn. Det ökade förståelsen för att det är för barnens skull som det är viktigt att skilda föräldrar har en god relation.

– Det är så vanligt i dag att föräldrar har skilt sig och bildat nya familjer och därför är det viktigt att man beter sig som vuxna människor. Barnen ska inte behöva lida eller ta parti för någon av föräldrarna. Det är inte deras fel att deras mamma och pappa inte älskar varandra längre, säger Caroline och fortsätter:

Caroline Vass firar jul med ex och deras respektive och barn – så det blir verkligen fullt hus.
"Det är så vanligt i dag att föräldrar har skilt sig och bildat nya familjer och därför är det viktigt att man beter sig som vuxna människor. Barnen ska inte behöva lida eller ta parti för någon av föräldrarna", säger Caroline.

– Som förälder måste man glömma det egna jaget och istället tänka på barnen. Man måste bortse från sig själv och historiken med sin tidigare partner. Det är inte så svårt att göra det under några timmar några gånger om året.

Annons

Umgås och pratar civiliserat med varandra

Hon är också övertygad om att barnen blir glada och uppskattar att deras föräldrar kan umgås och prata civiliserat med varandra.

För Kamrans del var det inga problem att komma in i traditionen med det gemensamma julfirandet.

– Jag klev direkt in i Carolines härliga värld och blev en del av det. Det var en process med gemensamma födelsedagar och andra högtider, men jag har uppskattat det från första början, säger han.

Enda gången han kan tycka det blir lite jobbigt är om någon börjar prata gemensamma minnen som de har från sitt äktenskap med Caroline.

– Då kan det bli lite ansträngd stämning runt bordet, men det gäller nog oss alla, säger Kamran och får medhåll av Caroline som nickar jakande.

Siktar på gemensam julbrunch

Om allt går som det ska är planen att det ska bli en gemensam julbrunch på dan före dopparedagen, alltså den 23 december, med cirka elva personer runt bordet. Det är också möjligt att det blir ett mindre gemensamt firande på själva julafton tillsammans med den exmake som inte arbetar den kvällen.

Annons

Ambitionen är att alla ska bidra med något till själva julbordet, men som Kamran inledningsvis skojade om så har Caroline svårt att släppa ifrån sig ansvaret för matlagningen.

– De kan möjligtvis få ta med sig drycken, säger han med ett skratt och lägger armen om hennes axlar.

En annan sak som är viktig för att få allt att fungera är att ingen känner sig orättvist behandlad. Därför har de satt en budget för hur mycket var och en får handla julklappar för och Caroline och Kamran köper något till alla.

Caroline Vass och partnern Kamran bjuder in stora delar av sin stjärnfamilj för att alla barn ska ha det så bra som möjligt.
"Det ska bli jätteroligt med en riktig julafton för alla barnen. Hoppas nu inte bara coronapandemin ställer till det. Det är redan klart att mina föräldrar som är i 70-årsåldern och som bor i Karlstad tyvärr inte kan komma", säger Kamran.

Caroline rekommenderar andra skilda föräldrar att försöka fira jul med varandra och hon uppmanar nya partners att svälja stoltheten och umgås med sin partners exfru eller exman.

– Åtminstone under några timmar. För barnens skull. Barnen har rätt till båda sina föräldrar. De ska inte behöva välja vem de ska fira jul med, säger hon.

Caroline Vass bjuder in hela stjärnfamiljen

  • Namn: Caroline Vass
  • Ålder: 38 år.
  • Yrke: Matstylist och HR-chef.
  • Familj: Sambon Kamran Sahlepour, 39, sönerna Céasar, 15, och Charlie, 8, och bonusbarnen Milo, 6, Isabelle, 9 och Maya, 11.
  • Bor: Villa i stadsdelen Videdal i Malmö.
Annons