Gifta särbos: Så här räddade Jasmina och Peter förhållandet

Jasmina och Peter Helander, som är gifta särbos, står utanför den enes bostad.

Foto: Theresia Köhlin

De kommer från två olika generationer och två olika världar. Att dela vardagen funkade inte. Jasmina och Peter flyttade isär. Nu delar de bara guldstunderna med varandra och kärleken är starkare än någonsin!

Den ene är 60-talist, borgerligt lagd, sätter jaget före laget, har tagit den långa vägen till en karriär, tycker att jakt på vilda djur är självklar och njuter gärna av en köttbit.

Den andra är född på 80-talet, socialliberal, sätter laget före jaget, är akademiskt skolad, tycker illa om jakt och äter helst vegetariskt.

– På många sätt är vi varandras motsatser, men vi älskar varandra och mellan oss finns en attraktion som inte går att förklara. Men vi kan inte bo ihop, säger Jasmina Helander, 40.

Paret som är gifta särbos, Jasmina och Peter Helander, trycker näsorna emot varandra och ler.

Numera har Jasmina och Peter varsitt boende.

Foto: Theresia Köhlin

Hon och maken Peter, 58, flyttade isär mitt under brinnande pandemi och nu är de lyckligare än någonsin.

Peters vindsvåning ligger tio minuters cykelväg från Jasminas trea i Årsta i Stockholm. Ibland ses paret här, ibland hemma hos Jasmina och paret säger att all tid tillsammans nu är kvalitetstid.

De har känt varandra i fyra och ett halvt år. Ända sen den där dagen när båda swipade höger i dejtingappen Tinder.

– Jag föll för den stiliga mannen på presentationsbilden, säger Jasmina.

– Jag såg en riktigt snygg tjej, men det var tur att hon inte radade upp alla sina akademiska meriter i presentationen, då hade jag tryckt bort henne. Mina fördomar sa mig att akademiker är torra och tråkiga, skrattar Peter som nu lärt sig uppskatta sin smarta särbo men själv har gått den långa vägen till ett bra jobb.

Se också: 8 onödiga saker som kan förstöra ditt förhållande

8 onödiga saker som kan få dig att sabba ditt förhållande
Slå på ljud

Stor åldersskillnad: ”Jag var inte ens född då!”

Parets första dejt började med en promenad till Fotografiska museet och fortsatte med några glas vin och massor av prat.

– Attraktionen var omedelbar, det slog gnistor om oss direkt och vi var överens om att vi ville fortsätta ses, säger Jasmina.

Jasmina och Peter Helander står utomhus och blir vigda – numera bor de på varsitt håll men är fortfarande ett par.

Peter friade till Jasmina under en resa till Lissabon och paret gifte sig och flyttade ihop strax därefter.

Foto: Privat

Under de kommande månaderna sågs de ofta och båda minns med förtjusning de långa nätterna när de lärde känna varandra och pratade inpå småtimmarna.

– Nu lägger jag mig senast klockan tio, haha, säger Jasmina och berättar att hon och Peter ganska snabbt insåg att de är väldigt olika på många plan.

Hon är andra generationens invandrabarn, med en mamma från Serbien och en pappa från Marocko. Jasmina växte upp i en Stockholmsförort med pappa busschauffören och mamma fabriksarbetaren. I hemmet var de socialistiska värderingarna grundmurade och det är något Jasmina burit med sig genom livet. Jasmina, som var tonåring på 90-talet, minns sin ungdoms rave-fester och indiepopmusik.

Det här är Jasmina och Peter

Namn: Jasmina Helander, 40 och Peter Helander, 58.

Familj: Jasminas dotter Alma, 17, och Peters utflugna barn Kim, 27 och Paula, 25.

Gör: Jasmina är förhandlare på en arbetsgivarorganisation, Peter är IT-strateg på Region Stockholm.

Aktuella som: Kärleksparet som inte kan leva med varandra, men heller inte utan varandra.

Peter växte upp på landet utanför Linköping. Hans pappa drev eget företag, mamman jobbade inom vården och i familjen värnades de borgerliga värderingarna. Efter skolan tillverkade Peter pilbågar och spelade landhockey. På 70-talet klädde han sig i gabardinbyxor när han skulle vara snygg.

– Gabardin-vaddå? Haha, ibland pratar Peter om saker som jag inte alls kan relatera till. Jag var ju inte ens född då! Men det är nog bara vid de tillfällena som åldersskillnaden blir uppenbar, säger Jasmina.

Jasmina var redo att stadga sig

När paret träffades hade hon levt i flera år som singelmamma, i tajt symbios med dottern Alma. Peter, som för länge sedan separerat från sina barns mamma, hade nyligen lämnat ett samboförhållande. En sak visste han säkert, han ville inte träffa någon som hade hemmaboende barn.

– Men kärleken tar sina egna vägar, konstaterar Peter som idag har en nära och fin relation till Jasminas dotter.

Jasmina var mer än redo att stadga sig och ville att det skulle vara allvar, medan Peter var den som bromsade i början. Han bromsade så pass mycket att paret slutade träffas under några månader.

– Men jag ville ju leva med Jasmina, så efter ett tag ringde jag Jassa och bönade och bad. Hon kom tillbaka, men inte krypande utan snarare med en stekpanna i näven, haha.

Jasmina och Peter Helander som mår mycket bättre i sitt äktenskap nu sen de blev särbos.

Jasmina och Peter delar guldstunderna tillsammans och slipper allt gnabb.

Foto: Theresia Köhlin

Det är högt i tak och mycket skoj och prat när Peter och Jasmina ska berätta om sig själva, varandra och sin relation. Det är just det direkta tilltalet som Jasmina fastnade för hos Peter.

– Han är väldigt osvensk. Han säger vad han tänker och tycker, det gjorde mig väldigt nyfiken. Det är befriande och spännande. Peter har en stark karaktär. Du är lite som Zlatan, säger Jasmina och tittar uppskattande på sin man.

Terry och Pat hemlighöll sin kärlek i över 60 år

Jasmina säger att hon ofta upplevt män i hennes egen ålder som omogna och vilsna, därför kändes det bra att Peter var äldre och verkade vara trygg i sig själv.

– Att han sedan visade sig vara barnsligare än jag är en annan sak, haha.

Blev ställd av hennes utbildning: ”Politisk ekonomi”

Om det var något som gjorde Peter stum så var det när han fick reda på hur många akademiska poäng hans nya flamma hade.

– Herregud, jag hade backat direkt om jag fått reda på det innan vi sågs. Hon har bland annat en magisterexamen i statsvetenskap, med inriktning mot politisk ekonomi. Ja, du hör ju hur det låter, mina fördomar sa mig att en sådan person är jättetråkig och torr!

Efter att Peter bett om att fortsätta relationen gick allt snabbt. Peter friade under en resa till Lissabon och paret gifte sig och flyttade ihop strax därefter.

– Vi köpte ett stadsradhus på Mall of Scandinavias tak. Vi hade ett fantastiskt boende och en prunkande terrass på 30 kvadrat. Jag älskar att odla, säger Peter.

”Jättekära när vi gifte oss och flyttade ihop”

Även om allt verkade fint på ytan så var det ganska snart något som skavde. Det blev mycket vardagsgnabb och irritation och parets olikheter blev allt tydligare.

– Vi var jättekära när vi gifte oss och flyttade ihop, men sedan insåg vi att vardagen inte var så kul. Jag och Alma hade ju hittat ett sätt att leva som vi trivdes med och Peter hade andra idéer om hur vardagen skulle funka. Båda jobbar mycket och är starka personligheter, säger Jasmina och säger att deras rutiner var väldigt olika. Ett exempel på parets olikheter är hållbarhetstänkandet.

Jasmina om Peter:

Jasmina Helander.

”Han har ett väldigt stort hjärta. Han är tydlig, rolig och väldigt speciell. Men jag kan reta ihjäl mig på honom när han blir gnällig. Det slipper jag höra nu när vi bara delar guldstunderna.”

Peter om Jasmina:

Peter Helander.

”Hon är väldigt vacker, smart och extremt skön att prata med. Jasmina har öppnat upp mina sinnen. Med henne ser jag världen med andra ögon. Men hon kan vara väldigt kategorisk ibland.”

Jasmina är van att sopsortera glas, papp, kapsyler – ja, varje detalj av hushållsavfallet. Peter tycker inte att sådant är lika viktigt.

– Jassa är miljömupp och blir arg på mig om jag inte sorterar. Trotsigt kunde jag känna mig som en vinnare av att ha en flaska nedstoppad i soppåsen. Men jag har lärt mig mycket av Jasmina och öppnat mina sinnen för både sopsortering och intressen för konst och kultur. Även om vi kan gnabbas så berikar våra olikheter oss, säger Peter.

Jasmina nickar och säger att Peter har peppat henne, den mest ohändiga, att våga ta sig an praktiska projekt.

Johanna blev kär i en annan kvinna

– Peter är den pyssliga av oss, han är lite som Ernst. Påhejad av honom har jag till och med lagt upp gardiner själv. Förut skulle jag ha lämnat in gardinlängderna till en sömmerska.

Makarna träffas ofta trots att de bor på olika håll

Paret bestämde tidigt att de inte skulle försöka göra om varandra, utan acceptera och älska den andre precis som den är. För att det skulle vara möjligt bestämde de sig för att flytta isär, efter att ha levt under samma tak i två år.

– Till en början var det inte självklart att vi skulle fortsätta vara ihop, men när vi insåg att vi ju älskar varandra bestämde vi oss för att ge det en chans, säger Peter och konstaterar att det var den bästa lösningen för honom och Jasmina.

– Vi pratar med varandra minst ett par gånger per dag och ses hos varandra så ofta vi har tid och lust. När vi ses är det bara mys! Förra helgen gick vi runt och tittade på konstutställningar, och vi gillar att äta och dricka gott, säger Jasmina som idag kan njuta av de små stunderna, som att ligga tätt ihop och se på Netflix, eller att köpa med kardemummabullar från kvartersbageriet och ta en kaffe ihop.

Hon och Peter är glada att de flyttade isär innan de hade hunnit tjata sönder kärleken.

Utesluter inte gemensam bostad i framtiden

Varken Jasmina eller Peter utesluter att de någon gång i framtiden kan bo tillsammans igen, men just nu har de hittat ett sätt att leva som passar dem perfekt.

Peter Helander bär sin fru Jasmina på ryggen, de båda skrattar.

Det Jasmina uppskattar med Peter som är äldre är att han är trygg i sig själv.

Foto: Theresia Köhlin

Ett intresse som paret delar är att resa. Före pandemin åkte de ofta iväg på mysiga weekendresor till olika städer i Europa. Det hoppas de snart kunna göra igen.

– Mitt engagemang för miljö och hållbarhet blir bara starkare och starkare och när vi kan börja resa igen tänker jag att vi ska åka tåg, istället för att flyga, säger Jasmina, varpå Peter kontrar:

– Kommer aldrig att hända!

Båda skrattar och Jasmina konstaterar att hon har gott om tid på sig att övertyga Peter om att ett nytt sätt att resa är nödvändigt i framtiden.

Ungdomskärleken blossade upp – efter 53 år blev det bröllop!
De 4 värsta sakerna du kan säga när du bråkar med din partner