Terry och Pat hemlighöll sin kärlek i över 60 år

Terry Donahue och Pat Henschel har varit ett par sedan 1940-talet.

Terry Donahue och Pat Henschel blev ett par på 1940-talet, men det dröjde många, många år till de kunde visa sin kärlek öppet.

Foto: TT

När de blev kära på 1940-talet var deras kärlek inte accepterad i samhället. Terry Donahue och Pat Henschel var ett par i hemlighet i många, många år. Inte ens deras närmaste anhöriga visste något. Men en dag bestämde de sig för att det fick vara slut med lögnerna.

Det är den 22 augusti 2015 och Terry Donahue fyller 90 år. De grå lockarna är nyfriserade, hon har satt på läppstift och är finklädd i blått. I dag är en stor dag, men det är inte födelsedagen som är det viktigaste i dag, nej i dag ska Terry gifta sig med sitt livs kärlek.

Terry och Pat Henschel, som är tre år yngre, har varit ett par i nära 70 år, men inte förrän de senaste åren har de kunnat visa sin kärlek öppet.

Nu har deras kärlekssaga blivit en dokumentärfilm med titeln A secret love (En hemlig kärlek) som visas på Netflix.

Unga och kära.

Unga och kära – men ingen fick veta något. Foto: TT

Inte ens deras närmaste anhöriga visste att Terry och Pat var ett kärlekspar och hade varit det ända sedan 1940-talet. De hade alltid sagt att de var goda vänner och bodde ihop för att det var praktiskt, tryggt och ekonomiskt fördelaktigt. För utomstående presenterade de sig som kusiner som delade boende.

Den här augustidagen kunde de äntligen vara öppna med sin kärlek och det lyser om de två äldre, lite skröpliga kvinnorna, som sitter bredvid varandra i varsin stol.

Rita lever med både man och pojkvän

Släkt och vänner är på plats, rummet är pyntat med ballonger i vitt och ljusblått, en buffé är uppdukad och på ett bord står en vackert dekorerad tårta i vitt och ljusblått. Vigselförrättaren har kommit och ringarna väntar på att träs på varsitt rynkigt ringfinger när äktenskapslöftena uttalats.

Kanske tänker de två kvinnorna tillbaka på dagen då de träffades hemma i Kanada, där båda hade växt upp på jordbruk på landsbygden.

Det var en av de bästa dagarna i mitt liv när vi träffades. Det var på hockeyrinken i Moose Jaw 1947, säger Pat i dokumentären medan svartvita bilder på två unga kvinnor i full hockeymundering visas.

Efter jag hade träffat Pat var det kört, Patty var menad för mig, tillägger Terry.

Inget öppet förhållande

Att leva i ett öppet förhållande var otänkbart på 1940-talet. Foto: TT

Mamma hade inte förstått

Ett par kvällar senare träffades de igen för att åka skridskor och Pat gav Terry en handskriven lapp. Terry vecklade upp lappen och läste raderna där det stod att Pat hoppades att den kärlek hon kände var ömsesidig – och det var den.

Även om känslorna var både starka och självklara för de förälskade unga kvinnorna var det mycket svårt för dem att inleda ett förhållande på 1940-talet, att ha ett öppet förhållande var otänkbart.

Samhället var fördömande och många såg på homosexualitet med obehag, avsky eller rädsla då. Homosexuella par kunde inte visa sin kärlek offentligt och på de mer eller mindre hemliga barer och klubbar där de träffades gjorde polisen ofta räder och grep gästerna. Om en kvinna bar byxor med gylf ansågs det som skäl till att bli anhållen.

Wilhelmina föddes som pojke - se filmen:

Tidningarna publicerade namn och yrke på homosexuella med följd att de fick sparken. Personliga tragedier och självmord hörde till vardagen.

Jag hade aldrig kunnat berätta det hemma. Mamma hade inte förstått. Hon hade sagt upp bekantskapen, säger Terry.

Terry hade inlett en framgångsrik karriär som basebollspelare.

Terry hade inlett en framgångsrik karriär som basebollspelare. Foto: TT

Hon och Pat fick var mycket försiktiga för att ingen skulle förstå. Det var svårt för dem att träffas och för att få en stund för sig själva hände det att de tog in på hotell. När de träffades hade Terry inlett en framgångsrik karriär som basebollspelare i All-American Girls Professional Baseball League i USA där hon skulle spela i fyra säsonger. Denna startades under andra världskriget då männen var inkallade och blev en stor succé. Filmen Tjejligan från 1992 med bland andra Madonna, Geena Davis och Tom Hanks i rollerna handlar om den kvinnliga basebolligan.

Min dröm förverkligades när jag kom med i basebolligan, berättar Terry i dokumentären.

Ett tungt ok lyftes

Terry och Pat bestämde sig för att bosätta sig i USA för att de trodde att det skulle vara lättare att leva tillsammans långt från familj och släktingar. De skulle kunna vara mer anonyma i en storstad som Chicago där de slog sig ner, tänkte de. Visst höll de kontakten med sina anhöriga och kom och hälsade på i Kanada, men de sa aldrig något om sitt förhållande. När någon insinuerade att de kanske var lesbiska förnekade de det bestämt och spekulationerna rann ut i sanden.

Bara goda vänner.

Ett kärlekspar som sa till alla att de var goda vänner, inget mer. Foto: TT

Tiden gick, Terry och Pat arbetade i många år på samma heminredningsfirma, de fick vänner, gick på fester, reste och köpte ett hus. På bilder från 1950- och 60-talet syns två eleganta kvinnor med permanentat hår, läppstift och moderiktiga kläder. Det var klänning eller blus och kjol med högklackat till som gällde.

När dokumentären, som började spelas in 2013, inleds berättar Terry att hon efter över 60 år tillsammans med Pat bestämt sig för att berätta sanningen om relationen för brorsdottern Diana, som hon står väldigt nära och kallar ”dottern jag aldrig fick”.

Jag ville inte leva i en lögn längre, förklarar hon.

Relationsexperten: 7 tips för att få förhållandet att hålla

Men hon var väldigt nervös och rädd för hur sanningen skulle tas emot. Tänk om hennes älskade brorsdotter inte längre ville ha med henne att göra. Under en middag samlar hon mod och vid efterrätten berättar Terry att hon och Pat är ett par och har varit det i alla år.

Diana säger att för hennes del kvittar det, hon tycker lika mycket om dem ändå.

Ett tungt ok lyftes från mina axlar, säger Terry.

Kärleken segrade till slut

Vågade inte berätta om kär

Kärleken var stark i alla år, men de vågade inte berätta om den. Foto: TT

Andra släktingar var inte lika förstående, kanske kände de sig sårade av den livslånga lögnen och kunde inte riktigt förstå vilka fördomar Terry och Pat fått kämpa mot. Det fanns de som tyckte att de skulle gifta sig eftersom det var fel att leva i synd, medan andra motsatte sig ett giftermål eftersom de menade att det skulle skämma ut släkten.

Till en början var inte heller äktenskap det Terry och Pat ville prioritera, mycket handlade i stället om hur de skulle leva på äldre dagar. Terry hade drabbats av Parkinson och huset de bodde i hade blivit för stort och jobbigt att sköta. Terry ville flytta hem till Kanada för att vara nära släkten, men Pat stretade emot. Hon kände sig inte hemma i Kanada sa hon.

Efter många turer med en mellanlandning på ett äldreboende i Chicago flyttade de till slut till Kanada.

De hade kommit hem och här hölls deras bröllop på Terrys 90-årsdag. Kärleken segrade till slut och i dokumentärfilmen kysser de nygifta varandra medan släkten applåderar.

På bröllopsdagen.

På bröllopsdagen den 22 augusti 2015. Efter ett långt liv tillsammans blev Terry och Pat äkta makar och kunde vara öppna med sin kärlek. Foto: TT

Jag ångrar ingenting. Kärlek är kärlek och det är det viktigaste av allt, säger Terry.

Paret som till slut kunde leva öppet med sin kärlek fick drygt tre år tillsammans som gifta. Terry gick bort i mars 2019.

Eva Dahlgrens nya ord om relationen med hustrun Efva Attling