Författaren Frida Skybäck träffade kärleken i London

Författaren Frida Skybäck flyttade till London som tjugoåring. Där träffade hon sin stora kärlek, Antonio från Mexiko, och livet ändrade riktning.

Vi träffas i deras radhus i Lund. Barnen Tilda,7 år, och Klara, 4 år, är i skolan och förskolan och Antonio Plasencia, 43 år, och Frida, 38 år, tar emot med kaffe och bullar.

Fridas bok Bokhandeln på Riverside drive har sålt mer än bra och nu slåss de utländska förlagen om rättigheterna.

– Det känns lite overkligt att min första feelgoodroman fick ett sådant genomslag men jag är lycklig. Jag får göra det jag älskar – sätta mig vid min dator och dyka ner i en story och bygga vidare på mina karaktärer.

– Frida är disciplinerad, säger Antonio och ler kärleksfullt mot sin fru.

Deras kärlekshistoria är som hämtad ur en bok. Frida som är uppvuxen i Örkelljunga i Skåne flyttade till London på vinst och förlust när hon var nitton år. Hon fick jobb som aupair hos ett rikt par med två små barn innan hon bytte bana och började arbeta i en affär.

– Den där tiden var verkligen både tuff och rolig. Jag fick kontrakt på en halv madrass i ett kollektiv. Vi var tio personer som bodde i lägenheten och den hade allt – från mögel på väggarna till möss i köket. Men det var det som gällde om man ville bo centralt.

Frida och Antonios vägar korsades av en slump. Han höll på att utbilda sig till pilot hemma i Mexiko och gick en kurs i London under ett par månader.

– Vi träffades 2000. Vi var två kompisgäng som umgicks och i början var Antonio och jag vänner som skrattade och kunde prata om allt och sedan blev det jul och jag åkte hem. När jag landade på Heathrow i januari ringde Antonio mig och det sa väl klick redan då.

Antonio hoppade av sin pilotutbildning, de flyttade ihop under påsken 2001 och gifte sig samma sommar i rådhuset i Helsingborg.

– Det var en hel del människor kring oss som skakade på huvudet. Vi var ju så unga och hade känt varandra så kort tid men vi visste båda att det var rätt.

Byta riktning

Kemin mellan dem är påtaglig. Antonio skrattar när han får frågan vad han såg hos Frida.

– Det är inte så ofta man pratar om sådant men Frida var annorlunda mot alla andra tjejer. Hon gjorde sig inte till och det var ”What you see is what you get” som gällde.

Frida säger att hon föll för hans charm, att de är intresserade av samma saker och har roligt ihop. Och att det bara kändes helt rätt.

– När man är tjugo år är man ju mer öppen för livet. Vi pratade tidigt om våra framtidsdrömmar och hade massor med tankar och intressen gemensamt. Vi flätades samman väldigt tidigt i relationen.

Läs också: Anders Bagge: Att man kunde bli så här dyngkär

Det dröjde tio år innan de skaffade barn.

– Det var så skönt att vi två fick alla de åren att utvecklas tillsammans. Jag utbildade mig till gymnasielärare i språk och historia och Antonio jobbar med sin musik och som språk- och musiklärare.

Nu bor familjen i ett ljust vackert radhus i Lund och här tänker de stanna.

– Jo, om vi inte får för oss att köpa en vingård i Spanien eller byta riktning på livet på något annat sätt. Det är en kittlande tanke men man har troligen en lite för romantisk bild av hur det skulle vara, säger hon med ett skratt.

En dröm helt i linje med Fridas senaste bok där svenska Charlotte ärver en bohemiskt och unik bokhandel mitt i London.

– Det tog mig två år att skriva den. Men det var det mer än värt. Den har blivit väl mottagen och när jag inte sitter hemma och skriver så är jag ute på bokprat och signeringar. Det var den mest omskrivna boken under våren så något måste jag ju ha lyckats med.

Paret träffades i London när Frida var au-pair där. Foto Privat

Frida har varit en riktig skrivnörd ända sedan barnsben. Hon skrev sin första bok när hon var fem år och när hon var nio år bestämde hon sig för att hon ville nå ut till en bredare publik och började stoppa in sina egenhändigt ihopknåpade böcker bland bibliotekets böcker i hopp om att någon skulle låna dem.

– Jag glömmer aldrig min första elektriska skrivmaskin som man kunde sudda med. Det var magiskt. Då var jag tolv år.

Och sedan dess har Frida skrivit. Hon gav ut sin första historiska roman 2011.

– Jag fullständigt njuter av att snickra ihop karaktärer och en story. Jag har det mesta klart i huvudet när jag börjar annars kan vad som helst hända.

”Tog bara stopp”

Allt har inte varit rosa moln för familjen. Frida gick in i väggen med dunder och brak för drygt åtta år sedan.

– Jag är en klassisk duktig flicka och skulle göra alla till lags. Det är inte lätt att vara lärare i dag och en dag tog det bara stopp. Jag orkade inte göra någonting, slutade sova och äta och blev sjukskriven med en enda uppgift: att ta en promenad om dagen. Bara det var ibland helt oöverstigligt.

Hon lärde sig att säga nej till saker och hittade sitt sätt att koppla av.

– Jag behöver vara ifred och inte umgås med massa folk när jag ledig. Men det tog tid att inse. Jag är introvert och då måste jag tanka ensamhet. Det var i den vevan jag började skriva för att ge ut böcker. Den första historiska roman som jag gav ut var ett kvitto på att jag kunde.

Hon har gett ut fem historiska romaner.

Frida sitter ofta hemma vid köksbordet och skriver. När barnen har gått till skola och förskola sätter hon igång.

– Jag skriver från åtta till fyra och Antonio får påminna mig om att äta lunch. Men det är verkligen det bästa jag vet. Och efter att Bokhandeln på Riverside drive har gått så bra har jag bestämt mig för att ta en paus från lärarlivet och skriva på heltid.

Antonio och Frida pratar fortfarande engelska med varandra.

– Vi försökte med svenska men det kändes fel. Vi lärde ju känna varandra på engelska så det är vårt språk, säger Frida. Antonio pratar spanska med barnen och Frida svenska.

– Det är så berikande att få tre språk, säger Frida och ler mot Antonio.

Hela familjen har varit i Mexiko ett par gången men Frida säger att det är ett så stort projekt med små barn. Däremot kommer Antonios familj till Lund ett par gånger om året så att barnen får bra kontakt med sina farföräldrar.

Antonio ska iväg till lärarjobbet och Frida sätter sig och rättar sin tredje och avslutande historiska roman i en serie som ska vara klar i höst.

– Jag älskar att gräva i det förflutna. Händelser som hänt för hundra år sedan kan ge effekt i en familj i dag. Den tråden finns med i min senaste bok också.

Snart väntar en resa till Mallorca. En tradition när Frida börjar med en ny bok.

– Jo, jag har en ny story på gång, säger hon med ett leende.

Av Birgitta Forssell

Läs också:

Thomas och Margareta blev förälskade på en exotisk ö