Författaren Ulla Björkman om passion och sexlust på äldre dar

Författaren Ulla Björkman berättar hur hon hittade tillbaka till sexlivet på äldre dar.

Ulla Björkman har hittat tillbaka till sexlivet på äldre dar. Foto: Frida Funemyr

Ulla Björkman fyllde nyligen 80 år och i den vevan bestämde hon sig för att skriva om sitt aktiva sexliv – med en betydligt yngre man.
– Vi har sagt att vi måste börja prata också.

Ulla Björkman blev känd över hela Sverige som ”Roulettedrottningen”, då hon i 20-årsåldern framgångsrikt drev 16 roulettverksamheter på krogar runt om i landet. Då var hon redan småbarnsmamma. Sonen Christer Björkman födde hon när hon var 18 år och han är i dag en välkänd melodifestivalsproducent.

Nu har Ulla fyllt 80 år och hunnit skriva ett par böcker, bland annat har hon gett ut en bok om unika bokmärken.

– Det tog mig 15 år att sammanställa boken och jag har hört att den har kallats för världens vackraste lexikon, säger Ulla när vi ses i centrala Stockholm.

Egentligen träffas vi för att prata om något helt annat. Nämligen passion, dopamin och sex – ämnen som Ulla detaljerat berättar om i sitt senaste alster, boken Ofrivilligt sexobjekt till vältränad förmögen snygging.

Ulla berättar om den tomhet som hade uppstått inom henne efter att hon blivit klar med sin bokmärkesbok. Hon befann sig i en rätt ”trött och förvirrad” fas. Men allt förändrades plötsligt en ovanligt märklig eftermiddag, som inträffade på en helt vanlig vardag.

– Jag skulle åka och handla. Men när jag satt där i bilen såg jag hur det brann lite längre bort.

Träffade sin älskare

Ulla beskriver ett illrött sken som lyste upp hela himlen och hur hon kände att hon var tvungen att åka och se var branden kom ifrån. Hon hamnade vid en fabrikslokal som var helt upplyst av det starka röda skimret.

Senare såg hon att Sverige denna dag lystes upp av den största och mest röda blodmåne hon någonsin skådat.

Sveriges roulettedrottning Ulla Björkman.

”Sveriges roulettedrottning” på den tiden det begav sig. Foto: TT

– Jag vet inte riktigt varför, men jag gick bara in i den där lokalen och där var en slags bardisk. Jag minns att jag ställde mig lutandes mot den med ansiktet i mina händer. Plötsligt öppnades en dörr och en man kom gående emot mig. Hans ögon är väldigt blå och jag minns att jag tänkte ”där är mannen i mitt liv”.

Ulla minns hur de tittade på varandra utan att säga något och att mannen ställde sig mitt emot henne med ansiktet i sina händer precis som hon.

– Jag tänkte att kommer han en millimeter närmare så kysser jag honom. Allt var klart från första sekunden vi såg varandra, nu var det han och jag.

Jag ville ta på honom

Ulla berättar hur hon med en pipig, lite fånig röst säger: ”Jag har skrivit en bok, vill du köpa den?”. Mannen svarar ”ja”.

– Jag sa att boken handlar om bokmärken, men han ville fortfarande köpa den. Jag såg på honom att han inte var mannen som vanligtvis läser böcker, särskilt inte om bokmärken. Men insåg då att även han var intresserad. Jag förklarade för honom att jag hade boken i bilen. Han la då armen om mig och vi gick ut mot bilen tillsammans.

När de senare satt där tillsammans i bilen sa Ulla till mannen att hon ville ta på honom. Han svarade då att han kände minsann det, men att de kanske kan ses efter stängning när han har slutat jobba?

– Väl hemma visste jag inte vad som just hade hänt, men vid stängning åkte jag tillbaka till fabriken där han jobbar och där stod han och väntade på mig.

En intensiv kyss

De åkte sedan tillbaka hem till henne och hon pratade nervöst på. Mannen däremot var väldigt tystlåten. De stod där i farstun och började kramas.

– Allt gick så fort, men kändes så självklart. Det var visserligen 23 år sedan jag kysste någon, men när han kysste mig kändes det som om jag aldrig någonsin blivit kysst förut. Känslan var obeskrivlig, menar Ulla, som då var 75 år.

Så får du som äldre ett bra sexliv med en ny partner

Mannen hon just träffat var 19 år yngre. I sin bok beskriver Ulla hur detta blir det första mötet av väldigt många, som bara blir hetare och mer passionerade för varje gång.

Redan dagen därpå bestämmer de sig för att ses. Ulla har då dukat med finporslinet, vackraste duken och fina blommor. Hon har bytt lakan och klätt sig fin. Även vid detta tillfälle ses de i Ullas farstu och trots att fikabordet står redo känner båda att de vill till ett annat rum.

– Han är en gentleman och säger ”Det kommer alltid vara du som bestämmer när vi ska gå till sovrummet”.

Pryd och blyg

De kan inte släppa varandras händer när de går mot sovrummet men när de kommer fram till sängen går de mot varsitt håll.

– Jag är så otroligt nervös och blir svettig. Jag tar av mig koftan och medan jag fortsätter klä av mig ser jag plötsligt att han står där spritt språngande naken. Jag känner mig lite pryd och blyg, vilket han märker. Jag frågar om han blundar och han svarar nej, men förklarar att han inte tittar mot mig.

Ulla berättar att när han därefter kryper ner under hennes täcke och frågar ”Kommer du?” ryker både bh och trosor av i väldig fart. Det var väldigt länge sedan Ulla hade kysst någon, ännu längre tid hade gått sedan hon haft sex. Men det Ulla trodde skulle bli en njutbar stund slutade i katastrof.

Christer Björkman med familj.

En bild ur familjealbumet: Ulla med barnen Christer (”Melodifestivalgeneralen”) och dottern Therese. Foto: Privat

– Mitt underliv var torrt som fnöske och det blev inte direkt bättre när han gned sig mot mig. Mitt i allt fick jag kramp i höger ben och medan han kom hade jag fullt sjå med att få bukt med krampen. Nej, det där blev inte alls lyckat.

Efteråt låg de helt tysta intill varandra och när han klev upp och skulle bege sig tänkte Ulla att hon aldrig mer skulle få se honom igen.

– Jag ville bara han skulle gå så jag kunde släppa fram tårarna.

Hjälp av intima produkter

Men när Ulla och hennes nyfunna vän åter står i farstun och ska ta farväl kramar han om henne och säger ”Det där får vi nog öva på några fler gånger”.

– Det går inte att beskriva hur glad jag blev. När han stängt dörren hoppade jag runt och ropade ”jag har en pojkvän!”.

De fortsatte att ses ungefär en gång i veckan och efter lite övning upplevde Ulla ett sexliv hon bara kunnat drömma om. Hon hade besökt en gynekolog och berättade för honom att hon skulle ha sex och undrade försiktigt hur hennes vagina såg ut.

– Han tyckte jag hade den vackraste vagina han någonsin sett och frågade om jag ville ha ett foto. Självklart fick han ta kort, nu fick jag äntligen en bild på min vagina! Den såg ut som en vacker kokong, säger Ulla och berättar vidare hur hennes gynekolog tipsade henne om olika oljor på apoteket.

Fem kvinnor berättar – så njuter vi av sex

– Jag kan ju säga att det hänt en hel del på de där hyllorna för intima produkter sedan jag var ung, en djungel ju! Dessutom är byn där jag bor väldigt liten. Vid första besöket tittade jag bara snabbt men vände sedan och rusade ut rätt generad.

Sexiga underkläder

Ju mer avslappnade Ulla och mannen blir för varandra desto bättre blir deras sexliv. Hon köper sexiga underkläder i speciella underklädesbutiker och det går så långt att hon till och med strippar, dansar och uppträder naken för honom.

Ulla har själv undrat vad som hände med henne. Är det ens möjligt att ha så mycket sex och känna sig så passionerad vid hennes ålder? Förklaringen hon fått stavas dopamin.

– Dopmaminet är ett ämne som fungerar som ett slags belöningssystem till hjärnan. Nu har jag ju inte testat heroin, men det sägs ha samma effekt. Som att man tar lite heroin varje dag. Man blir helt tokig.

Ulla säger att hon blev helt besatt av den här mannen.

– Det jag kände var mer än en tonårskärlek. Det fanns liksom plötsligt inget annat. Med dopaminet försvann också alla mina rädslor. Jag som alltid haft tandläkarskräck kunde plötsligt somna trots en rotfyllning. Och eftersom jag inte längre kände smärta så ville jag passa på att operera båda mina ögon för starr – så länge dopaminet fortfarande fungerade. Inte ens ormar kunde skrämma mig längre.

Blev helt annorlunda

Ulla beskriver det som att hon blev helt annorlunda, som en helt ny människa. Dopmaminets höjdpunkt berättar hon om helt ogenerat, det var tillfället då hon under en sexakt medan mannen kysser henne intensivt tappar både tid och rum.

– Dopaminet tar ingen hänsyn. Det ser varken till ålder, rynkor, pengar, klädsel, yrke, civilstånd eller status. När det slår till, då slår det till.

Det dröjer 2-3 månader innan Ulla ens vet hans namn.

– Vi ligger, kysser varandra, äter och fikar ihop. Men jag vet inte ens vad mannen heter. Hur är det ens möjligt?

Ulla tycker det är enormt pinsamt men när han till slut köper bokmärksboken av henne passar hon på att signera den och när hon frågar vilket namn hon ska signera den till, inser han att hon inte vet. De båda skrattar, men Ulla förklarar att för henne har namn, yrke, kläder och allt annat yttre varit helt oväsentligt. Det var något helt annat hon fastnade för, det var passionen och det där som man inte kan ta på.

Träffas regelbundet

Ulla säger att hon haft flera relationer i sitt liv, bland annat var hon gift men en man i nästan 20 år, men inget förhållande liknar det hon haft och fortfarande har med den här mannen.

Boken Ofrivilligt sexobjekt av Ulla Björkman.

I boken Ofrivilligt sexobjekt berättar Ulla öppet om sin nyfunna passion.

– Jag trodde ju att dopaminet skulle avta. Forskare säger ju att det kan hålla i ungefär två år, men för mig verkar det fortfarande sitta i. Det har nu gått fem år och jag känner mig fortfarande nykär och pirrig när jag tänker på honom.

De ses hemma hos henne regelbundet, men de har sagt att hon ska komma till honom och fika på jobbet ibland.

– Vi måste ju prata också, säger Ulla och skrattar.

Förutom det fantastiska sexlivet beskriver Ulla en enorm kärlek. Han är rolig och han bryr sig om henne. Ulla är verkligen kär, går ofta och väntar på att han ska dyka upp och kan bli orolig och nästan lite irriterad när han är ute på sina jobbresor.

Han är ju betydligt mycket yngre än du, känner du av det?

– Jag tycker att jag i sättet är yngre än vad han är. Han är så lugn och sansad medan jag är mycket mera sprallig.

Vad sa dina barn om att du träffat en man på äldre dar?

– De tyckte självklart att det var roligt att jag träffat en man och blivit kär, men jag vet att Christer inte tyckte om att jag skrev en så detaljerat skriven bok om det. Jag tror i och för sig inte att han läst den… Däremot har Emelie, mitt 19-åriga barnbarn läst den tillsammans med sin pojkvän och de sa ”Åh, vad mysig din bok var”. Jag har hört att många par läser den tillsammans och konstaterat att deras sexliv blivit bättre. Och det är ju väldigt roligt!

Du blev ju mamma till Christer redan som 18-åring, hur var det?

– Det var ju bara att gilla läget. Men på den tiden var man ju rädd att socialen skulle komma och hämta barnen så fort man inte hade välstädat eller dammat fint nog hemma. Jag var ju ensam försörjare, men tyckte aldrig att det var särskilt jobbigt att vara mamma. Min dotter kom 13 år senare och då hade jag ju helt andra förutsättningar och en helt annan ekonomi.

Finns det något som gör dig rädd?

– Nej, inte mycket nu längre. Men visst kan jag vara orolig för att min älskade ska lämna mig. Då skulle jag bli riktigt ledsen.

Hade du längtat efter att träffa någon?

– Nej, verkligen inte. Jag var väldigt upptagen med mitt bokskrivande och var inte särskilt intresserad av män längre. Jag varken längtade eller tittade efter män och var bara så oförberedd på det kapitel av mitt liv som jag aldrig trodde jag skulle få uppleva, åtminstone inte vid 80 års ålder.

Vem är Ulla Björkman?

  • Ålder: 80 år.
  • Bor: I Skene, Västra Götaland.
  • Familj: Barnen Therese och Christer, två barnbarn samt pojkvän.
  • Aktuell med: Boken Ofrivilligt sexobjekt till vältränad förmögen snygging (Tallbergs förlag).