Experten: Så får du som äldre ett bra sexliv med en ny partner

Leende kvinna tittar in i kameran.

Foto: Shutterstock/TT

Det finns flera orsaker till att sex hamnar på saker-som-jag-brukade-göra-listan. Skilsmässa, sjukdom och sorg lägger gärna erotiken i träda. Men så överraskar livet. Vågar du säga ja till en ny partner?

En blick kan få det att pirra på samma sätt som innan. Men så är fodralet lite skrynkligare och självkänslan kanske lite kort i ryggen ... En ny partner? I den här åldern? Med den här kroppen?

– Att gå in i en ny sexuell relation efter en längre tids avhållsamhet blir nästan som en ny sexdebut. Man kan känna sig osäker som en tonåring igen. ”Kan jag egentligen det här med sex? Hur kommer min kropp att fungera ihop med en ny människas kropp? Duger jag?” Mycket oro kan finnas, men förstås också en hel del härlig spänning eftersom förälskelse ”på äldre dar” känns precis likadant som i 15-årsåldern, förklarar relationscoachen Charlotte Cronquist, som har kroppen och lusten som arbetsfält.

Porträtt av relationscoachen Charlotte Cronquist.

Relationscoachen Charlotte Cronquist.

Särskilt ängslan över kroppen är alltså vanligt när en lång tids avhållsamhet går mot sitt slut. Ser den så sexig ut med allt sitt mjuka häng? En hel del fördomar om vad som egentligen är ”normalt” när det gäller kroppens sexuella funktioner finns också.

– Jag är ju själv i den åldern då det finns en allmän föreställning om att man liksom börjat skrumpna och inte ska ha så mycket ut av sex längre. Men min upplevelse är det omvända. Jag har faktiskt aldrig känt så mycket lust som jag gör i dag, och min kropp har aldrig gett så snabb respons, förklarar Charlotte.

Acceptera och njut av din kropp

Hon menar att en av nycklarna är att arbeta i riktning mot kroppslig acceptans.

Jag har faktiskt aldrig känt så mycket lust som jag gör i dag, och min kropp har aldrig gett så snabb respons

– Det finns ett tråkigt ideal att vi kvinnor ska se ut som 30 hela livet, men lyckas man bara komma över den där fokuseringen på gäddhäng och mage så upptäcker man ju att mannen har ju åldrats han med! Förmodligen uppskattar han din kropp precis som den är, och tycker kanske till och med att den väldigt läcker, särskilt om du själv gör det, säger hon.

Charlotte, som i sitt arbete bland annat är diplomerad kroppsterapeut, vill nämligen gärna slå ett slag för självkärlek. Var stolt och glad för din kropp som har tjänat dig väl i så många år. Och var framför allt snäll mot dig själv, speciellt om sex inte funnits på agendan alls på ett tag! Om man inte ens har haft sex på egen hand så kan det nämligen ta lite tid för kroppen att vakna lustmässigt.

Kvinnor kan få 8 olika typer av orgasmer – lär dig alla här

– Det finns mycket forskning som visar att kvinnor generellt behöver längre tid på sig. Många män kan, även upp i rätt hög ålder, ha ett snabbt penetrationsfokus. Visa respekt för din kropp och berätta att du vill ha en mjukstart. Föreslå massage och utforska allt det mysiga i sex som inte är penetration. Hur känns det till exempel att bli smekt på insidan av låret, eller på handleden? Och hur känns din hand när den rör hans rumpa? Var där i nuet med hjälp av lite lekfullhet och nyfikenhet. Livet blir så mycket annorlunda med just det nyfikna perspektivet, förklarar Charlotte.

Viktigt att prata om hur du vill ha det

Självkännedom och självrespekt är alltså ord hon återkommer till. Då blir det nämligen också naturligt att ha de där viktiga samtalen före sex.

– Det är jätteviktigt att till exempel prata om att man vill ha kondom första gången. Risken för graviditet är kanske inte aktuell, men könssjukdomar finns ju faktiskt överallt. Och samma sak om man har sköra slemhinnor. Det borde vara en självklarhet att kunna säga ”jag har lite svårt med att bli fuktig så det är bra om vi använder glidmedel”, men jag vet att många tycker att allt detta känns pinsamt och hellre utsätter sig själv för olika slags hälsorisker, berättar Charlotte.

Sex igen – tips för ett lyckat samliv med ny partner

Relationscoachens bästa tips för dig som upplever ny närhet:

Våga prata

Både om vad du längtar efter sensuellt och sexuellt, men också om det finns något som du är rädd för ska hända. Kanske finns det gamla tråkiga hjulspår du är orolig för att hamna i igen? Traumatiska sexuella upplevelser tidigare i livet är förstås också något som en framtida sexpartner bör ha ett hum om.

Fokusera på din njutning

Var mer fokuserad på hur det känns för dig än vad din nya partner eventuellt tycker om dig. Många kvinnor blir lite för undfallande när de träffar någon ny, men en levande sexualitet handlar mycket om att vara precis i nuet och inte oroa sig för vad som händer eller inte händer.

Håll inte igen

5 anledningar till att sex gör dig friskare

Hitta närvaron i sex genom att till exempel lägga märke till din egen andning, ha mycket ögonkontakt och inte vara rädd för ljud som kommer. Många kvinnor har fått lära sig att tona ner tidigare, men att våga låta gör också volymen på njutningen större.

Använd glidmedel

Använd glidmedel. Kokosolja, som finns i vanliga livsmedelsbutiker, är perfekt vid kel och smek. Men använd det inte ihop med kondom, eftersom alla oljebaserade glidmedel kan få latex att gå sönder. Då fungerar ett vatten- eller silikonbaserat glidmedel bättre.

Vad händer med kroppen vid avhållsamhet?

  1. Sexlusten minskar ofta. Men det är viktigt att känna till att det inte är bestående. Forskning visar att förmågan att tända inte ”går över”. Den som har levt länge utan sex och inte tänkt så mycket på detta kan alltså mycket väl uppleva stor lust i en ny relation.
  2. Efter en tids avhållsamhet tar det längre tid för kvinnan att bli våt, eftersom kroppen fokuserar på kroppsdelar som används. Funktionen kommer tillbaka när sexlivet gör det, men ”maskineriet” kan behöva smörjas upp.
  3. Det tar längre tid för mannen att få erektion om han inte har haft sex på länge. Hos män finns det ett samband mellan sexbrist och impotens. Hos män ökar också risken för prostatacancer när sädestömningar uteblir under lång tid.
  4. Hjärtat får inte samma träning som vid ett aktivt sexliv, så det finns ett samband mellan sex och hjärthälsa. Motion på andra sätt kan förstås kompensera.

Maria, 61: ”Vi lekte sanning eller konsekvens!”

Jag och min man skildes efter 30 år tillsammans. Vi hade utvecklats åt olika håll och stod i vägen för varandra på något märkligt sätt.

Det var väldigt smärtsam för mig att inse att jag hade slutat älska honom som man. Som vän älskar jag honom fortfarande, för en bättre människa har jag aldrig träffat, men vårt äktenskap tog slut.

8 magiskt bra sexleksaker som ryms i handväskan

Jag lever fortfarande ensam, och har nog tänkt fortsätta med det. Träffar man sin man i 20-årsåldern och lever ett helt liv tillsammans så behöver man ett antal år för att samla ihop sig själv igen och komma på ”vem är jag nu?”. Jag älskar mitt nya liv som det är i dag och ser ingen anledning till att ta in en ny människa i det. Jag vill hellre vara min egen fria själ, men samtidigt vill jag ändå ha sex. Det har jag nog alltid tänkt, att det är jag inte färdig med… Men det ska vara sex på lika villkor! Jag vill inte, som tidigare, fastna i en annan människas behov och en annan människas lust efter närhet. Man får kvävningskänslor till slut.

Träffar en man sexuellt

Min kropp mår ju bättre nu och i första hand beror detta på att jag har fått ta hand om mig själv och inte längre behöver ta hand om någon annan. Och då menar jag inte enbart sexuellt, utan över huvud taget. Mannen som jag nu har träffat är någon som jag har känt sedan tidigare i livet. Det hade bubblat lite känslor under ytan mellan oss. Sedan skilde han sig också och då inledde vi en kärleksaffär, som nog har varit lite vacklande hela tiden. Jag tror att vi båda två är livrädda för att förlora den frihetskänsla som vi har vunnit sedan våra skilsmässor, att man äger sitt eget liv igen.

Det är troligen inte Tom Cruise man får i sängen, utan en helt vanlig man med sina skavanker

Sexuellt har det också varit lite av en startsträcka att träffa någon ny. Om man har varit gift med en person länge så vet man ju hur dennes kropp fungerar, men man vet inget om den här nya personens kropp. Det får man ta reda på. Första gången var vi väldigt spända. Men vi bestämde oss för att leka sanning eller konsekvens, och då det gick det över. Vi leker faktiskt jättemycket. ”Nu får du ligga alldeles stilla och så gör jag vad jag vill med dig.” Sånt gjorde jag aldrig med min man. Jag tror det är jätteviktigt att man inte tar allting så himla allvarligt.

Var inte nervös över din kropp

Tänd en massa ljus så blir det inte så avslöjande som med lampa! Och känner man sig rädd och spänd så tänk på att du har en annan rädd människa bredvid dig också! Jag har nämligen många manliga vänner och de har berättat om hur nervösa de har varit när de ska gå i säng med en ny kvinna. De tycker att de själva är för tjocka, för flintis, har fula lår eller vad som helst.

Tips för att få tillbaka sexlusten i förhållandet

Så jag skulle säga att män är mycket mer förlåtande till den kvinnliga kroppen än vad kvinnor själva är. Men jag tänkte ju också så där, när vi var nakna första gången, att ”ojdå, jag är ju inte 22 längre”. Jag blev väldigt medveten om hur jag såg ut och hade jag varit man i det ögonblicket så hade jag nog blivit impotent!

Det är nog bra att faktiskt titta på sig själv i spegeln ordentligt. Inte bara skynda förbi badrumsspegeln och tänka ”usch det där vill jag inte se”, utan verkligen se på sig själv ordentligt och sedan konstatera att ”men det är väl ändå rätt okej?”. Det är ju fortfarande en fantastisk levande kropp! Och det är troligen inte Tom Cruise man får i sängen, utan en helt vanlig man med sina skavanker.