Så förbättrar ett aktivt sexliv din hälsa

Genrebild av citrusfrukt som illustrerar sexuell aktivitet.
När temperaturen ute sjunker är det dags att höja den i sängkammaren. Njut lite extra med din älskling och få en hälsoboost på köpet!

Äntligen är vintern här! Mörkt och kallt kanske du tänker. Men då är det läge att ägna sig åt heta aktiviteter hemma i sänghalmen! Se helt enkelt till att även denna årstid går i både romantikens och erotikens tecken.

Tända levande ljus eller en brasa, att ligga kvar länge i sängen under ett fluffigt duntäcke eller varför inte ta ett varmt bad tillsammans? Gör vad ni kan få att få igång gnistan. Att passa på att mysa till det lite extra i kylan kan definitivt ladda på med lite extra energi.

6 revolutionerande sexleksaker

Ett aktivt sexliv kan nämligen både ge en boost till självförtroendet och föra med sig positiva aspekter rörande din hälsa. Ja, det är till och med bevisat att ett hälsosamt och aktivt sexliv faktiskt kan ha en positiv inverkan på både kropp och själ.

Här är 5 hälsofördelar med ett aktivt sexliv:

1. Bra för hjärtat

Att leva ett aktivt liv behöver inte bara betyda träning. Tidigare studier har till och med bevisat att kvinnor som säger sig ha ett aktivt sexliv löper mindre risk för att får hjärt- och kärlsjukdomar i framtiden.

2. Sänker blodtrycket

Det finns en viss koppling mellan blodtryck och sexuell hälsa och i en studie visade det sig att kvinnor som uttryckte att deras sexliv var tillfredsställande, löpte mindre risk för att drabbas av ett förhöjt blodtryck.

3. Lättar stress

Intima stunder kan påverka kroppen på mer än ett sätt och kan till och med påverka dina stressnivåer. Studier visar att ett aktivt sexliv kan hjälpa kroppen att reglera nivåerna av kortisol som utsöndras vid stress. Undersökningen visade att nivåerna av kortisol lättare återgick till det normala hos kvinnor med ett aktivt sexliv.

4. Förbättrar sömn

Efter en mysig stund med någon speciell kan det vara lätt att man blir trött och i vissa fall somnar till. Faktum är att eftersom sex gör att kroppen utsöndrar hormoner som minskar stress och ångest så kan det också göra dig sömnig.

5. Stärkt immunförsvar

Att ha samlag en till två gånger i veckan gör att ditt skydd mot infektioner ökar med hela 30 procent, enligt amerikansk forskning. Studier vittnar också om att regelbunden utlösning för män minskar riskerna för prostatacancer med 20 procent.

Så nöjda är svenskarna med sitt sexliv

De flesta svenskarna är nöjda med sitt sexliv. Det visar Folkhälsomyndighetens senaste undersökning av svenskarnas sexuella hälsa. 58 procent av svenskarna svarade att de är nöjda med sitt sexliv. Mest nöjda är kvinnor mellan 30 och 64 år och män mellan 30 och 44 år.

Amanda och Anna skriver om kvinnlig orgasm: Ta hand om din klitoris

Det kvinnor upplever som störst problem är brist på lust, saknat intresse och att de inte blir upphetsade eller känner njutning när de har sex. Fysisk smärta, ha en torr slida och inte få orgasm är andra vanliga problem. Det är också fler kvinnor än män som känner sig för stressade eller trötta för att ha sex, framför allt bland kvinnor mellan 30 och 44 år.

Männen uppger oftare att de saknar sexpartner, att de inte har haft sex på de sätt de har velat eller haft för få sexpartners som problem.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Av Rebecka Gustavsson, Elin Gunnarsson

Foto: Unsplash