Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisMidsommarCamping

Amanda och Anna guidar till kvinnlig orgasm i boken Kom du?

13 nov, 2019 
Lovisa Svedlund
Amanda Colldén och Anna Dahlbäck driver podden Alla våra ligg och är aktuella med boken Kom du?.
Mystiskt, förbjuden och omöjlig att förstå sig på. Det är några skeva – men vanliga – uppfattningar av den kvinnliga orgasmen. I boken Kom du? försöker skaparna bakom podden Alla våra ligg avdramatisera kvinnlig njutning – och få fler kvinnor att ha det skönt i sängen.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

– När vi gick i skolan snackades det bland killarna om runkmuskeln och att runka bulle. Mina killkompisar uppmuntrades av sina storebröder att testa onani, säger Anna Dahlbäck som är en av författarna till boken.

– Som tjej fick man istället lära sig att onani var äckligt och något som man inte skulle ha lust till, fortsätter hon.

Se också: #onaneramera – så får du orgasmBrand logo
Se också: #onaneramera – så får du orgasm

Det har gått tre år sedan duon Amanda Colldén och Anna Dahlbäck startade podden Alla våra ligg. Där pratar de om allt som har med sex att göra, ofta utifrån egna erfarenheter.

Omslag till boken Kom du?
"Man ligger på killens villkor och hinner man inte få orgasm innan honom är det för sent. Det känns ju så sorgligt", säger Anna Dahlbäck.

Under åren har otaliga kvinnor skrivit till dem och berättat om hur svårt de har att få orgasm, eller att de lärt sig komma under onani och sex med hjälp av tips från podden.

Annons

Kvinnor har sämre sex

Idén till boken Kom du? fick författarna från begreppet "orgasmglapp" – ett ord inom sexforskningen. "Glappet" symboliserar den stora skillnaden i hur ofta män respektive kvinnor får orgasm under heterosexuellt sex.

– Det visade visade sig i studier att män kom vid 95 procent av samlagen medan samma siffra för kvinnor bara var 65 procent, säger Amanda Colldén.

– Med tanke på hur många som skrit till oss genom åren och berättat om sina problem kring att njuta av sex blev vi faktiskt inte förvånade över den siffran, fortsätter hon.

#onaneramera

2 av 3 uppger i en undersökning* att de inte vill prata om onani och kvinnors lust är fortfarande ett tabubelagt ämne. Vi har därför valt att lyfta kvinnors lust, sex och onani i en rad artiklar.

*Undersökningen genomfördes på allas.se 13-29 april och fick 3177 svar.

"Krävs ingen universitetsutbildning"

I Kom du? kretsar varje kapitel kring en anledning till varför orgasmglappet finns. Det handlar om allt från att kvinnors sexualitet mystifieras och skammas, till att alltför få män och kvinnor faktiskt har koll på kvinnors anatomi.

Annons

Inte sällan skildras kvinnors sexualitet som ett projekt – helt omöjligt att förstå sig på.

– Ibland hör man uttalanden i stil med "Att få en kvinna att komma är lika svårt som att ratta ett flygplan". Och om man liksom tror att det krävs en femårig universitetsutbildning för att fixa en orgasm kanske man inte blir så sugen på att testa, varken som sexpartner eller som kvinna själv, säger Amanda Colldén.

Om myten att kvinnlig njutning skulle vara kärnfysik upprepas gång på gång, blir det till slut en självuppfyllande profetia. Därför handlar ett kapitel i boken också kort och gott om hur anatomin funkar.

–Jag vet inte hur många artiklar om olika punkter – g-punkt och a-punkt, jag läst. Många, både män och kvinnor , vet inte att klitoris oftast är grejen utan kör bara penetrerande sex, säger Anna Dahlbäck.

Författarna och poddarna Anna Dahlbäck och Amanda Collden har skrivit boken Kom du?
"Många kvinnor som har svårt att få orgasm har inte vågat att prioritera sig själva, och faktiskt berätta vad man gillar" säger Anna Dahlbäck.

Eftersom penetrationssex blivit en norm när för heterosex är det därför inte så konstigt att många kvinnor har svårt att komma under samlaget.

Annons

– Man sätter förväntningar på sig själv att komma men för många tjejer funkar det inte alls bara med penetration. Så det här låter banalt men ta hand om klitoris under sexet för att få orgasm, säger Anna Dahlbäck.

Så som sex skildras i kultur och media är den vanliga bilden att akten pågår tills dess att mannen får orgasm av penetration. Och den föreställningen behöver ändras, enligt Anna Dahlbäck.

– Det här skulle jag säga är en jättestor anledning till att kvinnor inte kommer lika mycket som killar i heterosex. Man ligger på killens villkor och hinner man inte få orgasm innan honom är det för sent. Det känns ju så sorgligt.

Se också: #onaneramera – lär känna ditt underlivBrand logo
Se också: #onaneramera – lär känna ditt underliv

Stress och skam – sex sitter i hjärnan

Ofta sitter också kvinnors svårigheter att få orgasm i huvudet. Är man stressad eller mår dåligt kan det vara svårt att slappna av. Eller om man har kroppskomplex som upptar tankarna.

Annons

– Ytterligare en sån sak kan vara ansvaret för preventivmedel. Det finns en vanlig uppfattning att det här är kvinnans ansvar och ligger man och oroar sig för att inte bli gravid kan man ju fatta att det är svårt att släppa loss, säger Amanda Colldén.

Prata med din sexpartner

Så hur får man bättre orgasm? Eller orgasm överhuvudtaget? Författarnas råd är: kommunicera med den du ligger med. Även om kan känns pinsamt.

– Många kvinnor som har svårt att få orgasm har inte vågat att prioritera sig själva, och faktiskt berätta vad man gillar, säger Anna Dahlbäck.

Många tycker nog det känns skämmigt och tabu att prata om det här, hur vågar man?

– Jag skulle ändå säga att är det så att man ligger och inte har det skönt, så behöver man kommunicera om det, säger Anna Dahlbäck.

Anna Dahlbäck och Amanda Colldéns orgasmtips

• Testa sexleksaker. Orientera dig genom sexleksaksdjungeln.

• Tryck på magen, typ där man får mensvärk, så förstärker du känslan. Spänn hela kroppen, framförallt benen, när du är nära att komma. Orgasmen kommer snabbare och blir starkare!

• Glöm inte klitoris! Penetration är inte allt.

• Öva upp känseln! Många områden på kroppen kan bli erogena, men man tänker inte alltid på dem för att man är så fokuserad på klitoris, kuk och fitta.

• Ta en paus från telefonen. En kvarts scrollande går snabbt, och den kvarten kan istället läggas på att utforska kroppen.

• Gör knipövningar! En stark muskulatur gör att orgasmen kommer lättare och det gör den dessutom mer intensiv. Använd buttplug eller lek med anus. Detta förhöjer känslan så mycket. Våga testa!

• Berätta vad du gillar! Kommunikation är SÅ viktigt under ett ligg. Beskriv med ord vad som är skönt eller visa med kroppsspråk. Om det känns jobbigt eller pinsamt – tänk på att du skulle uppskatta om någon guidade dig. Börja utvärdera hur det var efter att ni legat, då kan ni prata om vad ni gillade eller vad ni vill utveckla. Eller jobba på ditt ”stönspråk” om du tycker att det är svårt eller obekvämt att prata om sex.

• Låt någon hälla massageolja på dina skinkor. Så pirrigt och hett att känna oljan långsamt rinna ner till de mest känsliga delarna.

Annons

Det kan hjälpa att berätta om kroppskomplexen, vad man tycker känns skönt eller vilken stämning som hjälper en att slappna. Konkret kan man säga "Det där du gjorde på slutet gillar jag mer än det första", eller "Kan du göra mer såhär, det tyckte jag om", tipsar författarna.

– Och tycker man att det känns omöjligt kan man öva på sitt kropps- och stönspråk, alltså att visa med ljud och händerna vad man tycker om under sexet, säger Anna Dahlbäck.

Utdrag ur Kom du?

Vi tror att synen på kvinnors sexualitet och bilden av kvinnan som mystisk är en av många anledningar till att det kan bli svårare för kvinnor att slappna av under sex. Vi tror även att det påverkar förväntningarna hos deras partners, om de är heterosexuella män. För om man är van vid att se kvinnor som mystiska och förföriska både i och utanför sängen, hur ska man då mentalt kunna släppa att försöka uppfylla den bilden när det faktiskt vankas sex? Vi vet inte hur det är med er, men de gånger vi har satsat på att vara sexiga och mystiska har det fått mer fokus än själva njutningen.

Våra killar ligger med handen på snoppen som en mysig och skön grej, som en snuttfilt kan man säga, i princip varenda kväll innan de somnar. När vi själva stoppar handen mellan låren och håller oss på könet i ett icke-sexuellt sammanhang skrattar de och undrar vad vi håller på med. Det är inte så konstigt. Snoppen är rolig och självklar. Fittan är en våt och mystisk ängsmark.

Man kanske kan tro att sexualiseringen av kvinnokroppen gör att man som kvinna åtrår sig själv och verkligen känner sig sexig. Det är en allmänt känd ”sanning” att det är lättare för kvinnor att få ragg på krogen och att de kan välja och vraka bland alla män. Det är ju kvinnorna som ”lockar” männen och har makten att bestämma om man ska ligga eller inte. Däremot tror vi att det sker ett maktskifte mellan flirten och själva knullet. Män får vara komiska och larviga och får mer utrymme att vara lite osexiga i sängen, och kan därmed fokusera på sin egen njutning. Men pressen som finns på kvinnor att vara sexiga i alla lägen och i alla ställningar och läten kan göra det svårt att slappna av. Det är stressande att vara rädd för att killen ska ångra sig när man tar av sig sin push-up-bh och knäpper upp jeansen som håller in magen. Man har liksom målat upp en bild av sig själv som blir väldigt svår att upprätthålla om man sen helt ska ge sig hän åt sin njutning. Om fokus under sexet ligger på att få till ett så sexigt stön som möjligt, då blir det svårt att släppa loss.

Annons