Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Undersökning visar: Två av tre pratar inte om onani

29 jun, 2022 
Michaela Lindahl
Hur ofta onanerar du? Använder du dig av sexleksaker? När får du orgasm? Det finns många frågor som rör sexlivet som vi undviker att prata om men som vi gärna vill veta svaret på – vi ställde dem anonymt till 3177 av våra läsare.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Att sexliv och onani är högt upp på listan över ämnen vi räds för att öppna upp om och diskutera med andra är ingen nyhet. Trots att den stora majoriteten onanerar åtminstone någon gång i månaden så är det bara fem procent som pratar om det med sina vänner.

Vi tyckte det var dags att lätta på spärrarna, så vi tog saken i egna händer och frågade våra läsare om deras sexliv. 3177 svarade och majoriteten av våra läsare är kvinnor.

Se också: Så får du ett härligare sexliv – sexleksaker som höjer lusten

Vi vågar inte prata om onani

Majoriteten tycker att det är övertramp att prata öppet om solosex, att det finns någon form av skam eller pinsamhet i att delge och erkänna att man onanerar, även om det är långt ifrån något som tillhör ovanligheten.

Annons

Över 60 procent av de som deltog i onaniundersökningen pratar aldrig öppet om onani – varken med sin partner eller sina vänner – trots att en fjärdedel av de uppger att de onanerar flera gånger i veckan. 16 procent av kvinnorna pratar öppet kring onani med sin partner, medan 18 procent känner sig trygga att prata om det med både sin partner och vänner.

#onaneramera

2 av 3 uppger i en undersökning* att de inte vill prata om onani och kvinnors lust är fortfarande ett tabubelagt ämne. Vi har därför valt att lyfta kvinnors lust, sex och onani i en rad artiklar.

*Undersökningen genomfördes på allas.se 13-29 april och fick 3177 svar.

Majoriteten onanerar ett par gånger i månaden

16 procent onanerar aldrig medan sex procent onanerar varje dag – resterande 78 procent onanerar allt från ett par gånger i veckan till någon gång om året.

Att onanera regelbundet kommer med flertalet hälsofördelar, inte bara en stund av lyckorus. När du onanerar ägnar du värdefull tid för dig själv i vår annars så stressiga vardag. Med hjälp av endorfinerna som frigörs vid en orgasm så slappnar kropp och knopp av, något som i sin tur påverkar sömn och välmående positivt – det kan lindra så väl depression som ångest. Man lär dessutom känna sin egen intimitet och vad man föredrar i sitt eget sexliv.

Annons

– För att veta hur man ska nå maximal njutning tillsammans med sin partner behöver man först ha lärt känna sig själv rätt, säger sexologen Nina Ljungberg.

Hälften använder sexleksaker när de onanerar

Trots att man med online-shopping slipper visa sig i sexbutiken, eller riskera att stöta på någon man känner när man handlar sina sexleksaker, visar svaren från vår undersökning att endast hälften använder sexleksaker i sängen.

Sexologen Nina Ljungberg tycker att sexleksaker passar lika bra för ensambruk som vid lek men en partner, men att kvinnor är för insnöade på att sexleksaker är lika med dildos, när det i själva verket finns en uppsjö av olika funktioner och bruk hos dagens tekniska sexleksaker.

Bland de som använder sexleksaker är det 40 procent som använder det både ensam och tillsammans med sin partner, en fjärdedel använder det endast ensamma och bara sju procent använder det enbart med sin partner. 25 procent av de som använder sexleksaker har dessutom flera stycken och 32 procent har en favorit de använder regelbundet.

Annons

Sex procent har ALDRIG fått orgasm

Bland de 3177 svarande i undersökningen uppgav 195 stycken att de aldrig någonsin fått en orgasm. 12 procent får endast orgasm vid sex, 27 procent endast vid onani, och strax över 55 procent upplever orgasm vid både sex och onani.

Hör du till de som tror att du inte kan få en orgasm? Enligt Nina Ljungberg är det faktiskt ytterst få som inte har den orgasmiska förmågan, men att det däremot är allt för många som är påverkade av stress, press och prestationsångest – i kombination med för lite kunskap och kännedom om sin egen kropp – för att kunna och våga njuta ordentligt.

– Det är först när du vet hur din kropp fungerar som du kan maximera din njutning, säger hon.

#onaneramera – lär känna ditt underlivBrand logo
#onaneramera – lär känna ditt underliv
Annons